اعضای گروه ۲۰ قرار است در نشست خود به میزبانی عربستان سعودی درباره شیوه مقابله با همهگیری ویروس کرونا و رکود اقتصادی ناشی از آن گفتوگو کنند. آنها همچنین قصد دارند راهی برای مدیریت اقتصاد جهان در دوران نقاهت بیابند.
نشست سران گروه ۲۰ شنبه و یکشنبه ۲۱ و ۲۲ نوامبر (یکم و دوم آذرماه) بهشکل مجازی به میزبانی عربستان سعودی در حال برگزاری است.
به گزارش خبرگزاری «الجزیره»، از جمله موضوعات مهم در این گفتوگوها خرید و توزیع واکسنها، داروها، و تستهای کرونا برای کشورهای کمدرآمد است که خود به تنهایی موفق به تامین مالی این تجهیزات نخواهند شد.
اتحادیه اروپا قصد دارد که روز شنبه سران جی-۲۰ را متقاعد کند که ۴٬۵ میلیارد دلار در این زمینه سرمایهگذاری کنند.
یک مقام ارشد گروه ۲۰ که در آمادهسازی نشست دو روزه به میزبانی عربستان سعودی مشارکت دارد گفت: «موضوع اصلی ایجاد همکاری جهانی برای مقابله با همهگیری است.»
برای آمادهسازی برای آینده، اتحادیه اروپا یک پیمان درباره همهگیریها آماده میکند.
چارلز میشل از اتحادیه اروپا قرار است روز یکشنبه به رهبران جی-۲۰ بگوید: «یک پیمان بینالمللی به ما کمک میکند که در چنین مواردی سریعتر و هماهنگتر عمل کنیم.»
اقتصاد جهان پس از بیماری
محمد الجدعان، وزیر دارایی عربستان سعودی گفته است که نشست گروه ۲۰ به دنبال «تقویت همکاری بینالمللی» برای حمایت از «بهبودی اقتصادی پس از بحران کرونا» است.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا نیز در بیانیهای گفت: «جی-۲۰ در ماه مارس متعهد شدند که هر چه لازم است برای غلبه بر همهگیری و محافظت از زندگی و زیست عمومی انجام دهند.»
او افزود: «حالا که یکدیگر را دوباره میبینیم باید خودمان را در عمل به این وعده مسئول بدانیم.»
با این حال رهبران جی-۲۰ تحت فشار هستند که افول اعتبار کشورهای در حال توسعه را جبران کنند.
با این که اقتصاد جهان تازه داشت از عمق بحران کرونا که اوایل امسال رخ داد بهبود مییافت، بحران در برخی کشورها که با موج دوم شیوع مواجه شدند شدت یافت.
صندوق بینالمللی پول در گزارشی که برای اجلاس گروه ۲۰ تهیه کرده است، فرایند بهبود در جهان را نابرابر و غیرهماهنگشده دانست و پیشبینی کرد که همهگیری کرونا زخمهایی عمیق از خود برجای بگذارد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل روز جمعه ۲۰ نوامبر/۳۰ آبان گفت که اقشار فقیر و کشورهای به شدت مقروض در جهان در حال توسعه بیش از همه در معرض آسیب و «ورشکستگی مالی، فقر روزافزون، گرسنگی و رنج بیانناپذیر» قرار دارند.
خبرگزاری رویترز به یک سند دست یافته که نشان میدهد کشورهای گروه ۲۰ قصد دارند برای مقابله با این شرایط، سازوکاری برای تاخیر ششماه در پرداخت بدهی کشورهای در حال توسعه تا میانه سال ۲۰۲۱ تنظیم کنند. بر اساس نسخه اولیه ابلاغیهای که رویترز مشاهده کرده است، این سازوکار ممکن است برای مدتی طولانیتر نیز تمدید شود.
تغییرات اقلیمی پس از ترامپ
رهبران ایالات متحده، چین، و سایر کشورهای گروه ۲۰ بعد از دیدارهای مجازی خود از طریق کنفرانس ویدئویی، یک بیانیه مشترک صادر خواهند کرد.
منابع نزدیک به سازماندهندگان این نشست گفتهاند که تغییرات اقلیمی یکی از موضوعات اصلی مورد بحث خواهد بود.
تغییر رهبری ایالات متحده امیدها برای مدیریت هماهنگ جهانی علیه گرمایش زمین را بالا برده است.
ترامپ ایالات متحده را از توافق پاریس خارج کرد، توافقی که مبنای مشترک مبارزه با تغییرات اقلیمی است. جو بایدن، رئیسجمهوری آینده آمریکا احتمالا این تصمیم را عوض خواهد کرد.
برای تامین مالی مبارزه با تغییرات اقلیمی، اتحادیه اروپا از سایر کشورهای گروه ۲۰ خواهد خواست تا بر سر استانداردهای مشترک جهانی درباره سرمایهگذاری «سبز» توافق کنند.
حقوق بشر چه میشود؟
همزمان عربستان سعودی که اولین کشور عرب میزبان گروه ۲۰ است به خاطر نقض حقوق بشر زیر آتش انتقادهاست.
فعالان حقوق بشر و خانوادههای زندانیان سیاسی اقداماتی قدرتمند برای نشان دادن موارد نقض حقوق بشر در عربستان انجام داده اند.
عفو بینالملل روز پنجشنبه از همه رهبران گروه ۲۰ خواست تا بر پادشاهی عربستان باری آزادی همه فعالان زندانی فشار بیاورند.
این گروه در بیانیه ای اعلام کرد که فعالانی که برای حقوق زنان تلاش میکنند هنوز زندانی و محاکمه میشوند. این در حالی است که یکی از موارد مورد بحص در اجلاس گروه ۲۰ از قرار معلوم «توانمندسازی زنان» است.
اما برخی مقامات اروپایی تاکنون نشان دادهاند که مایل به صحبت درباره حقوق بشر در این نشست نیستند. آنها گفتهاند که ترجیح میدهند در این مورد به صورت دوجانبه و مستقیما با دولت عربستان گفتوگو کنند.
تحلیلی مشروح و جامع از “مایکل رابرتز” اقتصاد دان مارکسیست آمریکایی در مورد اجلاس اخیر گروه ۲۰ و مشکل انباشت قرض و بی ارزش شدن اعتبارات در اقتصاد جهانی.
با این جمعبندی که در این اجلاس هیچکدام از بحران های اقتصادی موجود در جهان حل نشده و فقط با “امیدواری” به بهبود آنها همان سیاستهای سابق ادامه دارد.
G20: the debt solution
In particular, the leaders are alarmed by the huge increase in government spending engendered by the slump forced on the major capitalist governments to ameliorate the impact on businesses, large and small, and on the wider working population.
The IMF estimates that the combined fiscal and monetary stimulus delivered by advanced economies has been equal to 20 per cent of their gross domestic product. Middle income countries in the developing world have been able to do less but they still put together a combined response equal to 6 or 7 per cent of GDP, according to the IMF.
For the poorest countries, however, the reaction has been much more modest. Together they injected spending equal to just 2 per cent of their much smaller national output in reaction to the pandemic. That has left their economies much more vulnerable to a prolonged slump, potentially pushing millions of people into poverty.
Even before the pandemic broke, global debt had reached record levels. According to the IIF, in ‘mature’ markets, debt surpassed 432% of GDP in Q3 2020, up over 50 percentage points year-over-year. Global debt in total will have reached $277trn by year end, or 365% of world GDP.
***
Michael Roberts blog
Blogging from a Marxist economist
آوتیس / 22 November 2020