حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید-۱۹ یکشنبه ۱۹ دی اعلام کرد ایران در آستانه موج همهگیری سویه اومیکرون قرار دارد. جماعتی در حاشیه جلسه این کمیته گفت:
باتوجه به شیوع اومیکرون در کشورهای جهان و در کشورهای اطراف ما از جمله در بحرین و کویت، به نظر میرسد که ما در چند هفته آینده شاهد پیکی از اومیکرون در کشور باشیم.
او افزود اعضای کمیته علمی کشوری کووید-۱۹ بر اساس بروز پیک جدید همهگیری در هفتههای آینده تاکید بر تزریق دوز سوم را در دستور کار خود قرار دادهاند.
برمبنای گزارشهای رسمی وزارت بهداشت تاکنون کمتر از ۹ میلیون نفر دوز سوم را تزریق کردهاند. تزریق دوز سوم واکسن کرونا بالاخص به شهروندانی که در دوز اول و دوم واکسن آسترازنکا را دریافت کردهاند، هنوز آغاز نشده است و بسیاری از گزارشها از صفرشدن ذخیره این واکسن در مراکز واکسیناسیون خبر میدهند. در عینحال میلیونها نفر هم همچنان در مرحله تزریق دوز دوم یا حتی اول قرار دارند.
حمیدرضا جماعتی در این رابطه گفت:
«باتوجه به اینکه اکنون حدود ۹ میلیون نفر در کشور ما دوز سوم را تزریق کردند، نیاز است که ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر دیگر وارد تزریق دوز سوم شوند و حتما دوز سوم را تزریق کنند. همچنین بر روی واکسیناسیون در افراد تا ۱۸ سال تاکید شد، افرادی که دو دوز را تزریق کردند، حتما دوز سوم را در افراد ۱۲ تا ۱۸ سال تزریق کنند. باتوجه به اینکه شیوع اومیکرون در افراد جوانتر بیشتر است، بنابراین واکسیناسیون آنها از اهمیت خاصی برخوردار است».
او در ادامه گفت این کمیته واکسیناسیون را برای سنین ۵ تا ۱۱ سال لازم میداند چرا که «در دنیا واکسیناسیون علیه کرونا را روی این سنین انجام دادند، همچنین بر اساس مطالعات کارایی واکسیناسیون در این سنین و ضرورت آن مشخص شده و عوارض بسیار کمی هم داشته است. بنابراین باتوجه به اینکه عوارض جدی نداشته، به نظر میرسد که این واکسیناسیون میتواند موثر باشد.»
نزدیک به ۱۰ درصد جمعیت ایران در این بازه سنی قرار دارند. دبیر کمیته علمی کووید-۱۹ واکسیناسیون کودکان ۵ تا ۱۱ سال را با توجه به بحث بازگشایی مدارس «یک ضرورت» خواند و گفت واکسینهکردن آنها میتواند از ایجاد پیک و چرخش ویروس در جامعه نیز جلوگیری کند اما اگر مدارس بدون واکسینهکردن کودکان باز شوند، اومیکرون ممکن است به ابتلای گسترده سنین پایین و بروز یک بحران کشوری منجر شود.
جماعتی افزود بازگشایی مدارس و دانشگاهها در شرایط کنونی کار «معقولی» نیست:
«نکته دیگر این است که باتوجه به اینکه اومیکرون در کشورمان تقریبا دارد شیوع پیدا میکند و در دو تا سه هفته آینده به احتمال زیاد به پیک خودش میرسد، کمیته علمی در نظر گرفت که حتما بحث بازگشایی مدارس و دانشگاهها به تعویق بیفتد و این بازگشایی انجام نشود تا دو سه هفته آینده مشخص شود که در کجای کار هستیم. پیشبینیهای متخصصین اپیدمیولوژی و آمار و اعضای کمیته علمی این است که طی دو سه هفته آینده با پیک اومیکرون در کشور مواجه خواهیم شد. بنابراین به نظر نمیرسد که بازگشایی مدارس و دانشگاهها کار معقولی باشد.»
به تایید دبیر کمیته علمی کشوری کووید-۱۹ وزارت بهداشت تاکنون ۵۰۰ مورد ابتلا به اومیکرون را گزارش کرده و تعداد تستهای مثبت اومیکرون در ایران در هفته گذشته با سرعتی ناگهانی به ۲۷ درصد کل تستهای انجامشده افزایش پیدا کرده است.
وزارت بهداشت بر پایه روند گذشته همچنان از گزارش آمارهای واقعی ابتلا به ویروس کرونا و مرگ بیماران کووید-۱۹ خودداری میکند. افزون بر آن، ایران هنوز به صورت گسترده تستهای مخصوص سویه اومیکرون را وارد نکرده است. طبق آخرین گزارش گمرک، سازمان بهداشت جهانی ۲ میلیون کیت تشخیص اومیکرون به ایران اهدا کرده که این کیتها هفته گذشته از گمرک ترخیص شدهاند.
عبدی محمود، مدیر حوادث سازمان بهداشت جهانی، پیشتر هشدار داده بود: انتقالپذیری بالای سویه اومیکرون بدین معنیست که ظرف چند هفته در بسیاری از نقاط جهان غالب خواهد شد و شیوع آن در کشورهایی که بخش بالایی از جمعیت آن واکسینه نشدهاند، تهدید محسوب میشود.