به گفته بابک دین پرست، معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر، در پنج ماهه نخست سال جاری، مرگ و میر ناشی از اعتیاد، در سراسر ایران ۳. ۶ درصد  و در تهران ۳۰ درصد افزایش داشته است.

مرگ و میر
شمار مواد مخدر صنعتی از ۲۵۴ مورد در سال ۲۰۱۰ به بیش از ۴۰۰ مورد در سال جاری رسیده است

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، بابک دین‌پرست روز چهارشنبه نهم مهرماه سال جاری در جلسه کمیته فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر، با اشاره به اینکه وضعیت شیوع اعتیاد در ایران نگران‌کننده است، گفت: «علی‌رغم تمام تلاش‌های صورت گرفته در زمینه مبارزه با مواد مخدر در کف خیابان رضایت عمومی وجود ندارد.»

در سال‌های ۹۰، ۹۱، ۹۲ و شش ماهه اول سال جاری، ۶۴ هزار معتاد متجاهر دستگیر شده‌اند. دوازده هزار نفر از دستگیرشدگان مربوط به شش ماه اول سال جاری بوده‌اند و از میان، سه هزار نفر نیز ساکن تهران بوده‌اند.

به گفته دین پرست، ۱۷ درصد از دستگیرشدگان در زمینه اعتیاد به مواد مخدر، بین ۱۸ تا ۲۰ سال، ۴۰ درصد بین ۳۰ تا ۴۰ سال، ۳۹ درصد بی‌خانمان و چهار درصد دارای تحصیلات بالای لیسانس بوده‌اند.

سال گذشته مرگ و میر ناشی از اعتیاد، ۳. ۳ درصد کاهش یافته بود. این درحالی است که بر اساس آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر، در پنج ماهه اول سال جاری، مرگ ومیر ناشی از اعتیاد ۳. ۶درصد افزایش داشته است.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر هشدار داد که مصون‌سازی و کاهش تقاضا باید در اولویت چرخه مبارزه با مواد مخدر قرار بگیرد.

این کارشناس دولتی بر اساس آمار شیوع‌شناسی اعتیاد در سال ۹۰، شمار معتادان کشور را یک میلیون و ۳۲۵ هزار نفر اعلام و تاکید کرد که به طور حتم این آمار افزایش یافته است.

او برخی برنامه‌ها در حوزه مبارزه با مواد مخدر را «فاقد اثربخشی» دانست و گفت: «نمی‌دانیم چرا ساختارشکنی برای ما سخت است، باید شیوه‌های غیرموثر سنتی را کنار گذاشت و با جسارت، برنامه‌های نوین را جایگزین کنیم.»

مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی

بابک دین پرست مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی را لازم و ضروری عنوان کرد.

مواد مخدر
به گفته دین پرست،  ۱۷ درصد از دستگیرشدگان در زمینه اعتیاد به مواد مخدر، بین ۱۸ تا ۲۰ سال، ۴۰ درصد بین ۳۰ تا ۴۰ سال ۳۹ درصد بی‌خانمان و ۴ درصد دارای تحصیلات بالای لیسانس بوده‌اند.

به گفته این مقام مسئول، بررسی‌های اولیه‌ برای مبارزه با مواد مخدر در فضای مجازی انجام شده و قرار است به صورت نظام‌مند اجرا و پیگیری شود.

دین پرست ادامه داد: «براساس آخرین طرح شیوع‌شناسی صورت گرفته در سال ۹۰، ۲۶ درصد معتادان شیشه، ۵۵ درصد تریاک و مابقی هروئین و حشیش و غیره مصرف می‌کنند.»

وی از گسترش روانگردان جدید (nps) در دنیا خبر داد که «با پایه گیاهی با نام‌های آقای خوشحال و صخره و … تولید می‌شوند و منشاء مواد تولید شده آن‌ها در کنترل نیست و به عنوان تهدید جدی در دنیا مطرح است».

بر اساس آمار سازمان ملل، در سال ۲۰۱۲، ۲۰۰ هزار نفر جان خود را در اثر مصرف مواد مخدر از دست داده‌اند و فاصله مصرف تا مرگ تنها سه ساعت بوده است.

این در حالی است که شمار مواد مخدر صنعتی از ۲۵۴ مورد در سال ۲۰۱۰ به بیش از ۴۰۰ مورد در سال جاری رسیده است.

«کسب لذت»، «کنجکاوی»، «تفریح» و «مشکلات روحی و روانی» از جمله مهم‌ترین عوامل گرایش افراد به مصرف مواد مخدر هستند.