دریاچه مهارلو قرمز شده است؛ قرمزی آن حالا از رنگ تند غروب در دشتهای فراخ فارس نیز تندتر است.
شاید برای عکاسان این پدیده جالب باشد، اما مدتی است که قرمزی رنگ آب مهارلو باعث نگرانی شدید کارشناسان محیط زیست و حیات وحش شده. آیا این دریاچه استثنایی که زیستگاه پرندگان مهاجر است به پایان حیات اکولوژیک خود رسیده؟
آنچه باعث قرمزی رنگ این دریاچه شده پدیدهای است به نام «کشند قرمز».
«کشند قرمز» حاصل رشد و شکوفایی بیش از حد فیتوپلانکتونهای مضر در آب است. فیتوپلانکتونها موجودات ریزی هستند که گاهی با چشم غیر مسلح نیز دیده نمیشوند. رشد این موجودات میتواند باعث مرگ آبزیان و ماهیها شود. برخی از این فیتوپلانکتونها از خود سم ترشح میکنند. حضور گسترده آنها اکسیژن آب را نیز به اتمام میرساند و باعث خفگی آبزیان دیگر میشود.
یکی از دلایل رشد این جانداران ریز، ورود فاضلاب و همچنین پایین آمدن سطح آب است. خشکسالیهای چند سال اخیر در استان فارس، به تعداد زیادی از تالابهای این استان آسیب جدی وارد کرد. اما تالاب مهارلو گرچه بخش زیادی از حجم آب خود را از دست داد، اما با این حال در برابر خشک شدن مقاومت کرد.
کشندهای قرمز جلبکهایی هستند که نسبت به شوری مقاوم بوده و زمانیکه شوری آب بالا رود این جلبکها رشدشان بیشتر می شود زیرا شرایط برای رشد آنها فراهم شده است. با رشد آنها دریاچه قرمز می شود.
کم شدن سطح آب و ورود برخی آلایندهها که منبع تغذیه فیتوپلانکتونهاست باعث رشد انبوه این جانداران در دریاچه مهارلو شده است.
به گفته علمدار علمداری، کارشناس حوزه محیط زیست، ورود فاضلابهای شیراز به دریاچه مهارلو باعث شده تا این دریاچه همچنان پر آب باقی بماند.
بنابراین از یک سو پایین آمدن آب و بالارفتن غلظت نمک و از سوی دیگر فراهم بودن امکان تغذیه از فاضلاب در دریاچه مهارلو باعث شده که شرایط برای زیست این جلبک فراهم شود. اما این شرایط برای موجودات و آبزیان دیگر دریاچه مضر است.
این کارشناس محیط زیست به خبرگزاری مهر گفته است با وجود این جلبکها شرایط برای زیست تمام موجودات از بین رفته و غیر ممکن است که دیگر موجودی در آن وجود داشته باشد.
اکنون تغذیه پرندگان این تالاب منحصر به فرد نیز با مشکل مواجه شده است، زیرا مهارلو به نقطه بحرانی رسیده و از آن فقط توده ای از نمک باقی مانده است.
تنها راه نجات دریاچه از «کشند قرمز» میتواند بالا آمدن سطح آب و بازگشت تعادل اکولوژیک به آن و همچنین قطع ورود فاضلاب و آلایندههای دیگر باشد.
بازتاب جهانی باید پیدا کنه تا کسی به فکر بیفته.
darya / 24 July 2014