جواد هروی، نماينده مجلس ايران میگويد بحران آب باعث شده تا ساکنان ۲۰۰ روستا در استان سیستان و بلوچستان، محل زندگیشان را ترک کنند و به روستاهای ديگر يا حاشيه شهرها بروند.
روزنامه شهروند روز پنجشنبه ۱۰ مهرماه در گزارشی نوشت: «صحبت از خالی از سکنه شدن ٢٠٠ روستا در سيستان و بلوچستان است، سکنهای که بسياری از آنها تأمينکننده امنيت مرزهای جنوب شرقی کشور بودهاند اما خشکسالی و بحران تأمين آب، آنها را از خانه و کاشانه فراری داده يا ساکن روستاهايی دورتر شدهاند يا حاشيهنشين شهرها.»
هروی همچنين گفته که در خراسان جنوبی هم «وضع همينطور است و بايد سريعا اعلام وضع قرمز کنند.»
بر پايه اين گزارش، بيش از پنج هزار روستا در ايران با تانکر آبرسانی میشوند.
گزارش شهروند میافزايد: «کاهش بارش، خشکسالی و بهرهبرداری بيش از حد از آبهای زيرزمينی، بحران اين روزهای خشکسالی را جدیتر کرده و دسترسی به آبهای زيرزمينی را سختتر.»
ميزان آب تجديدشونده در ايران، يعنی آبی که از بارش برف و باران حاصل میشود، کاهش پيدا کرده و بر اين اساس اين کشور در مرحله «بحران آبی» قرار دارد.
دو روز پيش، ستار محمودی، قائم مقام وزير نيرو گفت که وضعيت حدود ۳۰۰ دشت از مجموع ۶۰۹ دشت کشور «ممنوعه بحرانی است و امکان برداشت آب از آنها وجود ندارد.»
به گفته کارشناسان مستقل حوزه آب و همچنين سازمان حفاظت محيط زيست ايران، بين ۹۰ تا ۹۲ درصد از آبی که در ايران مصرف میشود، در زمينهای کشاورزی است اما آب مصرفی در اين بخش کارايی و بازده لازم را ندارد و بخش عمده آن به هدر میرود.
متوسط مصرف جهانی آب در بخش کشاورزی در جهان حدود ۷۰ درصد است. بنابر اين کشاورزی ايران بيش از ۲۰ درصد از متوسط جهانی نيز بيشتر آب مصرف میکند. منتقدان، هدر رفتن آب در بخش کشاورزی را نتيجه سياستهای غلط در دهههای گذشته میدانند.
Trackbacks