ایلنا، خبرگزاری کار ایران در یک گزارش تصویری به وضعیت اسکان کارگران افغان در شهرداری تهران پرداخته است.

یک رفتگر در منطقه ۱۱شهرداری تهران، در گفت‌و گو با این خبرگزاری از کمبود و در مواردی فقدان امکانات اولیه رفاهی برای کارگزان افغان خبر داده است که باید توسط پیمانکاران شهرداری تامین شود

afghan labour- housing

این کارگر افغان که دارای مجوز کار در ایران است گفته: «نژاد ما به ابزاری برای محرومیت از حقوق صنفی تبدیل شده؛ به‌طوری که با کوچک‌ترین اعتراض به مشکلات صنفی کارفرما تهدید می‌کند که مجوز کارمان را باطل و ما را به افغانستان می‌فرستد و عجیب‌تر اینکه تجربه ثابت کرده قدرت انجام این کار را نیز دارند.»

به گفته این کارگر افغان، اگر در کار تنش فیزیکی رخ دهد، دیگر کارگران افغان به حمایت از یکدیگر می‌‌پردازند و بهانه برای اخراج در دست پیمانکار قرار می‌گیرد. شهرداری هم هیچ دخالتی در این زمینه نمی‌کند و در نتیجه پیمانکار این کارگران را به مرز منتقل می‌کند تا به افغانستان بازگردانده شوند.

بر اساس این خبر، خردادماه امسال ۱۳ کارگر افغان بر همین اساس به کشور افغانستان بازگردانده شدند.

خبرنگار ایلنا گزارش کرده که در بازدید از محل اسکان این کارگران، ۳۳ کارگر در دو کانکس فلزی که مساحت هرکدام به ۳۰ متر می‌رسید، زندگی می‌کردند.

این کارگران  در حالی در چنین وضعیتی در ایران کار می‌کنند که مدتی قبل اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، با تاکید بر ممنوعیت اشتغال اتباع بیگانه به جز در موارد خاص، از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواست تا اسامی دستگاه‌های دولتی و غیردولتی متخلف را به مراجع رسمی اعلام کند.

او با صدور بخشنامه‌ای «همه دستگاه‌های اجرایی دولتی و عمومی غیر‌دولتی و شرکت‌ها و پیمانکاران مرتبط با آنها» را موظف کرد که کارگران مورد نیاز خود را از نیروی کار ایرانی تامین کنند.

بر اساس این بخشنامه، در صورت الزام به کارگیری نیروی کار خارجی باید تنها از نیروی کار دارای کارت موقت کار که توسط ادارات زیر مجموعه وزارت کار صادر می‌شود استفاده و از به کارگیری کارگران غیر مجاز تحت هر شرایطی خودداری شود.

هدف از صدور این بخشنامه، «صیانت از نیروی کار داخلی، افزایش میزان اشتغال، کمک به حل معضل بیکاری و ساماندهی اتباع بیگانه» ذکر شده بود.

حسن طائی، معاون توسعه اشتغال وزارت کار اعلام کرده که هم اکنون حدود دو میلیون نفر از اتباع کشور افغانستان به طور قانونی ۱۰درصد بازار کار ایران را در اختیار دارند.