پزشکان اسرائیلی در حال پژوهش بر روی افرادی هستند که پس از دریافت واکسن به موارد شدید کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند. 

حدود نیمی از ۶۰۰ بیمار کووید-۱۹ در اسرائیل که به دلیل ابتلا به نوع شدید این بیماری در بیمارستان بستری هستند هر دو واحد واکسن فایزر را دریافت کرده‌اند. 

در مقایسه با جمعیت ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری که در اسرائیل به طور کامل واکسینه شده‌اند، این تعداد اندک به حساب می‌آید.

نتایج پژوهش و پرسش‌های مطرح

رویترز پس از مصاحبه با ۱۱ پزشک، متخصص بهداشت و مقام اسرائیلی در گزارشی می نویسد که اغلب این دسته از بیماران که دستکم پنج ماه پیش به طور کامل واکسینه شده بودند، بالای ۶۰ سال سن دارند و همچنین مبتلا به بیماری‌های مزمنی هستند که ابتلا به ویروس کرونا را افزایش می‌دهد. این دسته از بیماری‌ها شامل بیماری قند یا دیابت، امراض قلبی، نارسایی‌های ریوی، سرطان و بیماری‌های التهابی می شوند.

این موارد بیماری باعث شده تا در مورد این که آیا همه به سومین واحد واکسن تحت عنوان واحد تقویت کننده ( بوستر) نیاز دارند بحثی در سطح جهانی مطرح شود.

اسرائیل از ماه ژوئیه واحد سوم تقویتی را در اختیار افراد بالای ۶۰ سال قرار داد.

در آمریکا، به تازگی اعلام شد که واحد تقویتی ( بوستر) از اول سپتامبر برای همه آمریکایی‌ها در دسترس خواهد بود.

کشورهای دیگر از جمله فرانسه و آلمان واحد سوم را به  افراد مسن‌تر و نیز افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند محدود کرده‌اند.

نوآ الیاکیم-راز، رئیس بخش ویروس کرونا در مرکز پزشکی رابین اسرائیل می‌گوید اغلب بیماران کاملا واکسن‌زده‌ای که اینک بستری هستند، حتی پیش از ابتلا به ویروس کرونا نیز دچار بیماری دیگری بوده، پیرتر از سایرین هستند و نیاز به مراقبت‌های پزشکی و پرستاری داشتند.

به گفته خانم نوآ، بیمارانی که واکسن نزده و اکنون کارشان به دلیل ابتلا به مورد شدید کووید-۱۹ به بیمارستان کشیده شده، اغلب جوان هستند، سالم بوده و سابقه بیماری نداشتند.

وزیر بهداشت اسرائیل به تازگی در گزارشی اعلام کرده است که اثربخشی واکسن فایزر در مورد افراد بالای ۶۵ سالی که  ماه ژانویه واحد دوم واکسنشان را دریافت کردند اینک  از ۹۰ درصد به ۵۵ درصد کاهش یافته است.

متخصصان کووید-۱۹ می‌گویند که هنوز بر سر ارقام و داده‌ها توافق ندارند، اما همگی معتقدند که بر اساس شواهد حاضر به نظر می‌رسد که حفاظت واکسن در برابر ابتلا رو به کاهش است.

پژوهشگران هنوز نمی دانند که دلیل کاهش حفاظت و اثر بخشی واکسن به دلیل گذشت زمان است یا به دلیل قوی بودن سویه دلتای ویروس کرونا، یا به سبب سن و ضعف سیستم ایمنی در برخی افراد  و یا حتی مخلوطی از عوامل مختلف.

پیشرفت پرمشکل واکسیناسیون در جهان

در حالی که اغلب کشورهای ثروتمند بخش عمده شهروندانشان را کاملا واکسینه کرده‌اند در بسیاری از کشورهای بویژه فقیر واکسیناسیون بسیار کند پیش می‌رود و بسیاری حتی واحد نخست واکسن را نزده‌اند. 

در آمریکای شمالی، غرب اروپا و و چین تقریبا دو سوم جمعیت به طور کامل واکسینه شده‌اند. در آفریقا و در اغلب کشورهای مرکز این قاره، کمتر از یک درصد جمعیت واکسینه شده اند. در ایران کمتر از ۱۲ درصد جمعیت تا کنون واکسن دریافت کرده اند.

سازمان جهانی بهداشت از کشورهای ثروتمند خواسته است در حالیکه بخش عمده ای از مردم هنوز حتی یک واحد واکسن هم نزده‌اند به سراغ واحد سوم و تقویتی نروند.

بیماری کووید-۱۹ تا به امروز بیش از ۲۰۹ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده است و نزدیک به ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بر اثر عوارض ابتلا به ویروس کرونا جان باخته‌اند.