ارتش اسرائیل اعلام کرد که شهر غزه را محاصره کرده است. دانیال هاگاری، سخنگوی ارتش پنجشنبه شب ۱۱ آبان / ۲ نوامبر به رسانهها گفت نیروهای اسرائیلی محاصره شهر غزه، مرکز فعالیتهای حماس را تکمیل کردند.
هاگاری احتمال آتشبس در غزه را رد کرد و با اعلام این خبر که «اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، با هواپیمای اختصاصی خود به ایران سفر خواهد کرد»، افزود: «آنها تلاش میکنند توجه ما را از غزه منحرف کنند و ما پس از آنکه حماس حملات خود علیه اسرائیل را تشدید کرد، بر آن تمرکز میکنیم.»
در طول شب، ارتش اسرائیل از درگیریهای شدید بیشتر با شبهنظامیان حماس در نوار غزه خبر داد. گروههای متحد حماس و جهاد اسلامی گفتهاند که نیروهایشان علیه ارتش اسرائیل مواد منفجره بهکار بردهاند، با استفاده از پهپادها به روی آنها نارنجک پرتاب کردهاند و در اطراف ساختمانهای ویرانشده خمپاره و راکتهای ضدتانک شلیک کردهاند. محل دقیق درگیریها اعلام نشد.
نیروهای اسرائیلی میگویند چندین شبهنظامی از جمله مصطفی دلول، یکی از فرماندهان حماس را که بهگفته آنها هدایت نبرد در غزه را برعهده داشت، کشتند. هیچ تأیید فوری از سوی حماس اعلام نشده است.
مقامهای بهداشتی غزه گفتند که در حمله هوایی اسرائیل به خان یونس در جنوب غزه، یک روزنامهنگار محلی که برای تلویزیون رسمی فلسطین کار میکرد و دستکم ۹ نفر از خانواده نزدیک او در خانهاش کشته شدند.
دو مقام آمریکایی نیز که نخواستند نامشان فاش شود به رویترز گفتند که ایالات متحده در حال پرواز پهپادهایی بر فراز غزه برای جمعآوری اطلاعاتی است که میتواند به یافتن گروگانها کمک کند.
حماس ارتش اسرائیل را تهدید کرد
به گزارش خبرگزاری فرانسه، شاخه نظامی حماس تهدید کرد که حمله به نوار غزه به «نفرین» برای نظامیان اسرائیل تبدیل خواهد شد. سخنگوی گردانهای عزالدین قسام گفت: «تعداد بیشتری از سربازان آنها در کیسههای جسد به خانه بازخواهند گشت.»
اسرائیل در روزهای اخیر حملات خود را به نوار غزه افزایش داده و در هفته گذشته با نیروهای زمینی به منطقه تحت کنترل حماس پیشروی کرده است.
صدها هزار نفر در شمال باقی ماندهاند
تهاجم زمینی اسرائیل بهطور فزایندهای بر شمال غزه، جایی که مقر اصلی حماس است، متمرکز شده است. اسرائیل از غیرنظامیان خواسته است که شمال نوار غزه را ترک کنند اما آنها با خروج از شمال و رفتن به جنوب همچنان هدف حملات هوایی اسرائیل قرار گرفتهاند. در مجموع حدود ۱,۴ میلیون نفر در غزه آواره شدهاند. اما صدها هزار نفر همچنان در شمال غزه که اسرائیل آن را منطقه جنگی اعلام کرده است باقی ماندهاند.
غزه حدود ۴۰ کیلومتر طول دارد و بیش از ۲,۲ میلیون نفر جمعیت. این منطقه بسیار پرجمعیت کاملاً محصور است. در دو روز گذشته بیش از ۷۰۰ شهروند خارجی از طریق گذرگاه مرزی رفح از غزه وارد مصر شدند.
جنگ در مرز لبنان
در شمال اسرائیل، ارتش این کشور و حزبالله لبنان روز گذشته نبردهای شدیدی داشتند. اسرائیل از «حمله گسترده» به مواضع شبهنظامیان شیعه در لبنان خبر داد. حزبالله که از سوی ایران حمایت میشود نیز گفت به «۱۹ موضع اسرائیل» حمله کرده است.
بعدازظهر امروز قرار است حسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان برای نخستین بار از زمان آغاز جنگ بهشکل علنی سخنرانی کند. گمان میرود که حزبالله تاکنون تنها از بخش کوچکی از زرادخانه بزرگ تسلیحاتی خود علیه اسرائیل استفاده کرده است. اکنون برخی از تشدید درگیری و مداخله بیشتر حزبالله بیم دارند.
سفر دوباره بلینکن به اسرائیل
بهگزارش رویترز، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه ۱۲ آبان / ۳ نوامبر وارد تلآویو شد تا برای توقف کوتاه در جنگ و ارسال کمکها به غزه تلاش کند.
بلینکن، در دومین سفر خود به اسرائیل در یک ماه گذشته، قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل درباره اقدامات مشخص برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامیان در غزه، جایی که غذا، سوخت، آب و دارو در حال اتمام است و ساختمانها با خاک یکسان شدهاند، گفتوگو کند.
کاخ سفید گفته است هرگونه توقف در جنگ باید موقت باشد. این کشور درخواستهای کشورهای عربی و چندین کشور دیگر برای آتشبس کامل در جنگ را که اکنون در بیستوهشتمین روز خود قرار دارد، رد کرده است.
بلینکن پیش از عزیمت به اسرائیل به خبرنگاران گفت: «وقتی یک کودک فلسطینی – یک پسر یا یک دختر – را میبینم که از زیر آوار ساختمان فروریخته بیرون کشیده شده است، به اندازه دیدن کودکی از اسرائیل یا هر جای دیگر، قلبم جریحهدار میشود. بنابراین ما موظف به پاسخگویی به آنها هستیم و چنین خواهیم کرد.»
بلینکن افزود: «تشدید تنش به سود هیچکس نیست و استفاده از کودکان و زنان بهعنوان سپر انسانی و استفاده از بیمارستانها برای اهداف نظامی غیرقابل قبول است.»
او تأکید کرد که بارها گفته است روشی که اسرائیل در عملیات نظامی خود دنبال میکند، امر مهمی است.
بلینکن قرار است روز شنبه با ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن در امان دیدار کند. صفدی در بیانیهای گفت اسرائیل با بمباران غیرنظامیان و تحمیل محاصره بر مردم غزه مرتکب جنایات جنگی میشود و باید به جنگ غزه پایان دهد.
امارات متحده عربی، یکی از معدود کشورهای عربی که با اسرائیل روابط دیپلماتیک دارد، روز جمعه گفت که «بیوقفه» در راه آتشبس فوری تلاش میکند. این کشور هشدار داد که خطر گسترش جنگ به منطقه و تشدید بیشتر تنشها واقعی است.
اسرائیل این درخواستها را رد کرده و گفته است که جنگجویان حماس را هدف قرار میدهد. اسرائیل نیروهای حماس را متهم میکند که بهعمد در میان مردم و ساختمانهای غیرنظامی پنهان میشوند.
مقامات بهداشتی غزه میگویند از آغاز حمله اسرائیل به غزه دستکم ۹۰۶۱ نفر که بسیاری از آنها زن و کودک بودند، کشته شدهاند.
گروهی از کارشناسهای مستقل حقوق بشر سازمان ملل هشدار دادند که فلسطینیهای ساکن غزه در معرض «خطر جدی نسلکشی» قرار دارند. هیئت اسرائیلی در دفتر سازمان ملل در ژنو اظهارات این کارشناسها را «تأسفبار و عمیقاً نگرانکننده» خواند و حماس را مسئول کشتار غیرنظامیان دانست.
بازگرداندن کارگران فلسطینی به غزه
روزنامه هاآرتص اسرائیل بهنقل از شاهدان عینی نوشته است که هزاران کارگر فرامرزی فلسطینی در اسرائیل و کرانه باختری روز جمعه به غزه بازگردانده شدند.
برخی از آنها از طریق گذرگاه کرم شالوم در شرق رفح به غزه بازگشتند. رویترز شمار این کارگران را هفت هزار نفر اعلام کرده است.
دفتر بنیامین نتانیاهو پنجشنبه شب گفت آن دسته از کارگران غزه که در روز آغاز جنگ در اسرائیل بودند، به غزه بازگردانده میشوند.
کارگرانی که در حال عبور به غزه بودند گفتند که پس از حمله ۷ اکتبر حماس به جنوب اسرائیل توسط مقامهای اسرائیلی بازداشت شده و مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند. برخی هنوز برچسبهای پلاستیکی دور پاهای خود داشتند که اعدادی روی آنها نوشته شده بود.
جمال اسماعیل، یکی از کارگران اردوگاه آوارگان مغازی در مرکز نوار غزه گفت: «ما در ازای کمترین دستمزد به آنها خدمت میکردیم، برایشان کار میکردیم، در خانهها، رستورانها و بازارها در ازای پایینترین حقوق و با وجود آن تحقیر میشدیم.»
گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و اسماعیل هنیه
در همین حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در شبکه اجتماعی ایکس از گفتوگوی تلفنیاش با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس خبر داد.
امیر عبداللهیان نوشته است که در این تماس تلفنی، به بررسی آخرین تحولات در نوار غزه و کرانه باختری در فلسطین پرداخته است.
امیرعبداللهیان و اسماعیل هنیه پیش از این در روز سهشنبه ۹ آبان / ۳۱ اکتبر در جریان سفر امیرعبداللهیان به دوحه پایتخت قطر نیز دیدار کرده بودند.