کارگران شهرداری رودبار در استان گیلان به دلیل معوقات مزدی و رفاهی و کارگران پتروشیمی چوار ایلام نسبت به تعویق مداوم اجرای طرح طبقهبندی مشاغل اعتراض کردند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) به نقل از یک کارگر در شهرداری رودبار میگوید خواسته اصلی کارگران این شهرداری که دو تا سه روز پیش به خاطر آن اقدام به اعتراض صنفی کردند، پرداخت چهار ماه حقوق سال ۱۴۰۰، اضافهکاری و ارائه لباس و کفش مناسب و سایر مزایای شغلی است.
این کارگر همچنین با بیان اینکه حداقل حقوق کارگران شهرداری رودبار از بهمن ماه سال گذشته بدون محاسبه اضافهکاری پرداخت شده است، افزود که هفته گذشته به خاطر حضور بازرسان استانداری در محل شهرداری دست به اعتراض زدند تا مشکلاتشان را به گوش مسئولان برسانند.
با اینهمه، این کارگر میگوید که استمرار و طولانی شدن پیگیریهای صنفی کارگران باعث تهدید کارگران شد و بازرسان استانداری هم به خواستههای کارگران اهمیت ندادند.
این کارگر با بیان اینکه از بدو شروع به کار هر ماه مطالبات مزدی و بیمهایشان با تأخیر پرداخت شده است، در ارتباط با مطالبات خود و همکارانش گفت:
در سال ۱۴۰۰ شرایط مالی شهرداری به گونهای بود که پیمانکار امکان وصول صورت وضعیتهای مالی خود را از شهرداری نداشت به همین دلیل در طول ۱۲ ماه از سال ۱۴۰۰ هر ماه مبالغ کمی را به عنوان علیالحساب از کارفرما دریافت کردهایم که مجموع مطالبات در این سال به حدود چهار ماه میرسد. در عین حال چندین ماه حق بیمه سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ کارگران به حساب تأمین اجتماعی واریز نشده است. به همین دلیل شماری از کارگران برای وصول این طلب قدیمی از پیمانکار وقت شکایت کردهاند اما پیمانکار حاضر به پرداخت طلب کارگران نیست.
مهرماه سال گذشته نیز کارگران شهرداری رودبار نسبت به همین موارد اعتراض کرده بودند اما نتیجهای نگرفتند. کارگران این مجموعه سابقه کاری ۱۰ تا ۱۵ سال دارند و میزان دریافتی یک کارگر پیمانکاری در شهرداری رودبار با روزی هشت تا ۱۲ ساعت کار با سه حق اولاد، ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده و این مبلغ دریافتی به نسبت سایر همکاران قرارداد مستقیم و رسمی حداقل چهار تا پنج میلیون کمتر است.
کارگران پیمانکاری پتروشیمی چوار ایلام نیز در گفتوگو با ایلنا نسبت به مطالبات معوقه خود اعتراض کردند.
یکی از این کارگران با اشاره به اجرای طرح طبقهبندی به عنوان یکی از مطالبات کارگران گفت که قرار بود بهمن سال قبل این طرح اجرا شود، سپس آن را به ابتدای سال جدید موکول کردند و در میانه اردیبهشت هنوز خبری از اجرای طرح طبقهبندی نیست و مشخص هم نیست چه زمانی این طرح برای ۶۰۰ کارگر این مجموعه اجرا خواهد شد.
مطابق با ماده ۴۸ قانون کار برای جلوگیری از بهرهکشی از کار دیگری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید نظام ارزیابی و طبقهبندی شغل را با استفاده از استاندارد مشاغل و عرف مشاغل کارگری در کشور تهیه و اجرا کند. از جمله اهداف این طرح ارائه حقوق و مزایای استاندارد متناسب با دانش، تخصص و سابقه کار افراد است.
کارگران پیمانکاری پتروشیمی چوار همچنین از حذف برخی آیتمهای مزدی از فیش حقوقیشان خبر دادند و گفتند مؤلفههایی مانند بدی آب و هوا و سختی کار حذف شده است.
یکی از این کارگران در مورد فیش حقوقی خود گفت:
ما پیمانکاریها با در نظر گرفتن سنوات و اضافه کار به زحمت ۱۸ میلیون تومان میگیریم اما کارگرانی که با خود شرکت قرارداد دارند حقوق ماهانهشان ۳۰ میلیون تومان است.
در سالهای اخیر دستکم چهار کارگر پتروشیمی چوار ایلام به زندگی خود پایان دادهاند. در اردیبهشت سال گذشته، مدیران پتروشیمی چوار ایلام ۲۰۰ کارگر پیمانی را که به اجرا نشدن طبقهبندی مشاغل و دستمزد پایین و وضعیت معیشتی خود معترض بودند ممنوعالورود کردند. این کارگران در تابستان سال گذشته نیز باز نسبت به همین موارد اعتراض کردند اما نتیجهای نگرفتند.