Death_Causes_Mazyar_Mahdavifar_2

بر اساس آخرین آمارهای سازمان بهداشت جهانی، که از دلایل اصلی مرگ و میر انسان‌ها در سرتاسر دنیا ارائه شده، بیماری‌های ایسکمیک قلب در صدر این عوامل قرار دارند. پس از آن نیز سکته مغزی، عفونت‌های دستگاه تنفسی تحتانی، بیماری‌های انسدادی مزمن ریه، اسهال و ایدز رده‌های دوم تا ششم را به خود اختصاص داده‌اند. بر اساس آمار ارائه شده، بیماری سل اگرچه خوشبختانه از ردیف ١٠عامل اصلی مرگ انسان‌ها خارج شده اما با آمار حدود یک میلیون مرگ در سال ٢٠١١ به عنوان یکی از ١٥عامل اصلی مرگ، همچنان زندگی انسان‌ها را بر روی کره زمین تهدید می‌کند.

آمار ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی به صورت کلی و در مورد دلایل اصلی مرگ و میر در سرتاسر دنیا است. اما با توجه به فاکتورهای مختلف از جمله سطح درآمد و وضعیت معیشت، سطح بهداشت عمومی جامعه و شرایط جغرافیایی، چگونگی قرار گرفتن این عوامل در رده‌بندی مورد نظر دستخوش تغییر می‌شود. به عنوان نمونه در جوامع پیشرفته یعنی جوامع غربی ٧٠ درصد مرگ‌ها در سنین بالای ٧٠ سال رخ می‌دهد. در چنین حالتی طبیعی است که افراد بیشتر به علت بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان‌ها و بیماری‌های انسدادی مزمن ریه فوت کنند. در این جوامع بیماری‌های عروق کرونر قلب، سکته‌های مغزی و سرطان‌ها دلایل اصلی مرگ انسان‌ها هستند.
اما در جوامع فقیر مثل کشور‌های عقب‌مانده آفریقایی، حدود ٤٠ درصد مرگ‌ها در سنین زیر ١٥ سال رخ می‌دهد و فقط ٢٠ درصد مرگ‌ها در سنین بالای ٧٠سال اتفاق می‌افتد. ابتلای افراد به بیماری‌های عفونی مانند عفونت‌های دستگاه تنفسی، ایدز، انواع اسهال‌های عفونی، مالاریا و سل در اینگونه جوامع شایع است. در بسیاری از کشورهای آفریقایی عفونت‌های تنفسی ذکر شده در صدر دلایل مرگ و میر انسان‌ها قرار دارند.

در این برنامه مجله پزشکی مروری خواهیم داشت بر سه عامل اصلی مرگ انسان‌ها در دهه دوم قرن ٢١ و تفاوت‌های پراکندگی آن‌ها را در مناطق مختلف دنیا و از جمله در کشور ایران بررسی خواهیم کرد.

[podcast]http://www.zamahang.com/podcast/2010/20130903_Death_Causes_MazyarMahdavifar.mp3[/podcast]