تنها ظرف ۲۴ ساعت بیش از ۷۰ هزار نفر از روستاهای کردنشین سوریه به ترکیه فرار کردهاند که بیشترشان زنان، بچهها و سالخوردگان هستند. ترکیه مرز خود با سوریه را دوباره بست.
سخنگوی کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل (UNHCR) میگوید جان دستکم هفتاد هزار کرد سوری با ورود به خاک ترکیه از حملات داعش در امان است. سازمان ملل با اشاره به موج گسترده این پناهجویان، از جامعه جهانی خواست که کمکهای بیشتری به آوارگان اختصاص دهند.
انتظار میرود شمار این پناهجویان در روزهای آینده به ۱۰۰ هزار نفر برسد.
بیشتر بخوانید: بحران پناهندگان سوری در ترکیه
مرز سوریه و ترکیه در این فاصله و در روز یکشنبه ۲۱ سپتامبر دوباره بسته شد. مقامات انتظامی ترکیه با گاز اشکآور و آبپاش، جلوی عبور گروهی از کردها از مرز را گرفتند.
خبرگزاری ترکی «آنادولو» اعلام کرد که پناهجویان معترض کرد نیز به سوی مرزبانها سنگ پرتاب کردهاند. شبکه خبری کردی «انتیوی» نیز گزارش داده که نیروهای ترکیه جلوی کردهای این کشور را هم گرفتهاند که قصد داشتند با عبور از مرز، به کردهای سوریه اقلام کمکی برسانند.
ترکیه در حال حاضر میزبان بیش از یک میلیون و پانصد هزار پناهجوی سوری است. سیل جدید آوارگان سوری ناشی از هجوم داعش به روستاهای کردنشین منطقه عینالعرب (کوبانی) است. این منطقه فاصله زیادی با مرز مشترک ترکیه و سوریه ندارد.
سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه (مستقر در لندن) میگوید که داعش از روز پنجشنبه ۱۸ سپتامبر نزدیک ۶۰ روستا در حوالی کوبانی را تصرف کرده و پیشمرگههای کرد را عقب رانده است.
دولت آنکارا در دو روز آغاز این حمله، جلوی عبور آوارگان کرد از مرزها را گرفت اما به دلیل سیل انبوهی از آوارگان که پشت سیمهای خاردار جمع شده بودند، اعلام کرد که تنها یک روز و استثنائا، هشت گذرگاه مرزی را باز میکند.
مقامات ترکیه تاکید کردهاند که بیش از این ظرفیت پذیرش آوارگان سوری در این کشور را ندارند. پیشتر اعلام شده بود که ۴۵ هزار کرد سوری از مرز ترکیه عبور کردهاند.
کنشگران سوری میگویند که شبهنظامیان «دولت اسلامی» در یورش برای تصرف «کوبانی» از خودروهای زرهی و توپخانه استفاده کردهاند. هنوز شمار تلفات انسانی درگیری میان داعش و پیشمرگههای کرد سوری به دلیل انسدادهای خبری روشن نیست.
کوبانی، نام یکی از سه کانتون خودمختار کردستان سوریه است که کردهای سوریه در پی عقبنشینی نیروهای بشار اسد از کردستان سوریه بنیاد نهادهاند. این کانتونها به مثابه واحدهای اداری سیستم خودمدیریتی در کردستان سوریه عمل میکنند.