روزنامه اعتماد از قطع همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با ۳۲ هزار مدرس و استاد دانشگاه خبر داده است. به گفته این روزنامه دانشجویان مقطع دکتری جایگزین استادان اخراجی شدهاند.
بر اساس این گزارش به دنبال اجرای تصمیم مهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی «۲۰ هزار دانشجوی ترم اول يا دوم مقطع دكتری دانشگاه آزاد كه هنوز در حال تحصيل هستند، برای تدريس به دانشجويان مقطع كاردانی و كارشناسی اين دانشگاه جذب شدهاند. اين دانشجويان مقطع دكتری، بعد از ثبتنام در یک دوره آموزشی ۴۰ ساعته با عنوان دوره «مدرسی»، به كرسی استادی در دانشگاه آزاد رسيدهاند و قرار است بابت اين حضور «جايزه تحصيلی» بگيرند و شهريه كمتری بپردازند».
چند تن از استادان اخراج شده به روزنامه اعتماد گفتند از آغاز مهر «بدون هیچگونه اطلاع قبلی» از تدریس کنار گذاشته شدهاند و «تنها منبع درآمدشان را از دست دادهاند».
اخراج استادان حق تدریسی دانشگاه آزاد در ادامه اخراج اعضای هیئت علمی دانشگاههای دولتی صورت میگیرد. در آغاز سال تحصیلی جدید رسانههای داخلی از تعلیق یا اخراج شمار زیادی از استادان و اعضای هیئتهای علمی دانشگاههای دولتی خبر دادند. این گروه از استادان در دانشگاههای دولتی به دلیل همراهی با اعتراضهای گسترده به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی از تدریس منع و اخراج شدند.
آنگونه که روزنامه اعتماد گزارش کرده است اخراج استادان حقالتدریسی دانشگاه آزاد بر اساس بخشنامه سازمان مرکزی دانشگاه آزاد در سال ۱۳۹۷ انجام شده است که به دانشگاه آزاد اجازه میدهد از دانشجویان مقطع دکترا برای تدریس در مقاطع پایینتر استفاده کند. در همین بخشنامه «از دست دادن شرایط تخصصی و عمومی استادان حقالتدریس» به عنوان یکی از مواردی که موجب «ابطال شدن کد شناسه تدریس» عنوان شده است و در ذیل شرایط عمومی چنین آمده است: «نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در انواع گروههای معاند و مخالف با جمهوری اسلامی ایران، اطلاع از احكام شرعی و انجام واجبات اسلامی، عمل به فرامین و گفتههای رهبری و داشتن تعهد به اصل ولایت فقیه، پرهیز از ورود خطوط ناسازگار و نامتعارف با فعالیتها و پژوهشهای علمی در دانشگاه، باور و اعتقاد قلبی و اعتقاد به جمهوری اسلامی ایران، باور متقاضی استخدام به فناوری برتر، متعهد به اخلاق حرفهای و قوانین و مقررات صنفی، متقاضیان آقا به هیچوجه نباید مشكلی از جهت نظام وظیفه عمومی برای استخدام به عنوان عضو هیأتعلمی داشته باشند.»
نام هیچ یک از استادان اخراج شده از دانشگاه آزاد تا به حال فاش نشده است تا مشخص شود که آیا اخراج آنها در ارتباط با همبستگیشان با دانشجویان معترض بوده که در سال گذشته به چند واحد دانشگاه آزاد در شهرهای مختلف نیز گسترده شد یا متاثر از کاهش بودجه و زیان ده شدن دانشگاه آزاد طی سالهای اخیر به دلیل کاهش دانشجویان.
چند تن از استادان اخراج شده به روزنامه اعتماد گفتند که بعد از اینکه در آخرین روزهای شهریور از قطع همکاری مطلع شدند، بیکار هستند و خانهنشین و درآمدی ندارند. به گفته اعتماد برخی از این استادان سابقه تدریس حداقل پنج تا ۱۵ سال را دارند و به دلیل عبور از سن عضویت در هیئتهای علمی «شغل دیگری در انتظارشان نیست».
دانشگاه آزاد اسلامی زیر نظر هیئت امناء مرکب از مقامهای حکومتی اداره میشود. تا سالهای پایانی دهه ۸۰ خورشیدی این دانشگاه در اختیار نزدیکان اکبر هاشمی رفسنجانی بود اما در دهه ۹۰ پس از آنکه علیاکبر ولایتی در راس هيئت امنا و فرهاد دانشجو در مسند ریاست آن قرار گرفت، بسیاری از مدرسان حق التدریسی و اعضای هیئت علمی اخراج شدند.