لئو کان (Léo Cans) مدیر «ماموریت فلسطینِ پزشکان بدون مرز» است و در قدس (اورشلیم) کار میکند. او در تازهترین گزارش خود از وضعیت نوار غزه گفت بیمارستانهای این منطقه لبریز از مجروحانی شده است که در «وضعیت فاجعهبار» این منطقه گیر افتادهاند:
وضعیت غزه فاجعهبار است؛ بیمارستانها لبریز شدهاند. تعداد مجروحان بیاندازه زیاد است – تمامی بیمارستانهای نوار غزه شاهد جریان ممتد [ورود مجروحان] هستند. تیمهای درمانی کوفته شدهاند، شبانهروز برای مداواری مصدومان تلاش میکنند.
شبکه تلویزیونی «دموکراسی ناو» (Democracy Now) کمی پیش از انتشار گزارش «پزشکان بدون مرز»، در تازهترین بهروزرسانی خبرهای نوار غزه اعلام کرد که کشتههای غزه به ۷۷۰ نفر رسید. همزمان حملات اسرائیل مدرسهها شامل بر دو مدرسه سازمان ملل، بیمارستانها، یک دانشگاه و یک بازار را هدف گرفت. و همچنین نوشت ۲۰۰هزار نفر تاکنون در غزه آواره شدهاند. تعداد زخمیها هم از چهار هزار نفر گذشته است.
این شبکه بهنقل از گروههای خیریه نوشت که کمبود دارو، غذا و سوخت محسوس شده است و بهنقل از یک زن ۷۳ساله که خانهاش بمباران شد، نوشت:
خانه بودیم که خبر رسید باید بلافاصله آنجا را ترک کنیم و از محلهمان خارج شدیم چون مورد حمله قرار گرفته است. خودمان، بچهها و نوهها و عروسهایمان را برداشتیم و فرار کردیم. میتوانم بگویم آواره شدیم. نه امنیت داریم و نه آسایش. این چه زندگی است؟ این که زندگی نیست.
روایتهای بیمارستان شفا در نوار غزه
هم زمان یک بیمارستان در نوار غزه نامی آشنا برای رسانههای بینالملی شده است: بیمارستان شفا. بهعنوان مثال، شبکه چهار بریتانیا با یک پزشک در این بیمارستان مصاحبه میکند که میگوید این بیمارستان بدل به یک اردوگاه آوارگان شده است، آن هم در حالی که بیمارستان پر از زخمی است.
یک اکانت در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر) با نام «فلسطین آنلاین» ویدیویی منتشر کرده و آن را منتسب به این بیمارستان معرفی کرده است: در ویدیو کودکان از صدای انفجارهای نزدیکشان وحشتزده میگریزند.
در یک ویدیوی دیگر از ماها حسیانی، خبرنگار، زنی پرستار دیده میشود که مضطرب دستهایش را به نشانه پیروزی بالا گرفته و میدود. در کپشن توییت نوشته شده:
اوایل امروز: یک پرستار فلسطینی در بیمارستان شفا مشغول مداوای مجروحان بود که دریافت همسرش در بمباران ممتد غزه کشته شده است.
«دیگر سر بمباران بیمارستان نباید مذاکره کنیم»
پزشکان بدون مرز با اشاره به بمباران بیمارستانهای نوار غزه نوشت:
در جایگاه پزشکان بدون مرز، بیاندازه نگران این هستیم که امکانات درمانی هم در امان نماندهاند. یکی از بیمارستانهای مورد حمایت ما، با حمله هوایی آسیب دید. در یک حمله هوایی دیگر، یک آمبولانس مجروحان درست روبهروی بیمارستانی که ما در آن کار میکردیم، منفجر شد. تیم پزشکان بدون مرز در آن زمان یک بیمار را عمل میکردند، مجبور شدند با عجله بیمارستان را ترک کنند. تکرار میکنیم: باید به مراکز درمانی احترام گذاشته شود. این دیگر چیزی نیست که بخواهیم سرش مذاکره کنیم.
در حالی که نزدیک به ده درصد جمعیت دو میلیون و سیصد هزار نفری نوار غزه در گذر چهار روز نخست جنگ اسرائیل با حماس آواره شدهاند که مقامات ارشد دولت اسرائیل، به مردم این منطقه هشدار میدهند که باید از اینجا خارج شویم.
از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که خطاب به مردم غزه گفت:
به ساکنین غزه میگویم: همینالان از [شهر] خارج شوید، چون عملیات ما در همه مکانها و با تمامی قدرت انجام خواهد گرفت.
بااینحال، دولت اسرائیل به رسانهها نمیگوید مردم غیرنظامی در غزه باید به کجا بروند.
سراسر مرز نوار غزه با اسرائیل لبریز ابزارآلات جنگی مانند تانک شده است. از آن سو، دولت مصر مرز خود با نوار غزه را باز نمیکند. هنوز دلیل مشخصی برای این تصمیم دولت مصر اعلام نشده است اما رجب سویلو، دبیر بخش ترکیه رسانه «میدلایستآیز» در ایکس نوشت:
مصر میگوید پیشنهاد اسرائیل برای تخلیه شهروندان نوار غزه به [صحرای] سینا، تلاشی برای انحلال فلسطین است. یک منبع امنیتی عالیرتبه به رسانهها گفته است: «اسرائیل فلسطینیها را وادار به انتخاب بین مرگ در بمباران و یا آوارگی در خارج سرزمین خود میکند».
«کجا میتوانند امنیت پیدا کنند؟»
پزشکان بدون مرز با اشاره به ویرانی کلیت ساختمانها، اشاره کرد که حتی کنار دفتر این سازمان در نوار غزه، بمباران شده است:
بعضیوقتها نیمه شب پیامک دست مردم میرسد که به آنها میگوید باید خانههایشان را تخلیه کنند، همانطور که این اتفاق برای برخی از کارمندان ما در غزه رخ داد. شما باید نیمه شب بچههایت را بیدار کنی و خانهات را ترک کنی، بدون اینکه بتوانی هیچکدام از وسایلت را برداری و باید به مکانی امن برسی. اما در بیشتر مواقع مردم نمیدانند به کجا باید بروند؛ آنها نیمههای شب بیرون خانه مییابند، اطرافشان تگرگ بمباران است. کجا میتوانند امنیت پیدا کنند؟
پزشکان بدون مرز یادآور میشود که این مردم، «به همهچیز نیاز دارند: آب، حمام، غذا، امکانات خواب». این در حالی است که دولت اسرائیل همزمان با کامل شدن محاصره نوار غزه اعلام کرد که اجازه ورود «آب، غذا، سوخت و برق» به این منطقه را نمیدهد. پزشکان بدون مرز نوشت این محاصره کار آنها را سختتر کرده است:
حالا دولت اسرائیل تصمیم گرفته تا به کل آب و برق را قطع کند و شبکه تلفن هم بشدت آسیب دیده است. امروز صبح، نتوانستیم با تلفن تیممان در غزه را پیدا کنیم. درنهایت تمامی اینها هماهنگی عملیاتهای نجات و دسترسی به مجروحان را بیاندازه سخت کرده است.
پزشکان بدون مرز، با اشاره به یک کودک مجروح، از شدت بمبارانهای نوار غزه میگوید:
صبح دیروز پسری ۱۳ ساله آمد که بدنش تقریبا کامل پس از سقوط بمبی نزدیک خانهاش و وقوع آتشسوزی، سوخته بود. این موارد درمانی پیچیدهای دارند و درمان آن در چنین شرایطی بسیار سنگین است و اینکه کودکان درگیر هستند، این تحملش را خیلی سخت میکند.
درنهایت، پزشکان بدون مرز با اشاره به شدت خشونتها در نوار غزه، گزارش خود را به پایان میبرد:
شدت خشونتها و بمبارانها و همچنین تعداد کشتهها، تکاندهنده است. اعلام یک جنگ، تحت هیچشرایطی نمیبایست به مجازات دستهجمعی تمامی جمعیت غزه تبدیل شود. قطع آب، برق و سوخت غیرقابل قبول است، زیرا کل جمعیت را مجازات میکند و آنان را از نیازهای اولیه خود محروم میکند.