رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه با نگارش یادداشت مشترکی به دغدغه‌های یکسان دولت‌های خویش، از جمله برنامه‌ هسته‌ای ایران و جنگ داخلی سوریه پرداخته‌اند.

آمريکا در آستانه ديدار فرانسوا اولاند

این یادداشت مشترک در آستانه سفر سه‌روزه‌ فرانسوا اولاند، رئيس‌جمهور فرانسه به آمریکا که امروز، دوشنبه ۲۱ بهمن‌ماه (۱۰ فوريه) انجام خواهد شد نوشته و در روزنامه واشنگتن ‌پست و لوموند منتشر شده‌ است.

با این‌که مقام‌های بلندپایه‌ دولت ایران بار‌ها تأکید کرده‌اند که در چارچوب توافقنامه‌ ژنو برنامه‌ هسته‌ای ایران متوقف نشده و این توافقنامه «بازی برد ‌ـ‌ برد» است، اوباما و اولاند در آغاز این یادداشت که «اتحاد جدید فرانسه و ایالات متحده» نام دارد، می‌نویسند: «امروز، دیپلمات‌های آمریکایی و فرانسوی در حال آماده‌سازی برای مذاکرات با ایران بر مبنای توافقنامه‌ای هستند که پیشرفت عناصر کلیدی در برنامه‌ هسته‌ای ایران را متوقف کرده و آن را به عقب بازگردانده است.»

اولاند و اوباما: تهدید ما به استفاده از اعمال زور راه را برای برنامه­ریزی جهت از بین­بردن سلاح­های شیمیایی سوریه هموار کرد

اوباما و اولاند با اشاره به این‌که توافقنامه‌ ژنو قدم نخست در مذاکرات هسته‌ای بوده است، افزوده‌اند: «ما دو کشور با شرکای خود در گروه ۱+۵ ــ بریتانیا، آلمان، روسیه و چین ــ و نیز با اتحادیه‌ اروپا متحد هستیم و هفته آینده در وین ملاقات خواهیم کرد تا بحث‌ها بر سر رسیدن به راه ‌حلی جامع را آغاز کنیم؛ راه‌ حلی جامع که ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای بازمی‌دارد.»

مقام‌های ایرانی از جمله آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه برنامه‌ای برای دستیابی به سلاح اتمی را قویاً رد کرده‌اند.

باراک اوباما و فرانسوا اولاند در حالی اتحاد خود بر سر پرونده هسته‌ای ایران را در این یادداشت اعلام داشته‌اند که گفته می‌شد علت تعویق در دور نخست مذاکرات ژنو، مداخله لوران فابیوس، وزیر امور خارجه‌ فرانسه بود.

در ادامه‌ یادداشت، اولاند و اوباما به بحران سوریه می‌پردازند و می‌گویند: «تهدید موثق ما به استفاده از اعمال زور راه را برای برنامه‌ریزی جهت از بین‌بردن سلاح‌های شیمیایی سوریه هموار کرد.»

آن‌ها می‌افزایند: «جامعه‌ جهانی باید تلاش‌های خویش را برای محافظت از مردم سوریه، تقویت گروه‌های مخالف میانه‌رو، و به‌ثمر رسیدن فرآیند ژنو ۲ در راستای تأثیرگذاری سیاسی شدت بخشد تا مردم سوریه را از بند دیکتاتوری و تروریسم‌‌ رها سازد.»

جان کری: با ایران در مورد خاورمیانه و سوریه، پیش از به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای، مذاکره جدی صورت نمی‌گیرد

فرانسه در ماجرای تهدید نظامی علیه سوریه میان کشورهای اروپایی بیشترین حمایت را از موضع آمریکا نشان داد.

در همین حال جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز گذشته در مصاحبه با واشنگتن پست گفته بود که اگرچه امنیت خاورمیانه و شمال آفریقا، و به‌طور ویژه مسئله‌ سوریه برای اوباما از اولویت زیادی برخوردار است، اما با ایران پیش از به نتیجه‌رسیدن مذاکرات هسته‌ای در این رابطه مذاکره‌ جدی صورت نخواهد پذیرفت.

بخش‌های دیگر یادداشت رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه به همکاری‌های این دو کشور در چهارگوشه‌ جهان اشاره دارد که به‌زعم نویسندگان نشان از «کشاندن اتحاد بین دو کشور به سطحی جدید» دارد و همکاری بین این دو را به «الگویی برای همکاری بین‌المللی» بدل ساخته است. حمایت از اقدامات نظامی ضدتروریستی فرانسه در آفریقا از جمله این همکاری‌ها است.

روابط آمريکا و فرانسه در سال ۲۰۰۳، هنگامی که پاريس با دخالت نظامی به رهبری آمريکا در عراق مخالفت کرد، به سردی گراييد. اما از آن زمان تاکنون روابط دو کشور بهبود قابل توجهی يافته است.

اوباما و اولاند در يادداشت خود نوشته‌اند: «يک دهه پيش کمتر کسی فکر می‌کرد که کشورهای ما در بسياری از زمينه‌ها اين چنين همکاری تنگاتنگی داشته باشند.»