ساکنان محلی و رسانههای مختلف اعلام کردند که حملات هوایی اسرائیل در جنوب غزه شدت گرفته است و این شامل مناطقی میشود که پیش از این اسرائیل گفته بود مردم شمال غزه به آنها پناه ببرند.
اسرائیل بسیاری از مناطق نیمه شمالی غزه را در ماه نوامبر به تصرف خود درآورد، و از روز جمعه گذشته که آتشبس یک هفتهای فروپاشید، به سرعت به عمق جنوب غزه نفوذ کرد.
شاخه مسلح جهاد اسلامی، متحد حماس گفت جنگجویان این سازمان در شمال و شرق خان یونس، واقع در جنوب غزه، درگیری شدیدی با سربازان اسرائیلی داشتند.
جابهجایی مردم در جنوب غزه
ساکنان محلی میگویند که تانکهای اسرائیلی مسیر اصلی شمال به جنوب را قطع کردهاند. ارتش اسرائیل گفت که جاده مرکزی خان یونس به شمال «میدان نبرد» است و اکنون بسته شده است.
اسرائیل روز سهشنبه ۱۴ آذر / ۵ دسامبر اعلام کرد که سه تن از سربازانش در نبرد روز گذشته در غزه کشته شدند. رادیو ارتش اسرائیل دوشنبه را روز نبردهای شدید با جنگجویان حماس توصیف کرد. از آغاز تهاجم زمینی ارتش اسرائیل ۷۸ سرباز در غزه کشته شدهاند.
براساس آخرین آمار وزارت بهداشت فلسطین و ارتش اسرائیل، از آغاز جنگ تاکنون ۱۵ هزار و ۸۹۹ نفر در غزه کشته و ۴۲ هزار نفر زخمی شدهاند. ۷۰ درصد کشتهشدگان زن و کودک بودند. شمار کشتهشدگان در کرانه باختری ۲۶۰ نفر و زخمیشدگان سه هزار و ۳۶۵ نفر است. در حمله ۱۵ مهر / ۷ اکتبر حماس به اسرائیل یک هزار و ۱۴۷ نفر کشته شدند. در طول جنگ ۴۰۴ سرباز اسرائیلی کشته و هشت هزار و ۷۳۰ نفر زخمی شدهاند.
وزارت بهداشت غزه میگوید از زمان پایان آتشبس در روز جمعه تاکنون حملات اسرائيل جان حدود ۹۰۰ فلسطینی را گرفته است.
حدود ۸۰ درصد از جمعیت ۲,۳ میلیون نفری غزه در بیش از هشت هفته جنگی که در سراسر این منطقه پرجمعیت ویرانی بهبار آورده است، خانههای خود را ترک کردهاند.
روز دوشنبه، اسرائیل به فلسطینیها دستور داد تا بخشهایی از خان یونس را ترک کنند و این به معنای آن بود که مردم باید به سمت سواحل مدیترانه و رفح، شهر نزدیک به مرز مصر بروند.
غزهایهای مستأصل در خان یونس وسایل خود را بسته و به سمت رفح حرکت کردند. بیشتر آنها پیاده بودند و از کنار ساختمانهای ویرانشده در صفوفی پرجمعیت و ساکت حرکت میکردند.
بهگزارش شبکه الجزیره، شامگاه دوشنبه برای فلسطینیهای ساکن نوار غزه، بهویژه برای ساکنان شهر خان یونس و رفح و ۱,۵ میلیون آوارهای که به جنوب غزه رانده شدهاند، شب بسیار سختی بود.
حملات بیوقفه به جنوب غزه
از اوایل غروب دوشنبه، ارتش اسرائیل بیوقفه خان یونس را زیر رگبار سنگین توپخانه، حملات هوایی بیامان و بمباران قرار داده است.
بیشتر خانههای مسکونی و تأسیسات عمومی مانند مدرسهها، بیمارستانها، مراکز درمانی و مغازهها در ضلع شرقی خان یونس بهطور کامل ویران شدهاند. همزمان در نیمههای شب و ساعات اولیه صبح روز سهشنبه در زیر بمباران شدید دستور تخلیه مردم صادر شد.
هنگامی که آمبولانسها سعی داشتند خود را به شرق خان یونس برسانند، جایی که مردم در زیر بمباران شدید گرفتار شده بودند، به آنها تیراندازی شد و نتوانستند هیچ یک از مجروحان را تخلیه کنند یا از زیر آوار بیرون بکشند.
حملات به کرانه باختری
حملات اسرائیل به کرانه باختری نیز در طول شب گذشته و صبح سهشنبه ادامه دارد. خبرگزاری فلسطینی وفا گفته است که نیروهای اسرائیل در حمله به اردوگاه آوارگان قلندیه در شمال بیتالمقدس (اورشلیم) یک مرد فلسطینی را کشتهاند. بهگفته منابع محلی، زمانی که نیروهای اسرائیلی در تلاش برای دستگیری برادرش بودند، در خانه این مرد را منفجر و سپس برادر او را بازداشت کردند.
نیروهای اسرائیلی همچنین در طول شب گذشته با حدود ۵۰ خودروی زرهی و چهار بولدوزر دوباره به جنین حمله کردند. بهگفته شاهدان عینی در این درگیریها یک فلسطینی زخمی شد.
در حملات شبانه نیروهای اسرائیلی در سراسر کرانه باختری دستکم ۴۰ فلسطینی بازداشت شدند. چندین نفر در حملات به اردوگاه آوارگان دهیشه در جنوب بیتلحم زخمی شدند. حملات دیگری در اردوگاه پناهندگان عسکر، الخلیل و نزدیک رامالله گزارش شده است.
روزنامه هاآرتص اسرائیل گزارش داد که ارتش این کشور ۲۱ فرد تحت پیگرد را در کرانه باختری دستگیر و مراکز انتشار مواد آتشزا را پلمپ کرد.
یک مقام ارشد اسرائیلی به رویترز گفت زمان لازم است تا دستور تخلیه دقیقتر برای محدود کردن تلفات غیرنظامیان داده شود، اما اسرائیل نمیتواند کاملاً مانع از تلفات غیرنظامیان شود. او حماس را «شیطان» خواند و گفت: «ما این جنگ را آغاز نکردیم و از تلفات غیرنظامیان متأسفیم، اما وقتی میخواهید با شیطان روبهرو شوید، باید دست به عملیات بزنید.»
ارتش اسرائیل همچنین روز سهشنبه اعلام کرد که اردوگاه جبلیه را محاصره کرده است.
اردوگاه جبلیه، بزرگترین اردوگاه آوارگان در غزه، از ۱۵ مهر / ۷ اکتبر چندین بار هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفته که به کشته شدن صدها نفر و تخریب زیرساختها منجر شده است.
هشدارهای بینالمللی
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از اسرائیل درخواست کرد که از اقداماتی که وضعیت انسانی در غزه را وخیمتر میکند، پرهیز کند و جلوی رنج بیشتر غیرنظامیان را بگیرد.
استفان دوجاریک، سخنگوی گوترش گفت: «دبیرکل از شروع دوباره درگیریها بین اسرائیل و حماس به شدت نگران است… برای افرادی که دستور تخلیه آنها داده شده است، جای امن اندکی برای رفتن و زنده ماندن وجود دارد.»
فیلیپ لازارینی، رئیس آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (اونروا ـ UNRWA) گفت از سرگیری عملیات نظامی اسرائیل تکرار «وحشتهای هفتههای گذشته»، ازدحام در بیمارستانها، توقف کمکهای بشردوستانه همراه با آواره کردن دوباره افرادی است که قبلاً آواره شده بودند. او گفت:
ما بارها گفتهایم و باز هم میگوییم. هیچ مکانی در غزه، چه در جنوب، چه در جنوب غربی، چه در رفح و هر منطقه دیگری، امن نیست.
تدروس آدهانوم قبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی بار دیگر از اسرائیل خواست که از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی از جمله بیمارستانها حفاظت کند.
او روز دوشنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «سازمان بهداشت جهانی از نیروهای اسرائیل اطلاعیهای دریافت کرد مبنی بر اینکه ما باید ظرف ۲۴ ساعت تجهیزات خود را از انبار پزشکی خود در جنوب غزه خارج کنیم، زیرا عملیات زمینی آن را غیرقابل استفاده خواهد کرد.»
او افزود نمیتواند کلماتی پیدا کند تا نگرانی سازمان بهداشت جهانی درباره وضعیت غزه را بیان کند. او خواهان آتشبس فوری شد.
در واشنگتن، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اینکه اسرائیل بهدنبال تخلیه مناطق مورد نظرش است، را گامی در جهت «بهبود» شرایط خواند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت واشنگتن انتظار دارد که اسرائیل از حمله به مناطقی که بهعنوان مناطق «ممنوع» غزه شناخته شدهاند، اجتناب کند.
او گفت ایالات متحده با اسرائیل درباره اینکه جنگ با حماس تا چه زمانی باید ادامه یابد گفتوگو کرده است، اما او از ارائه جدول زمانی خودداری کرد.
دیدهبان حقوق بشر در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که باغها، گلخانهها و زمینهای کشاورزی شمال غزه به دلیل تهاجم زمینی اسرائیل با خاک یکسان شدهاند.
بهگفته دیدهبان حقوق بشر، در بیت حانون واقع در شمال شرق غزه، زمینی که زمانی زمین کشاورزی سبز بود، اکنون «خاکی و متروک» شده و نگرانیها در مورد ناامنی غذایی افزایش یافته است.
این گروه حقوق بشری همچنین گفت تخریب در طول آتشبس هفت روزه ادامه یافته و تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که اسرائیل با استفاده از بولدوزر جادههای جدیدی برای خودروهای زرهی ایجاد کرده و زمینهای کشاورزی را تخریب کردهاند.
پمپاژ آب به داخل تونلها
اسرائیل حماس را متهم میکند که با انجام عملیات از مناطق غیرنظامی، از جمله در تونلهایی که تنها با انفجارهای بزرگ نابود میشوند، غیرنظامیان را در معرض خطر قرار میدهد. حماس این ادعا را رد میکند.
روزنامه وال استریت ژورنال روز دوشنبه به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که اسرائیل در حال بررسی پمپاژ آب دریا به تونلهای ایجادشده در غزه برای بیرون راندن حماس است.
به گزارش این روزنامه، اسرائیل میتواند این طرح را با یک شبکه بزرگ پمپ که هزاران مترمکعب آب را وارد تونلها میکند، اجرا کند و در عرض چند هفته، تونلها را از آب پر کند.
این گزارش افزود که اسرائیل ماه گذشته دستکم پنج مورد از این پمپها را در نزدیکی اردوگاه آوارگان شاطی در غزه راهاندازی کرد.
مشخص نیست که آیا اسرائیل قبل از آزادی همه گروگانها، استفاده از این پمپها را در نظر خواهد گرفت یا خیر.
تضعیف نتانیاهو از سوی همحزبیها
روز سهشنبه رسانههای اسرائیلی گزارش دادند که نیر بارکات، وزیر اقتصاد این کشور از چهرههای حزب راستگرای لیکود گفته است که دیگر از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل حمایت نخواهد کرد زیرا این حزب «نیاز به تغییر» دارد.
بارکات گفته است پس از جنگ، «ما باید به مردم روی بیاوریم و اعتمادشان را دوباره جلب کنیم».
نتانیاهو با انتقادهای بسیاری به دلیل شکست اطلاعاتی منتهی به حمله حماس روبهرو شده است. حتی قبل از این حمله، نتانیاهو به اتهام فساد تحت بازجویی قرار داشت که دادگاه آن روز دوشنبه از سر گرفته شد.
هاآرتص نوشته است قضات دادگاه منطقهای اورشلیم درخواست وکلای مدافع نتانیاهو مبنی بر کاهش شمار جلسات دادرسی به جای سه روز به دو روز در هفته را پذیرفتند.
آمیت حداد، وکیل نتانیاهو، صبح سهشنبه در اطلاعیهای نوشت: «در شرایط کنونی، در بحبوحه جنگ، امکان برقراری ارتباط لازم با نخستوزیر برای آمادگی برای بازجوییها وجود ندارد.»
نشست شورای همکاری خلیج فارس
روز سهشنبه همچنین قرار است چهل و چهارمین نشست کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در قطر برگزار شود و پیشبینی میشود جنگ در غزه در رأس گفتوگوها قرار گیرد.
تمیم بنحمد آل ثانی، امیر قطر ضمن خوشامدگویی به مقامات در این نشست گفت: «این اجلاس در زمانی برگزار میشود که منطقه ما و جهان شاهد چالشهای بزرگی است و کشورهای ما میتوانند در حل آنها و کاهش تأثیرات آن نقش داشته باشد.»
قطر نقش مهمی را در برقراری آتشبس یک هفتهای در غزه ایفا کرد.
افزون بر نمایندگان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه بهعنوان مهمان ویژه در این نشست شرکت خواهد داشت. اردوغان بهتازگی نتانیاهو را «قصاب غزه» توصیف کرده و گفته بود نخستوزیر اسرائیل باید به دلیل جنایات جنگی محاکمه شود.
اسرائیل مصمم به حذف حماس است و این هدف تایید اکثریت دولتمردان کشورهای معتقد به دمکراسی و آزاد را به همراه دارد.
این انتخاب کلیت جامعه اسرائیلی و نیز فلسطینی نبوده و حاصل افکار و اعمال افراد تندرو ؛خشونت طلب و غاصب در دو طرف درگیری است.
اگرچه ائتلاف کشورهای اقتدارگرا ،فرد گرا و همراه با بلوک شرق جدید با پوشش جلوگیری از رنج انسانها و حمایت از ارمان فلسطینی این حرکت مقاومت را آزادیبخش و مقدس نمایش میدهند و به کمک سازمانهای وابسته به سازمان ملل که ظاهرا نفوذ زیادی در انها کرده اند با بمباران رسانه ای و سر و صدای جهانی سعی در تقویت و نگه داری موجودیت و کلیت حماس در خط مقدم جبهه شرق در مقابل غرب دارند؛ اما بنظر میرسد که با توجه به انچه که حماس ارمان خود اعلام میکرده و هم اکنون نیز به ان. حالت عمل داده این یک برنامه مقدماتی برای تضعیف و تهدید اسرائیل است تا در خط مقدم کشورهای غربی و یگانگی انها را بیازمایند .
از مقدمه نتیجه خواهیم گرفت که اسرائیل حرکتی را که شروع کرده؛ بناچار با توجه به تهدیدی که موجویت و اینده انرا بروشنی و اشکارا نشانه گرفته میبایست به انجام برساند زیرا حماس به نابودی اسرائیل میاندیشد به ان عمل کرده و نایبان و پشتیبانانش به صراحت انرا ازادیبخش میخوانند ؛ در سطح جهانی و در حد حدود ابرقدرتهای شرقی در حمایت ان قرار گرفته اند پس اسرائیل فعلا هیچ راهی بجز انچه که حماس و همراهانش در برابر ان گذاشته اند ندارد.
همچنین بیراه نمیباشد که بگوییم تصرفات و خشونتهایی که راستگرایان اسراییل در طی دو دهه اخیر مرتکب به انجام ان شده اند یکی از علل و موجباتی است که بی تردید بنزین را برای اتشی که حماس و نایبانش افروختند را قبلا اماده کرده بود و هم سازمان به اصطلاح ملل ان را علت اصلی میداند(بهانه برای مخالفت با عملیات در غزه است ولی بحرحال وجود داشته است).
بنابراین تندروهای این طرف مقدمات و نیاز تندروهای انطرف را تامین میکنند و بالعکس
کشورهای غربی و اسرائیل(جامعه سکولار و دمکرات اسرائیل) پس از حذف بنیادگرایان طرف مقابل به حساب بنیادگرایان و خشونت طلبان در جامعه خودشان هم برسند زیرا دیری نخواهدگذشت تا بدتر از حماس را هم یهودیان واپسگرا و سلفی مجددا خلق کنند
ahrar / 05 December 2023
اما کشتار و آوراگی و الام مردم غزه هم در برابر ورود ناخواسته ماشین جنگی اسرائیل که به دعوت حماس و سفارش همراهان منطقه ای ان انجام گرفت بدون تردید قابل تحمل نیست.
اتفاقا کسانی که بیشتر از دیگران سر وصدا میکنند راه را بسته و به بهانه جلوگیری از رانده شدن مردمان بی پتاه را در یک باریکه زمینی محصور کرده و در برابر مصیبتی قرار داده اند که خود خلق کرده اند انها را اواره و بیمار و گرسنه محاصره کرده اند تا حرکت مقدسشان زنده بماند؛
خود به صراحت اعلام کرده اند کل غزه هم نابود شود در مقابل حفظ ارمان ما بی اهمیت است!!
هم اکنون این باریکه سه راه مفر بیشتر ندارد یکی اسرائیل دیگری مصر و راه سوم هم دریایی است.
راه سوم محتمل و شدنی برای نجات مردم نمیرسد
ولی راه مصر شدنی است و میتوان با توافق قانونی و بین المللی انرا باز کرد تا اسرائیل خطر و تهدید را برطرف کرده غزه را با اطمینان پاکسازی و تحویل هر اداره کننده معتدلی دهد که خشونت و ستیزه را ارمان فلسطینی نداند.
یا با شراکت و نظارت سازمان ملل حفظ کند تا به دست اهلش سپرده شود.
این شدنی است و اگر اردن. مصر . قطر. عربستان ترکیه چین و البته پوتین هدف دیگری بغیر از کاهش درد و رنج مردم غزه ندارند که پر واضح دارند میتوانند به ان عمل کنند همه هم در کارهایش بهمراه سازمانهای بشری مشارکت کنند تا این زخم چرکین که هر سال جهان را ملتهب میکند و ریشه خشونت و نفاق را مابین ملتها گسترده تر میکند بردارند و این بخش از جهان روی ارامش را بخود و دنیا ببیند.
راه دیگر اتفاقا بهتر است و نیاز به همکاری خود اسرائیل دارد تحت حمایت و هدایت سازمان ملل (اگر واقعا سازمان ملل باشد) راه ورود به مناطق نزدیک به غزه در اسرائیل را باز کنند و بطور موقت تا زمانی که عملیات در غزه به نتیجه مورد نظر برسد مردم را در این منطقه اسکان داده و درمان کنند تا بعد طبق برنامه تعیین و توافق شده غزه به دست و کنترل اهلش سپرده شود.
در این صورت فیل وقال اخوان المسلمین خاورمیانه(علی الخصوص ترکیه و قطر ) و ج.ا و قدرتهای شرق که سوار بر موج ارمان فلسطین و جلوگیری از کوچاندن فلسطینیها هستند هم خاموش شده و غرض انها در نگه داشتن مردم در یک حصار رو به نابودی برای کشتار و حفظ منافع کثیف واسطه گری ؛باج خواهی و سلطه بر اوکراین و مناطق دیگر در اینده روشن میشود.
اینکار را اگر اسرائیل انجام دهد موجب نگاه مثبت و همراهی کشورهای دمکراتیک و جهان بیطرف خواهد شد تا انشاا.. برای همیشه فتنه گران و واپسگرایان و کاسبان خشونت و درد ورنج ملتها در منطقه سرافکنده و شرمسار باشند
ahrar / 05 December 2023