در آستانه نمایش فیلم «محمد» ساخته مجید مجیدی در بخش غیر رقابتی جشنواره فیلم فجر، نخستین نشست خبری این فیلم برگزار شد. مجیدی در این نشست به انتقادات مجمع مطالعات اسلامی الازهر پاسخ داد.

مجید مجیدی و گروهی از دست‌اندرکاران فیلم «محمد»
مجید مجیدی و گروهی از دست‌اندرکاران فیلم «محمد»

مجیدی گفت: «اتفاقاً این فیلم با این نگاه و فلسفه ساخته شده است که وفاقی میان جهان اسلام به وجود بیاورد.»

مجمع مطالعات اسلامی الازهر، جریان‌های سلفی و عربستان سعودی با فیلم مجید مجیدی درباره سه مقطع از دوران کودکی پیامبر اسلام مخالفت کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند ساختن فیلمی درباره پیامبر اسلام در ایران عملی شنیع است و ایران را مسئول توهین به پیامبر اسلام می‌دانند و به همین جهت از ایران خواسته‌اند مانع از اکران این فیلم شود.

بیشتر بخوانید:جیک‌جیک گنجشک‌ها و هیاهوی پیامبران

مجیدی در پاسخ به این انتقادات گفت: « قرائت‌هایی که در چند سال اخیر از اسلام به دست داده شده هیچ قرابتی با زیبایی‌های اسلام ندارد. ما سعی کردیم قرائتی را تصویر کنیم که در جهان اسلام وحدت‌آفرین باشد و به همین دلیل سراغ کودکی پیامبر رفتیم.»

فیلم «محمد» درباره کودکی پیامبر اسلام تا دوازده‌سالگی اوست. به گفته مجید مجیدی در مجموع نیم ساعت از این فیلم در شعب ابی‌طالب، در شهر مکه و در زمانی که محمد اعلام پیامبری کرده بود و دشمنانش او را در تنگنای اقتصادی قرار داده بودند اتفاق می‌افتد. این بخش از فیلم در جوامع اسلامی غیر شیعی بحث‌برانگیز شده است.

مجیدی در نشست خبری فیلم «محمد» خطاب به مجمع مطالعات اسلامی الازهر گفت: «دوستان الازهر باید نگران این باشند که کار فرهنگی صحیح انجام دهند. درباره زندگی پیامبر اسلام فقط “الرساله” توسط مصطفی عقاد ساخته شد که اگر آن هم با نگاه امروزی تفسیر شود در‌‌ همان جهت قابل تفسیر خواهد بود که دشمنان بنا دارند اسلام را دین خشونت و خون‌ریزی معرفی کنند. این البته به خاطر صحنه‌های زیاد جنگ است.»

مصطفی عقاد در سال ۱۹۷۶ فیلمی از زندگی پیامبر اسلام با بازی آنتونی کوئین در نقش حمزه، عموی پیامبر اسلام ساخته است. این کارگردان سوری در سال ۲۰۰۵ با انفجار بمبی توسط القاعده که در مجلس عروسی دخترش در هتلی در اردن کار گذاشته شده بود، کشته شد.

پیش از این، هم‌زمان با برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی در تهران، مجید مجیدی، بیانیه‌ای صادر کرد. او در این بیانیه نوشته بود: «با اکران فیلم “محمد” پیام‌آوری به صحنه خواهد رفت که همه سلاح به‌دستان تروریست “دجال فعل ملحد شکل” را رسوا خواهد کرد.»

بیشتر بخوانید:بیانیه مجید مجیدی؛ هدف‌های تبلیغی فیلم «محمد»

شهرک سینمایی «نور»

برای بازآفرینی برخی صحنه‌های فیلم «محمد» در شهرک سینمایی «نور» در نزدیکی شهر قم، کعبه و بخش‌هایی از مدینه را بازسازی کرده‌اند. صحنه حمله «پرندگان ابابیل به فیل‌های سپاه ابرهه» هم در آفریقا فیلمبرداری شده است. شهرک سینمایی «نور» را بنیاد مستضعفان ساخته است و مدیریت آن را به شرکت «تابان نور» سپرده. مسئولان این شرکت ادعا می‌کنند که بنیاد مستضعفان فقط ۱۴۰ میلیون تومان برای ساخت این شهرک هزینه کرده است.

بیشتر بخوانید: جشنواره فیلم فجر؛ اعتراض سینماگران، یک فیلم فاخر و چند فیلم بلاتکلیف

گمانه‌زنی‌هایی درباره بودجه فیلم مجیدی وجود دارد. برخی ناظران می‌گویند بودجه این فیلم از ۲۵۰ میلیون دلار تجاوز کرده است. اما مجیدی این گمانه‌زنی‌ها را رد کرده و گفته بود که پس از نمایش فیلمش در یک نشست خبری بودجه ساخت آن را اعلام خواهد کرد.

در نخستین نشست خبری فیلم «محمد»، مجید مجیدی درباره بودجه این فیلم گفت جفا در حق پیامبر است که ماجرا را فقط اقتصادی نگاه کنیم.

مجیدی مجیدی ریاست هیأت داوران جشنواره فیلم فجر را به عهده دارد. در برخی رسانه‌های ایران اعلام شده بود که فیلم «محمد» در جشنواره فیلم برلین به نمایش درمی آید. اما جشنواره فیلم برلین تاکنون این خبر را تأیید یا تکذیب نکرده است.