ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، روز شنبه هشتم آذرماه با اشاره به رعایت پروتکلهای بهداشتی و محدودیتها از سوی شهروندان، اعلام کرد «دروندادهای سیستم مقابله با کرونا» نشان میدهد که روند شیوع ویروس کرونا در کشور «کاهش خوبی» داشته است.
حسین ساجدینیا، معاون عملیات نیروی انتظامی اما از اعمال جریمه نقدی برای رانندگان حدود ۳۲ هزار خودرو و پلمب بیش از ۹ هزار واحد صنفی در یک هفته گذشته خبر داده است.
بهگزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حریرچی با اشاره به خروج برخی از شهرها از وضعیت قرمز کرونایی بهدلیل اعمال محدودیت در تردد شهروندان گفته:
«با توجه به تجربهای که در ۸۹ شهرستان در زمینه اعمال محدودیتها داشتیم و به ترتیب با تصویب ستاد ملی کرونا، در ۴۳ و ۴۶ شهرستان، تعطیلیهای مشابهی با شدت کمتر را در اوایل و اواسط آبان ماه تجربه کردیم، خوشبختانه اکثر این شهرها از وضعیت قرمز بیرون رفته و به وضعیت نارنجی و زرد بدل شدند.»
این در حالی ست که سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت ایران اعلام کرده که از دیروز تا امروز ۸ آذر ۱۳۹۹، ۱۳ هزار و ۴۰۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده که یک هزار و ۸۲۴ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۹۳۵ هزار و ۷۹۹ نفر رسید.
بر اساس این گزارش در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۳۹۱ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۴۷ هزار و ۴۸۶ نفر رسید.
با اینکه نحوه اجرای محدودیتهای دو هفتهای با انتقادات فراوانی روبهرو بوده، معاون وزارت بهداشت در ادامه ابراز امیدواری کرده شهرهایی که در حال حاضر در وضعیت قرمز هستند و از هفته قبل مشمول محدودیتها شدهاند، به نارنجی یا زرد تغییر وضعیت دهند.
به دنبال انتقادات در پایان نخستین هفته از طرح موسوم به محدودیتهای جامع و سراسری کرونا، دولت تمامی ادارههای دولتی را برای هفته دوم تعطیل اعلام کرد. بر این اساس در هفته دوم یعنی هفته جاری، تنها بخشی از افراد به تشخیص مدیران بالادستی در ادارههای دولتی حاضر خواهند بود و دولت از مردم خواسته پیگیری امور اداریشان را به هفتههای آینده موکول کنند و در اینباره نگران نباشند.
حسینقاسمی، دبیر کمیته امنیتی اجتماعی و انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته، هر هفته لیست شهرهای قرمز و زرد و نارنجی اعلام و محدودیتهای مرتبط با هر گروه از شهرها که قبلا مصوب و اعلام شده، اجرایی میشود؛ بنابراین محدودیتهای مربوط به هر شهر تا زمانی که وضع آن شهر از نظر سطح درگیری با کرونا تغییر کند، همچنان معتبر است و ادامه خواهد داشت.
درخصوص تهران، با توجه به اینکه بنا به اعلام مسئولان ستاد استانی، شهر همچنان در دستهبندی سطح شیوع کرونا، جزو شهرهای قرمز است، تمام محدودیتهای هفته گذشته- ازجمله منع تردد در ساعات شب- در هفته پیشرو نیز برقرار خواهد بود و مهمتر از این، اگر وضع شهر طی ۲هفته محدودیت، از قرمز به نارنجی تغییر نکند، محدودیتها با همین شکلی فعلی، وارد هفته سوم خواهد شد.
وضعیتهای قرمز، نارنجی و زرد از نظر شیوع ویروس کرونا در ایران بر اساس تعداد بستری با تست PCR مثبت روزانه تعیین میشوند و طبق اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا، شرح آن چنین است:
– شهرهای زرد: بستری با تست PCR مثبت روزانه۴ نفر به ازای هرصد هزار نفر
– شهرهای نارنجی: بستری با تست PCR مثبت روزانه۶ نفر به ازای هر صدهزار نفر
– شهرهای قرمز: بستری با تست PCR مثبت روزانه۱۰ نفر به ازای هرصد هزار نفر
یکی از نقایص این تقسیم بندی، لحاظ نشدن آمار فوتیهای ناشی از کرونا برای قرار گرفتن یک شهر در وضعیت قرمز یا خطرناک است.
حریرچی اما در ادامه گفتههای امروز خود، هزینههای درمان مبتلایان به کرونا را به دو بخش «مستقیم» و «غیر مستقیم» تقسیم بندی کرده و در همین رابطه گفته:
«در بیمارستانهای دولتی حداقل ۹۰ درصد هزینهها را پوشش داده و حتی اگر فردی تحت پوشش بیمه نباشد، او را روی تخت بیمه میکنیم و ۹۰ درصد هزینههایش را پوشش میدهیم.»
در حالی که براساس اخبار منتشر شده از سوی شهروندان در شبکههای اجتماعی، بسیاری از افراد مبتلا به کرونا در ماههای اخیر بهدلیل نداشتن توان مالی موفق به استفاده از امکانات درمانی کافی برای درمان بیماری خود نداشتهاند، معاون وزارت بهداشت ادعا کرده هزینه تست، دارو «رایگان است.»
او گفته: «ما در بیمارستان دولتی هیچ بیماری را پس نفرستاده و برنمیگردانیم. در حوزه سرپایی هم افرادی که وسع مالی ندارند که متاسفانه با توجه به شرایط اقتصادی تعداد این افراد زیاد است، حتما به مراکز دولتی برای درمان مراجعه کنند.»
این گفتههای حریرچی در حالیست که حمید عمادی، رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی تهران در روزهای گذشته اعلام کرده:
«بیمارستانهای دولتی واقعا جا ندارند و بیماران کرونا حتی با داشتن ۱۰۰ میلیون تومان پول برای بستری در بیمارستان خصوصی هم جا پیدا نمیکنند.»
پیش از این، جلال محمودزاده، نماینده مهاباد در مجلس هم روز ۱۰ مهرماه از عدم توان مالی مبتلایان به کرونا در تأمین هزینههای درمانی خود در دستکم دو بیمارستان دولتی در استان آذربایجان غربی خبر داده و گفته بود:
«۶۰ بیمار کرونایی در بیمارستانهای امام خمینی مهاباد و امام خمینی ارومیه بستری بودند که هزینه درمان هر کدام از آنها بین ۱۰ تا ۴۰ میلیون تومان برآورد میشود. از میان این تعداد ۲۰ بیمار با هزار زحمت، هزینه درمان خود را پرداخت کردند و ترخیص شدند اما ۴۰ بیمار دیگر که عمدتا یا تحت پوشش کمیته امداد امام قرار دارند یا سازمان بهزیستی یا فاقد سرپرست خانواده هستند به دلیل نداشتن هزینه درمان از بیمارستان ترخیص نمیشوند.»
ایرج حریرچی اما در ادامه گفتههای امروز خود، درباره «هزینههای غیر مستقیم» مقابله با کرونا گفت: «در زمینه وسایل حفاظتی، ماسک و… هزینههایی برای مردم وجود دارد. از طرفی اکنون با تورم زیادی که ایجاد شده، با اضافه شدن هزینههای مردم، محدود شدن سبد هزینه خانوار و انتقال عمده هزینه خانوار به مواد خوراکی و مسکن، هزینههای دیگر تحت فشار قرار گرفته و در آنها رکود ایجاد میشود. قربانی اول این موضوع هم معمولا حوزه بهداشت و درمان است. به طوری که مردم مجبور میشوند از هزینههای بهداشت و درمان خود بکاهند.»
او با طرح این ادعا که در حال حاضر بسیج، هلال احمر، گروههای جهادی و سمنها برای کمک به اقشار آسیب پذیر پیشقدم شدهاند، از «مردم» خواست که به یکدیگر کمک بیشتری کنند.
براساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا، در حدود ۱۶۰ شهر قرمز، ۲۰۸ شهر نارنجی و ۸۰ شهر زرد از اول آذرماه مشمول یکسری از محدودیتها در کسب و کار و ترددهای شهری و بین شهری شدهاند.
اعمال این محدودیتها در حالیست که در سایه عدم ارائه کمکهای معیشتی دولت به کاسبان بازار و کارگران، بسیاری از آنها مجبور هستند علیرغم وجود محدودیتها در محل کار خود حاضر شوند.
حسین ساجدینیا، معاون عملیات ناجا اما اعلام کرده که در یک هفته اخیر دهها هزار راننده خودرو جریمه و هزاران محل کسب توسط مأموران نیروی انتظامی بهدلیل عدم رعایت محدودیتهای اعمال شده،پلمب شدهاند.
ساجدی نیا گفته: «۱۱ هزار و ۵۴۲ خودرو در طرح محدودیتهای شبانه، ۱۲هزار و ۴۸۳ هزار خودرو در مناطق نارنجی و ۷ هزار و ۷۳۳ هزار خودرو در مناطق قرمز جریمه شدند.»
او در ادامه گفته: «از ۲۴۰ هزار و ۹۳۳ واحد صنفی بازدید انجام شده است که به ۱۳۹ هزار و ۳۶۸ مورد تذکر داده شده و ۹ هزار و ۴۱۴ واحد صنفی هم پلمب شدند.»
از سوی دیگر، حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ هم از تحویل «تصویر شهروندانی که از ماسک استفاده نکردهاند، به مراجع ذیصلاح» خبر داده و گفته «کنترلها از طریق دوربینهای شهری و دوربینهای نصب شده روی سینه مامورین انتظامی» صورت میگیرد و در دو روز ابتدایی اجرای طرح، ۳۶هزار پیامک جریمه برای خودروهایی که از ساعت ۹شب به بعد تردد کردهاند، ارسال شده است.
بیشتر بخوانید: