فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان شامگاه پنجشنبه ۹ سپتامبر/ ۱۸ شهریور در طی سخنانی در اجلاس شورای امنیت هشدار داد که چنانچه داراییهای افغانستان همچنان مسدود بماند، اقتصاد آن کشور در معرض «فروپاشی مطلق» قرار میگیرد و میلیونها نفر از شهروندان افغانستانی زیر خط فقر سقوط میکنند و با گرسنگی روبرو میشوند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دوبورا لیونز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان در ادامه سخنانش در شورای امنیت گفت باید راهی برای جلوگیری از فروپاشی اقتصاد و جامعه افغانستان و ارسال پول به آن کشور یافت و در همان حال باید تدابیری اندیشید که مانع از سوءاستفاده طالبان از این منابع مالی شد.
لیونز هشدار داد که در غیر اینصورت افغانستان چندین نسل به عقب برمیگردد.
ایالات متحده آمریکا ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی افغانستان را برای اعمال فشار بر طالبان مسدود کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده که تحریم اقتصادی علیه طالبان را لغو نمیکند و کاهش نمیدهد.
صندوق بینالمللی پول علاوه بر آن مانع از دسترسی طالبان به ۴۴۰ میلیون دلار به ذخایر ارزی افغانستان شده است. جفری دولورنتیس، یکی از دیپلماتهای ارشد آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل گفت:
«طالبان به دنبال مشروعیت بینالمللی و حمایت جامعه بینالملل است. پیام ما نیز به این گروه این است: آنها باید هرگونه مشروعیت و حمایت را ابتدا به دست بیاورند.»
در همان حال روسیه و چین خواهان آزادسازی منابع مالی افغانستاناند. معاون سفیر چین در سازمان ملل گفت:
«این داراییها به افغانستان تعلق دارد و میبایست صرف این کشور شود نه آنکه به عنوان اهرم فشار علیه طالبان به کار گرفته شود.»
۱۸ میلیون نفر در افغانستان با فاجعه انسانی روبرو هستند
رویترز مینویسد در آغاز ۲۰۲۱ نیمی از جمعیت افغانستان یا بیش از ۱۸ میلیون تن به کمک نیاز داشتند. برنامه توسعه سازمان ملل روز پنجشنبه هشدار داد که افغانستان در نیمه سال آتی میلادی با فقر گستردهای روبرو میشود.
در این گزارش آمده است که احتمال دارد که تولید واقعی ناخالص داخلی در افغانستان تا ۱۳,۲ درصد کاهش یابد که همین موضوع درصد فقر در این کشور را تا ۲۵ درصد افزایش خواهد داد.
سازمان ملل متحد هشدار داده که ۱۸ میلیون نفر با فاجعه انسانی روبرو هستند و ۱۸ میلیون نفر دیگر نیز ممکن است به سرعت در چنین شرایطی قرار بگیرند.
نقض حقوق زنان افغان
غلام اسحاقزی، سفیر افغانستان در سازمان ملل که از سوی دولت اشرف غنی، رئیس جمهوری متواری به این سمت منصوب شده، در طی سخنانی در شورای امنیت سازمان ملل تأکید کرد تا زمانی که دولتی در افغانستان بر اساس خواسته مردم و با مشارکت همه گروهها و اقوام شکل نگرفته، جامعه بینالملل میبایست از هرگونه شناسایی دولت طالبان خودداری کند.
طالبان ادعا کردهاند حقوق زنان و اقلیتها را به رسمیت میشناسند. اما در عمل چنین نیست. دوبورا لیونز، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان به شورای امنیت اعلام کرد که گزارشهایی از نقض حقوق زنان در افغانستان دریافت کرده است:
«طالبان در برخی مناطق افغانستان مانع از تحصیل زنان شده و وزارت زنان را هم منحل کردهاند.»
ملاله یوسفزی، برنده جایزه نوبل صلح که در سال ۲۰۱۲ در معرض خشونت طالبان قرار گرفت نیز در شورای امنیت حضور داشت. یوسفزی طی سخنانی ضمن تأکید بر حق تحصیل دختران و زنان به عنوان ضامن صلح و امنیت گفت:
«من خواهان حق تحصیل دختران بودم. من دیدم که چگونه مردی اتوبوس مدرسه را متوقف کرد، نام مرا صدا کرد و گلولهای به من شلیک کرد. من در آن زمان ۱۵ سالم بود.»
یوسفزی در ادامه افزود:
«این سرنوشت ممکن است در انتظار بسیاری از دختران افغانستان باشد.»