عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کوویدـ۱۹، جمعه ۱۲ شهریور درباره وضعیت بازگشایی مدارس در شرایط اوج کرونا در ایران گفت:
«بحث بازگشایی مدارس یک تصمیم اجرایی است. از نظر ما اگر واکسیناسیون به سطح مناسبی رسیده باشد، شاید سطح ایمنی جامعه قبول کند که یکسری مراکز و فضاها بازگشایی شود. با این حال لازم است پیک پنجم هم کنترل شده باشد و موتاسیون جدیدی هم نداشته باشیم.»
عابدینی تأکید کرد که «اظهارنظر قطعی در این زمینه زود است». او درباره واکسیناسیون دانشآموزان نیز گفت:
«هنوز باید منتظر باشیم که جواب مطالعات واکسنها استخراج شود و بعد در ایران هم در این زمینه تصمیمگیری شود.»
بهرام عیناللهی، وزیر جدید بهداشت شامگاه پنجشنبه ۱۱ شهریور در سفر به اردبیل با بیان اینکه «بهتر است هر چه سریعتر مدارس و دانشگاهها باز شود»، گفت:
«به تناسب واکسیناسیون جامعه هدف دانشگاهی اعم از دانشجویان و اساتید بازگشایی دانشگاهها و آغاز سال تحصیلی به صورت حضوری انجام خواهد شد که البته تصمیم بر این است تا کار با روش ترکیبی آغاز شود.»
عیناللهی افزود:
«کار واکسیناسیون اساتید دانشگاهها و معلمان به انجام رسیده و از هفته آینده نیز واکسیناسیون دانشجویان آغاز میشود»
کرونا در ایران همچنان بیداد میکند. وزارت بهداشت در آخرین آمار رسمی خود که روز گذشته پنجشنبه ۱۱ شهریورماه منتشر شد اعلام کرد که در ۲۴ ساعت منتهی به ظهر پنجشنبه، ۵۹۵ بیمار مبتلا به کرونا جان خود را از دست دادند که در مجموع از ابتدا تاکنون ۱۰۸ هزار و ۹۸۸ نفر در ایران بر اثر بیماری کرونا جان باختهاند. همچنین با شناسایی ۳۰ هزار و ۲۷۹ نفر مبتلای جدید شمار مجموع مبتلایان به کرونا در کشور به پنج میلیون و ۵۵ هزار و ۵۱۲ نفر رسید.
تا کنون ۱۹ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۸۴۷ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۹ میلیون و ۲۹۳ هزار و ۱۴۳ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند. همچنین ۳۰۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی و ۳۲ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
در چنین شرایطی واکسیناسیون در ایران همچنان کُند پیش میرود. تزریق واکسن به اعضای هیئت علمی و کارکنان و استادان انجام شده، اما بهگفته وزارت بهداشت نوبت دانشجویان تحصیلات تکمیلی یعنی ارشد و دکتری از اواخر شهریورماه آغاز میشود و سپس نوبت به دانشجویان مقطع کارشناسی، کاردانی و نو ورودها در ماههای آبان و پاییز خواهد رسید.
سیدعلیاکبر صفوی، رئیس تحقیقات و فنآوری کارگروه تخصصی آموزشهای الکترونیکی وزارت علوم درباره نوع آموزشها از اول مهر به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است:
«با توجه به اعلام معاون آموزشی وزیر علوم طی دو هفته گذشته و با توجه به اپیدمی فعلی کرونا ترم آتی مجازی برگزار خواهد شد. شدت ویروس کرونا افزایش یافته است؛ بنابراین آموزشهای مجازی دانشگاهها همچنان ادامه خواهد داشت.»
صفوی افزود:
«هیچ واکسیناسیونی برای دانشجویان و… به صورت گسترده صورت نگرفته است، به همین علت تمامی استادان و کارمندان و کارکنان و دانشجویان باید واکسینه شوند تا بتوانیم انتظار آموزشهای حضوری را داشته باشیم.»
«نمیتوان درباره پیادهروی اربعین اظهارنظر کرد»
عاطفه عابدینی درباره برگزاری مراسم اربعین در شرایط فعلی کشور و رفتن زائران به عراق گفت:
«این موضوع به مدل شیوع اپیدمی کووید در عراق و ایران بستگی دارد و نمیتوان از اکنون درباره آن اظهارنظر کرد. با توجه به اینکه سعی میشود تا حد ممکن پروتکلها رعایت شود، تصمیمات هم در همان زمان گرفته میشود. (…) باید ببینیم وضعیت اپیدمی به چه صورت پیش میرود.»
پیش از این در روز چهارشنبه گذشته حجتالاسلام صحبتالله رحمانی، مدیرکل دفتر برنامهریزی و نظارت بر امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت گفته بود:
«در صورتی که عراق با اعزام زائران موافقت کند ما آمادگی لازم برای اعزام زائران را داریم اما هنوز از سوی طرف عراقی به ما نتیجهای در خصوص اعزام زائران اعلام نشده است.»
رحمانی با بیان اینکه «ما نمیدانیم که آیا عراق برای سفر اربعین واکسن را الزامی میداند یا خیر یا اصلاً برای سفر اجازه ورود به کشور عراق را میدهد»، افزود:
«قطعاً اگر کشور عراق اجازه ورود بدهد حتماً باید با تعداد کمتری نسبت به سالهای گذشته سفر انجام شود، چرا که اگر قرار باشد مانند سالهای گذشته سفر به اربعین انجام شود شرایط غیرقابل کنترل میشود.»
این در حالی است که «روسیا الیوم» پیش از این به نقل از یک منبع در عراق گزارش داده بود که ایران به دنبال ورود نیم میلیون زائر یا بیشتر به عراق برای شرکت در مراسم اربعین است اما دولت عراق میگوید این تعداد باید کاهش یابد.
برخی از منابع عراقی حتی علت کاهش صادرات گاز ایران به عراق را فشار ایران بر عراق برای ورود شمار کثیری از زائران ایرانی به این کشور برای شرکت در مراسم اربعین حسینی دانسته بودند.