نادر توکلی، معاون درمان ستاد کرونای استان تهران در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) اعلام کرد که در ۱۰ روز گذشته تعداد مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ در تهران ۱۰ درصد افزایش یافته است و تعداد کل مراجعان در پایتخت به نظام درمان به ۷ هزار و ۱۰۰ نفر رسیده است. توکلی گفت:
«تعداد بستریها از هزار مورد در روز هم عبور کرده که این خودش یک زنگ خطر است و برای اولین بار در یک ماه اخیر تعداد بستریها اینقدر شده است.»
موج پنجم کرونا اینبار بر خلاف موجهای قبلی از کمتراکمترین استان ایران به سمت پرتراکمترین شهرهای کشور از جمله تهران حرکت میکند. دوشنبه گذشته سید محمد هاشمی شهری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اعلام کرد که ظاهراً نسخه دلتای ویروس کرونا در سیستان و بلوچستان شیوع پیدا کرده است. معاون درمان ستاد کرونای استان تهران در ادامه مصاحبه ایلنا گفت نسخه جهش یافته دلتا از سیستان و بلوچستان به سمت جنوب شرقی ایران و به سمت تهران به گردش درآمده است:
«چیزی که الان میبینیم متاسفانه گسترشی است که در زاهدان و سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده و به نظر گسترشی در جنوب شرق کشور رخ میدهد. متاسفانه همانطور که میدانید پروازها هم کنسل نشده و وسایل نقلیه هم فعالیتشان در انجام است، بنابراین افزایش در استان تهران قریبالوقوع است و قابل ذکر است که تهران عملا وارد پیک پنچم شده و روند ابتلا افزایشی است.»
تنها در شبانهروز گذشته حدود هزار بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در بیمارستانهای تهران بستری شدند و ۶۴۰۰ نفر هم به طور سرپایی تحت درمان قرار گرفتند. به گفته توکلی در حال حاضر، در آستانه موج پنجم، در مجموع ۴۴۰۰ بیمار کووید-۱۹ در بیمارستانهای پایتخت بستریاند. درمان ستاد کرونای استان تهران گفت:
«یک هفته دیگر صبر میکنیم اما اگر روند افزایشی همچنان ادامه داشته باشد، به سمت افزایش تختهای بستری میرویم.»
استانهای جنوبی کشور: دروازه ورود نسخه دلتا
دوشنبه گذشته سعید کشمیری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر هشدار داده بود که استانهای جنوبی کشور به عنوان دروازه ورودی ویروس کرونا به شمار میروند و تنها با کنترل همهگیری در این نواحی میتوان مانع از درگیری شهرهای پرجمعیت و پرتراکم با نسخه دلتای ویروس کرونا شد.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در شهرستانهای تنگستان، دشتستان، دشتی، دیر، عسلویه و کنگان روند همهگیری افزایشی و این روند در شهرستانهای بوشهر، جم، دیلم و گناوه آرامتر است.
دو هفته است که نسخه دلتای ویروس کرونا که قدرت سرایتپذیری آن سه برابر بیشتر از نسخه اصلی ویروس است از دیوار مرزی جنوب و جنوب شرقی کشور عبور کرده. انفعال وارت بهداشت به حدی است که از «ترک فعل» مسئولان سخن میرود.
مهدی شمس آبادی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز سیستان و بلوچستان گفت:
«ترک فعل مسئولان در مقابله با اقدامات پیشگیرانه کرونا پیگرد قضایی دارد و طبق قانون با متخلفان و خاطیان بدون اغماض برخورد خواهد شد.»
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هم در مصاحبه با فارس از نامهنگاری با روحانی خبر داد:
«به رئیس جمهوری نامه نوشتیم و رونوشت دادیم به وزیر بهداشت و درمان که مرزها را ببندید اما اتفاق نیفتاد و به طور جدی بسته نشده که جلوگیری شود از ویروس هندی [دلتا]، هنوز هم ترددها انجام میشود.»
حاصل این بیتوجهیها این است که در کمتر از یک هفته ظرفیتهای بیمارستانی استان سیستان و بلوچستان تکمیل شده و نسخه جهشیافته دلتای ویروس به سمت شهرهای پرتراکم به گردش درآمده است.
روند نامطلوب واکسیناسیون
اثرپذیری واکسنهای داخلی و واکسن چینی بر نسخه جهش یافته دلتا مشخص نیست. با اینحال روند واکسیناسیون با همان واکسنها هم نامطلوب است. بسیاری از سالمندان از دریافت واکسن امتناع دارند. نادر توکلی، معاون درمان ستاد کرونای استان تهران در مصاحبه با ایلنا گفت:
«هنوز شلوغیهایی داریم اما روند واکسیناسیون همچنان به قوت خود باقی است. نکته مهم این است که برخی از سالمندان از تزریق واکسن خودداری میکنند و بر اساس آماری که داریم و بررسیهای به عمل آمده بر ۱۲۰۰ سالمند مبتلا به کرونای بستری بالای ۷۰ سال، مشخص شد که ۱۱۵۰ نفر از آنها واکسن نزدند و این یعنی بالای ۹۵ درصد مبتلایان بالای ۷۰ سال در تهران واکسن نزدند و این نشان میدهد که تاثیر واکسیناسیون تا چه حد است و چقدر میتواند جلوی مرگ و میر را بگیرد.»
با توجه به روند انفجاری شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان وزارت بهداشت با واکسینه کردن افراد بالای پنجاه سال در سطح استان موافقت کرده اما به گفته محمد هاشمی شهری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به سبب فقدان زیرساختهای لازم هنوز عملیات واکسیناسیون انجام نشده. این خبر به اندازه کافی گویاست:
واکسن نیست، اگر باشد معلوم نیست تا چه حد موثر است و اگر موثر باشد معلوم نیست که زیرساختهای لازم برای آغاز عملیات واکسیناسیون موجود باشد.