قیمت برنج در میادین میوه و تره‌بار به ۵۰ هزار تومان نزدیک شده است. با توجه به اینکه در فروشگاه‌های سطح شهر، اقلام خوراکی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد گران‌تر از میادین اصلی توزیع می‌شود، به‌زودی قیمت برنج در این فروشگاه‌ها نیز به ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان خواهد رسید.

روزنامه همشهری در گزارشی که بر اساس نرخنامه سازمان میادین و تره‌بار تنظیم کرده نوشته است که قیمت برنج‌های ایرانی درجه یک از ارقام دم‌سیاه، هاشمی و طارم با ۲۰,۸ درصد افزایش نسبت به مردادماه، به ۴۷ هزار تومان رسید تا یک گام بیشتر تا ۵۰ هزار تومانی‌شدن فاصله نداشته باشد.

از فروردین ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۰ قیمت برنج در میادین اصلی توزیع تا ۴۳ درصد افزایش داشته است. تنها در یک ماه گذشته قیمت برنج ۲۰ درصد افزایش یافته است. برای نمونه برنج هاشمی که از پرتقاضاترین ارقام برنج است، مرداد ماه در میادین میوه و تره‌بار با قیمت ۳۸ و ۹۰۰ تومان به فروش می‌رسید اما در نرخنامه جدید با ۲۰,۸ درصد رشد قیمت به ۴۷ هزار تومان رسیده و برای طارم و دم‌سیاه هم همین قیمت در نرخنامه تعیین شده است.

گرانی برنج سبب افزایش تقاضا برای برنج نیم‌دانه شده است ولی این محصول نیز هم‌پای قیمت برنج افزایش قیمت دارد. هم‌اکنون در میادین اصلی قیمت برنج نیم‌دانه هر کیلو ۲۳ هزار تومان است. در سطح شهر و در فروشگاه‌های عادی قیمت برنج نیم‌دانه تا ۳۰ هزار تومان هم رسیده است.

در گزارش روزنامه همشهری، ممنوعیت واردات برنج خارجی به‌دلیل آغاز فصل برداشت برنج ایرانی و البته پیش‌بینی کاهش قابل‌توجه محصول برنج در ماه‌های آینده به دلیل خشکسالی فراگیر به‌عنوان عوامل اصلی در افزایش قیمت برنج مطرح شده است.

در هفته‌های گذشته مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج به مقام‌های دولتی هشدار داد که افزایش قیمت این کالا سبب شده تا اکثر مردم ایران دیگر توان خرید برنج را نداشته باشند.

او در مصاحبه با روزنامه همشهری گفت:

«افزایش قیمت برنج باعث شده از جمعیت ۸۲ میلیون نفری مردم ایران فقط ۱۵ میلیون نفر بتوانند به‌راحتی برنج بخرند و از امکان مصرف این محصول مغذی برخوردار باشند.»

با افزایش قیمت برنج و حذف این کالا از سبد مصرف بخش گسترده‌ای از مردم، واردات برنج از نزدیک به ۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تن در سال ۱۳۹۸ به ۲۵۰ هزار تن در شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ رسیده است.

در شهریور ماه امسال اتحادیه بنکداران مواد غذایی اعلام کرد که قیمت مواد غذایی پر مصرف از ابتدای سال تاکنون ۳۰ تا ۹۰ درصد افزایش یافته است. شکر با ۹۰ درصد افزایش قیمت رکورددار افزایش قیمت مواد غذایی پرمصرف است. کره با ۳۰ درصد افزایش قیمت، خرما با ۳۰ درصد افزایش قیمت، روغن با ۳۵ درصد افزایش قیمت، حبوبات با ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش قیمت، برنج با ۴۳ درصد افزایش قیمت از مواد غذایی پرمصرف‌اند که اکنون با قیمت گران‌تری به خریداران عرضه می‌شوند.

بر اساس اعلام مرکز آمار میانگین قیمت شهریور ماه کالاهای خوراکی و آشامیدنی در مقایسه با مرداد ماه سال قبل ۵۹,۲ درصد افزایش یافته است.

نرخ تورم این گروه از کالاها که بیش از یک سوم هزینه ماهانه خانوار را تشکیل می‌دهند نسبت به تیر سال جاری ۴,۶ درصد بیشتر شده است.

با توجه به رشد غیرقابل تحمل قیمت کالاهای اساسی الگوی مصرف مردم در رابطه با همه اقلام پرمصرف تغییر کرده است. آمارهایی که در رسانه‌های داخلی منتشر می‌شود، بیانگر آن است که گوشت و مرغ و ماهی از سفره‌ها حذف شده و به جای آن مصرف‌کنندگان به حبوباب و سویا روی آورده‌اند.

به‌دلیل گرانی گوشت، تقاضای خرید سویا هم در بازار بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است.

بر اساس نتایج گزارش‌هایی که از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس، وزارت صمت و مرکز آمار ایران در دو ماه پایانی سال ۱۳۹۹ منتشر شده بود دست‌کم ۲۸ میلیون نفر از جمعیت ایران دچار سوءتغذیه و فقر کالری بودند. حال به نظر می‌رسد با رشد شتابان قیمت‌ها در شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ بخش بزرگتری از جمعیت کشور با سوءتغذیه و فقر کالری دست به گریبان باشند.