کشورهای اروپایی در باره حمله قریب الوقوع روسیه به اوکراین هشدار دادهاند. گفتوگوی تلفنی بایدن و پوتین بدون نتیجه به پایان رسیده است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شامگاه شنبه ۱۲ فوریه/ ۲۳ بهمن با یکدیگر به صورت تلفنی گفت و گو کردند. گفته میشود این تماس تلفنی بر مسئله افزایش نیروهای نظامی در مرزهای اوکراین متمرکز بوده است.
بهگفته منابع غربی، روسیه در ماههای اخیر بیش از ۱۰۰ هزار سرباز را در مرز با اوکراین گرد آورده است. در اوکراین، مانند غرب، این اقدام نگرانیها از حمله احتمالی در مقیاس بزرگ توسط روسیه به این کشور را تشدید میکند. روسیه هرگونه طرح حمله به اوکراین را رد میکند و گفته است که از سوی ناتو احساس خطر میکند زیرا اوکراین قصد پیوستن به این پیمان نظامی را دارد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ایالات متحده که نامش فاش نشد، گزارش کرد تماس تلفنی پوتین و بایدن منجر به تغییرات اساسی نشده است و مشخص نیست پوتین راه دیپلماسی را در پیش خواهد گرفت یا دست به حمله نظامی میزند.
کاخ سفید نیز در بیانیه ای اعلام کرد بایدن در این گفتوگو که بیش از یک ساعت به طول انجامیده به پوتین درباره عواقب شدید و سریع حمله احتمالی مسکو به اوکراین هشدار داد و گفته اگر روسیه در ادامه به اوکراین حمله کند، ایالات متحده و متحدانش به این حمله «قاطعانه» پاسخ خواهند داد. کاخ سفید افزود: ایالات متحده برای حل مسئله حضور نظامی در مرزهای اوکراین آماده مشارکت در دیپلماسی بود، با اینحال واشنگتن «به همان اندازه برای سناریوهای دیگر آماده است».
از سوی مقابل روزنامه راشا تودی به نقل از یوری اوشاکوف، دستیار سیاست خارجی کرملین نوشت: مذاکره بایدن و پوتین به درخواست واشنگتن و «به خاطر تشنج بیسابقه ایالات متحده از ترس تهاجم قریبالوقوع روسیه به اوکراین» انجام شده است.
اوشاکوف به خبرنگاران گفت پوتین از تلاشهای غرب برای نظامی کردن و «پمپ کردن اسلحه و نیرو» به اوکراین مملو از تسلیحات مدرن انتقاد کرده و گفته چنین سیاستهایی مشوقی برای کیف است تا تلاش کند درگیری در شرق اوکراین را با زور حل کند و «شرایط را برای اقدامات تحریکآمیز نیروهای مسلح اوکراین فراهم خواهد کرد».
پوتین همچنین اوکراین را به تخریب و کارشکنی در توافق مینسک متهم کرده و گفته کشورهای غربی به اندازه کافی بر کیف فشار نمیآورند که این توافق را اجرا کند.
دستیار سیاست خارجی کرملین همچنین گفت بایدن روسیه را به تحریم تهدید کرده با اینحال این مسئله محور اصلی گفتوگوی روسای جمهوری دو کشور نبوده است. او این گفتوگو را در مجموع «تجاریمانند» و سازنده خواند.
واکنش آمریکا به ادعای حضور زیردریاییاش در آبهای روسیه
تماس تلفنی ولادیمیر پوتین و جو بایدن تنها چند ساعت پس از آن صورت گرفت که روسیه ارتش ایالات متحده آمریکا را متهم کرد که یک زیر دریایی اتمی این کشور را به آبهای روسیه فرستاده است.
کایل رینز، سخنگوی فرماندهی هند و اقیانوسیه نیروی دریایی ایالات متحده اما این ادعا را رد و اعلام کرد عبور زیردریایی اتمی ایالات متحده از آبهای روسیه صحت ندارد. او در بیانیهای که از سوی خبرگزاری رویترز منتشر شد، مدعی شد ادعاهای روسیه در مورد عملیات ما در آبهای سرزمینی آنها حقیقت ندارد. او اما از بیان محل حضور این زیردریاییها خودداری کرد و گفت: «در مورد مکان دقیق زیردریاییهایمان اظهار نظر نمیکنم، اما ما در آبهای بینالمللی ایمن عمل میکنیم».
وزارت دفاع روسیه در نخستین ساعات روز شنبه اعلام کرد که ناوگان اقیانوس آرام مسکو که در حال برگزاری عملیات تمرینی در آبهای جزایر کوریل بوده، یک زیردریایی تهاجمی اتمی کلاس ویرجینیا را در این آبها مشاهده کرده است. ارتش روسیه گفت: کشتیهای روسی به خدمه زیردریایی دستور دادند فوراً به سطح آب بیایند، اما آنها این پیامها را نادیده گرفتند. به گفته وزارت دفاع روسیه، ناوشکن مارشال شاپوشنیکوف برای تعقیب عازم شده اما زیردریایی آمریکایی از یک فریب راداری فعال استفاده کرده و منطقه را با حداکثر سرعت ترک کرده است.
روسیه این حادثه را نقض بزرگ قوانین بین المللی و تهدیدی برای امنیت ملی خود خواند و یک وابسته نظامی ایالات متحده را برای توضیح درباره این اتفاق احضار کرد.
زیردریاییهای کلاس ویرجینیا به موشکهای کروز، ضد کشتی و همچنین اژدرهای مارک ۴۸ مسلحاند. نیروی دریایی ایالات متحده میگوید از این زیردریاییها به عنوان پیشرفتهترین در «مخفیشدن، جمع آوری اطلاعات و فنآوری سیستمهای تسلیحاتی» استفاده میکند. هزینه ساخت این شناورها نزدیک به ۳,۵ میلیارد دلار است.