نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران اعلام کرده که محکومیت‌ها برای زن یا مردی که عمل وازکتومی یا توبکتومی انجام دهند برداشته شده است.

با این‌حال او تاکید کرد که محکومیت‌هایی چند مرحله‌ای برای تیم پزشکی که این اعمال جراحی را انجام بدهند همچنان در نظر گرفته خواهد شد.

طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت، تیر ماه سال جاری با رای ۱۰۶ نماینده تصویب شد

عبدالرحمن رستمیان، در گفتگو با خبرگزاری مهر درباره اصلاحات کمیسیون بهداشت در طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت گفته است: «در بررسی‌های کمیسیون بهداشت، برخی بندهایمربوط به حبس و مجازات افرادی که از روش‌های دائمی برای جلوگیری از بارداری استفاده کرده اند، حذف شد.»

همچنین بر اساس این خبر، هرگونه تبلیغات برای وازکتومی یا توبکتومی ممنوع شده و محکومیت قضایی برای آن در نظر گرفته شده است. تفاوت دیگر ایجاد شده در اصلاحات کمیسیون  بهداشت و درمان مجلس، ایجاد چارچوب‌هایی برای انجام این عمل‌ها در موارد ضروری بوده است.

رستمیان همچنین گفته است: «برای پزشک یا تیم پزشکی که اعمال جراحی وازکتومی یا توبکتومی را انجام دهند، مجازات چند مرحله ای شامل تذکر شفاهی، کتبی و تعطیلی واحد تجاری در نظر گرفته شده است.»

اصلاحات انجام شده سقط جنین را در بر نمی‌گیرد و محدودیت‌های قبلی همچنان درباره این عمل وجود دارد.

طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت، تیر ماه سال جاری در صحن علنی مجلس ایران مورد بحث قرار گرفت و با رای ۱۰۶ نماینده تصویب شد. از میان ۲۰۷ نماینده حاضر در مجلس ۷۲ نفر به این طرح رای مخالف و ۸ نفر دیگر رای ممتنع دادند. این طرح سپس برای بررسی بیشتر به کمیسیون بهداشت فرستاده شد.

بر اساس این طرح، کلیه اقدامات راجع به سقط جنین، عقیم سازی، وازکتومی، توبکتومی و هرگونه تبلیغ راجع به تحدید موالید و کاهش فرزند آوری ممنوع اعلام شده و مرتکب به مجازات مندرج در ماده ۶۲۴  قانون مجازات اسلامی (دو تا پنج سال حبس) محکوم می‌شود.

علاوه بر این، اشخاص حقوقی که هرگونه تبلیغی در خصوص تحدید موالید کنند باید توسط وزارت ارشاد باید شناسایی شوند و به مراجع صالح قضایی معرفی شوند.

بررسی گزارش کمیسیون بهداشت از طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت کشور هفته جاری در دستور کار صحن علنی مجلس قرار دارد.

موج تشویق به فرزندآوری، در پی سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای در مهر ماه ۱۳۹۲ در بجنورد به راه افتاد. در نخستین گام، وزارت بهداشت عمل‌های رایگان عقیم سازی در بیمارستان‌های دولتی را برچید. آموزش رایج  روش‌های پیشگیری در روستاها و شهرستان‌ها نیز متوقف شدند.

مقامات جمهوری اسلامی خواستار آن هستند که جمعیت ایران به مرز ۱۵۰ میلیون نفر برسد.