ایران تاوان انفعال وزارت بهداشت در ماههای گذشته را میپردازد: برگزاری مراسم عزاداری محرم، سفرهای متعدد در ایام تعطیلات و بازگشایی زودهنگام مدارس همزمان با شیوع آنفولانزا در فصل پاییز. انجمن پرشکان کودک هشدار داد تختهای مراقبت ویژه کودکان به اندازه کافی موجود نیست. دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام کرد که شاید فاجعهای در راه باشد. وزارت بهداشت اما میگوید هنوز اوضاع بیمارستانها باثبات است، با این حال مردم «بیمورد» به بیمارستانها مراجعه نکنند.
بر اساس اعلام رسمی وزارت بهداشت روزانه حدود دو هزار و ۵۰۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ در ایران شناسایی و ثبت میشوند و استانهای تهران، مازندران، گیلان، قم، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، یزد، زنجان و قزوین در وضعیت قرمز و همچنین استانهای آذربایجان غربی، البرز، فارس، لرستان، هرمزگان، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، مرکزی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، گلستان و خوزستان در وضعیت هشدار قرار دارند. هشدارهای جامعه پزشکی ایران اما نشان میدهد که وضعیت با توجه به فرارسیدن فصل آنفولانزا بسیار نگرانکنندهتر از آمار رسمی وزارت بهداشت است.
شاید فاجعهای در راه باشد
محمدرضا قدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم سهشنبه ۲۵ شهریور اعلام کرد که وضع بیش و کم به اسفند سال گذشته شباهت پیدا کرده و هشدار داد که ممکن است فاجعهای در راه باشد:
«در اسفند سال گذشته در اوج پیک کرونا در قم روزانه ۱۶۰ نفر بستری میشدند این در حالی است که روز گذشته در قم ۱۲۰ نفر بستری شدند که این تعداد بستری زنگ خطر است. آی سی یو بیمارستانها کاملاً پر شده و برخی بیماران خدمات ویژه را در اتاقهای معمولی دریافت میکنند. تابآوری نظام سلامت به مخاطره افتاده و باید همه مدیریت کنیم که این بحران رفع شود.»
رئیس دانشگاه علوم پژشکی قم خواهان تعطیلی تمامی تجمعات، حتی در اماکن باز شد و در همان حال درباره تعطیلی حرم معصومه سکوت کرد. محمدرضا قدیر اما یادآوری کرد:
«شاید فاجعهای در راه باشد و باید مسئولان استان جلوی این فاجعه را بگیرند چرا که کنترل کرونا فقط در دست دانشگاه علوم پزشکی نیست تمامی نهادها و سازمانها باید کمک کنند.»
ابتلای کودکان: یک چالش بزرگ
منصور بهرامی، رئیس انجمن پزشکان کودکان ایران، در نامهای خطاب به سعید نمکی، وزیر بهداشت، در اعتراض به بازگشایی مدارس نوشت:
«در صورت همهگیری کودکان با بازگشایی مدارس همانند آنچه در میزان [ابتلای] بیماران بزرگسال شاهد بودیم متأسفانه تختهای مراقبت ویژه کودکان به اندازه کافی در کشور موجود نیست بنابراین با چالش بزرگی روبهرو خواهیم بود.»
بهرامی یادآوری کرد که موارد فزایندهای از ابتلای کودکان به کووید-۱۹ در کشور ثبت شده و چند کودک هم تاکنون جان خود را در اثر ابتلا به این بیماری از دست دادهاند.
رضا گلپیرا، رئیس مرکز مدیریت بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی وزارت بهداشت همزمان با این تحولات در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ادعا کرد که وضع بیمارستانهای کشور فعلاً باثبات است. گلپیرا گفت:
« در حوزه تختهای بیمارستانی کودکان نیز در حال حاضر مشکلی نداریم. خوشبختانه عمده موارد بیماری کرونا در کودکان، از نوع سبک بیماری بوده است. نوع شدید کرونا در کودکان کاملاً کم است. در حال حاضر در حوزه تختهای بیمارستانی کودکان مشکلی نداریم.»
و در ادامه به توصیههای کلی مانند ضرورت حفاظت از سلامتی در فصل پاییز، شستوشوی مدام دستها و رعایت پروتکلهای بهداشتی بسنده کرد.
حسین قشلاقی عضو شورای عالی نظام پزشکی صبح دوشنبه ۲۴ شهریور با اشاره به خستگی و فرسودگی شدید کادر درمان گفت:
«کادر درمان با وجود تعرفههای پایین، خستگی مفرط جسمی و روحی همچنان به تلاش شبانهروزی خود ادامه میدهد و اگر وضع به همین منوال پیش رود، عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت زیرا توان جسمی و روحی آنها از بین رفته و با توجه به همزمانی آنفولانزا و بیماریهای عفونی با کوویدـ۱۹ در آیندهای نزدیک شرایط بسیار بدی را تجربه خواهیم کرد.»
بیشتر بخوانید: