متیو میلر ، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری شامگاه چهارشنبه ۲ اوت/ ۱۱ مرداد گفت که انتقال بدهی ناشی از صادرات گاز و برق ایران به بانکی در عمان بر اساس معافیت صادر‌شده از آمریکا صورت می‌گیرد و البته قرار هم نیست تغییری در سهولت دسترسی جمهوری اسلامی به این وجوه ایجاد شود.

میلر گفت: «معافیت مطالبات ناشی از صادرات برق ایران به عراق در ماه گذشته امکان انتقال وجوه از حساب‌های محدود‌شده ایران در عراق به حساب‌های محدود شده در بانک‌های منتخب کشورهای ثالث را فراهم می‌کند. این چیزی است که قبلاً از تریبون با آن صحبت کرده‌ام».

او افزود انتقال بدهی عراق به عمان با موافقت آمریکا و برای کم شدن از فشار ایران بر عراقی‌ها انجام می‌شود: «این مکانیسم تنها راهی است که سبب کاهش فشار ایران بر عراق می‌شود».

میلر همچنین گفت «ما از نزدیک با عراق کار می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که این پول‌ها به شیوه‌ای منطبق با تحریم‌های ایالات متحده مدیریت می‌شود و نمی‌توان آنها را برای اهداف غیرقانونی منحرف کرد، و همچنان از معاملات کالاهای بشردوستانه حمایت می‌کنیم و به تعامل با دولت عراق در مورد این موضوعات پیچیده ادامه خواهیم داد.»

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری در بغداد به خبرنگاران گفت: «کار با طرف آمریکایی در خصوص صورت‌حساب‌های پرداخت نشده (به ایران) ادامه دارد که به ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافته است». او افزود که عراق در ۷ ماه اول دولت او حدود ۱,۹ میلیارد دلار از بدهی‌اش به ایران را تسویه کرده است.

معافیت امنیتی ایالات متحده به عراق، که به شدت به برق ایران وابسته است، اجازه می‌دهد تا به جای پرداخت به حساب‌های محدود در عراق، پرداخت‌ها را به بانک‌های غیرعراقی در کشورهای ثالث واریز کند.

پول‌هایی که در حساب‌های غیرعراقی گذاشته می‌شود، مانند آنهایی که در بانک‌های عراقی سپرده می‌شوند، محدود هستند و هنوز هم برای دسترسی ایران به آن‌ها و فقط برای هزینه‌کردن کالاهای بشردوستانه به مجوز ایالات متحده نیاز دارند.

تهران در گذشته بغداد را با قطع صادرات گاز طبیعی و محدود کردن توانایی عراق برای تولید برق تحت فشار قرار داده است تا مجوز آمریکا را برای آزادسازی مطالباتش دریافت کند.

السودانی گفت هیئتی از بانک مرکزی عراق و بانک تجارت عراق (TBI) روز سه‌شنبه به عمان رفتند تا «در توافق با خزانه‌داری آمریکا درباره فرمولی برای انتقال این وجوه به سلطان‌نشین عمان توافق کنند».

عراق نفت‌خیز که در اثر دهه‌ها درگیری و تحریم‌های بین‌المللی ویران شده است، بخشی از برق و گاز مورد نیازش را از ایران وارد می‌کند. ایران در مجموع بین یک سوم تا ۴۰ درصد از برق عراق را تأمین می‌کند، به‌ویژه در ماه‌های گرم تابستان که دمای هوا به بالای ۵۰ درجه سانتی‌گراد و مصرف برق به اوج می‌رسد. این کشور همچنین درگیر فساد گسترده است و از زیرساخت‌های فرسوده رنج می‌برد.