قتل جمال خاشقجی در کنسولگری پادشاهی عربستان در استانبول خشم غرب را برانگیخت و وجهه محمد بن سلمان به عنوان یک سیاستمدار «اصلاح‌‌طلب» و «عملگرا» را خدشه‌دار کرد. گروهی از شرکت‌های بین‌المللی از سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی انصراف دادند، حداقل تا زمانی که آب‌ها از آسیاب بیفتد. ولیعهد سعودی سرانجام در مستند شبکه «پی‌بی‌اس» آمریکا مسئولیت این قتل را تلویحاً و به طور غیر مستقیم به عهده گرفت. محمد بن سلمان در آن زمان گفته بود:

« این [قتل] تحت نظارت من انجام گرفت. من تمامی مسئولیت را می‌پذیرم زیرا تحت نظارت من انجام گرفته است.»

بقایای جسد خاشقجی هرگز پیدا نشد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آدام شیف، نماینده حزب دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا در پاسخ به این پرسش مجری برنامه «فیس آف نیشن» شبکه سی‌بی‌اس که آیا بایدن باید به عربستان سعودی به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده نفت سفر کند گفت:

«از نظر من، خیر.»

شیف که ریاست کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان را بر عهده دارد، گفت:

«اگر من باشم می‌گویم [به عربستان] نمی‌روم و دستش [دست محمد بن سلمان] را نمی فشارم. او کسی است که یک شهروند مقیم آمریکا را سلاخی کرد، او را تکه تکه کرد، آن هم به وحشتناک‌ترین و از پیش طراحی‌شده‌ترین شکل.»

یک گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا که یک سال پیش منتشر شد، حاکی از آن بود که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی عملیات کشتن یا دستگیری خاشقجی را تأیید کرده است، اما دولت عربستان هرگونه دخالت ولیعهد را رد کرده و یافته‌های این گزارش را رد کرده است.

 در ماه‌های اخیر  پس از مجموعه‌ای از اقدامات و رایزنی‌ها که منجر به برقراری آتش‌بس در یمن شد، روابط بین ایالات متحده و عربستان سعودی تا حدودی بهبود یافته است. بیل برنز، مدیر سیا با ولیعهد سعودی در آوریل سال جاری در جده ملاقات کرد و برادر ولیعهد و معاون وزیر دفاع عربستان، خالد بن سلمان نیز در همان ایام برای مشورت با کاخ سفید، پنتاگون و وزارت امور خارجه به واشنگتن سفر کرد.

مقامات دولت ترامپ گفته بودند این دیدار‌ها و دیگر رایزنی‌های اخیر ایالات متحده با عربستان سعودی با این ابهام انجام می‌شود که آیا سفر بایدن به عربستان سعودی، در اواخر ژوئن یا ژوئیه، هم‌زمان با سفر به اسرائیل، منطقی است یا خیر. دانیل شاپیرو سفیر سابق آمریکا در اسرائیل، یکی از مشوق‌های اصلی تلاش دولت بایدن برای نزدیک شدن به ریاض است.

آدام شیف، نماینده منتفذ دموکرات در مجلس نمایندگان در ادامه مصاحبه با سی‌بی‌اس گفت:

«تا زمانی که عربستان سعودی تغییری اساسی در مسائل حقوق بشری ایجاد نکند، من شخصاً نمی‌خواهم کاری با او داشته باشم.»

قیمت نفت خام در سال جاری در اثر پیامدهای حمله نظامی روسیه به اوکراین بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته و به ۱۲۰ دلار در هر بشکه رسیده است. بایدن برای کاهش قیمت بنزین در آمریکا که به طور متوسط ​​به بیش از  ۴ دلار و ۸۰ سنت در هر بشکه رسیده است، تحت فشار زیادی قرار دارد. شیف همچنین استدلال‌هایی مبنی بر اینکه بایدن با توجه به انتخابات میان‌دوره‌ای در ماه نوامبر باید برای کاهش قیمت بنزین به عربستان سفر کند را رد کرد. شیف گفت:

 «نفوذ عربستان بر قیمت نفت را درک می‌کنم، اما باید نفت را کنار بگذاریم که دیگر مجبور نباشیم با مستبدان و قاتلان وارد گفت‌‌وگو شویم.»