یک مقام آمریکایی که نام و سمت او افشا نشده، در مصاحبه با خبرگزاری رویترز اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا سهشنبه ۲۴ اوت/ ۲ شهریور درباره تمدید یا عدم تمدید تاریخ خروج همه نیروهای آمریکایی از افغانستان به تصمیم میرسد.
رئیس جمهوری آمریکا شامگاه یکشنبه ۲۲ اوت/ ۳۱ مرداد در یک نشست خبری در کاخ سفید در جمع خبرنگاران اعلام کرد آمریکا نسبت به خروج شهروندان آمریکایی و افغانستانیهایی که در معرض تهدید قرار دارند متعهد است. بایدن هشدار داد که ممکن است عملیات خروج به موانعی بربخورد از جمله حمله گروه دولت اسلامی (داعش) شاخه خراسان که همچنان در افغانستان فعالاند.
به نوشته رویترز بایدن مایل بود روند خروج از افغانستان را تمدید کند اما مشاوران رئیس جمهوری تمدید ضربالاجل را به دلایل امنیتی به صلاح ندانستند. براساس این گزارش این احتمال وجود دارد که در جریان نشست سران کشورهای عضو «گروه ۷» در روز سهشنبه تصمیم رئیس جمهوری آمریکا اعلام شود.
تمدید ضربالاجل خروج، خط قرمز طالبان
بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در سخنان اخیر خود از رئیس جمهوری آمریکا خواسته است که زمان حضور نیروهای آمریکایی در فرودگاه کابل را تمدید کند با این قصد که افراد بیشتری از افغانستان خارج شوند.
سهیل شاهین، سخنگوی طالبان روز گذشته (سهشنبه) گفته بود تأخیر در خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان برای ایالات متحده پیامدهایی خواهد داشت و تاریخ تعیین شده، خط قرمز طالبان است.
در یک هفتهای که از اشغال افغانستان توسط طالبان میگذرد هزاران نفر به فرودگاه کابل هجوم بردند تا کشور را ترک کنند. حدود ۲۰ نفر نیز در اطراف و داخل فرودگاه بینالمللی کابل در اثر تراکم جمعیت و تیراندازی کشته شدهاند.
صبح دوشنبه در فرودگاه بینالمللی کابل، در تبادل آتش بین نیروهای آمریکایی و آلمانی از یک سو و مهاجمان ناشناس مسلح از سوی دیگر، یک نیروی امنیتی افغانستانی کشته و دستکم سه نفر دیگر مجروح شدند. این درگیری در دروازه شمالی فرودگاه بینالمللی کابل اتفاق افتاد. بهسبب تراکم و ازدحام جمعیت و همچنین بهخاطر ملاحظات امنیتی این دروازه مسدود است.
همچنان هزاران نفر از افرادی که گذرنامه معتبر و ویزا دارند در پی فرصتی برای خروج از افغانستاناند.
جین ساکی، سخنگوی کاخ سفید در یک نشست خبری گفت:
«تمرکز رئیس جمهوری بر این است که گامهایی بردارد و تصمیماتی بگیرد که در جهت تأمین منافع ملی آمریکا است و این امر به این معناست که ممکن است که عدهای با تصمیمات او مخالف باشند. او اما این موضوع را درک میکند و میپذیرد.»
در نشست سران گروه ۷ که شامل آمریکا، بریتانیا، اینالیا، فرانسه، آلمان، کانادا و ژاپن است، شناسایی طالبان در دستور کار قرار دارد و سران هفت کشور صنعتی جهان امید دارند که با شناسایی طالبان این گروه افراطی به حقوق زنان و به قوانین بینالمللی احترام بگذارد.