دادگاه ویژه بینالمللی بررسی ترور رفیق حریری، نخستوزیر پیشین لبنان، سلیم جمیل عیاش، از اعضای حزبالله لبنان را در قتل حریری گناهکار شناخت و سه متهم دیگر را تبرئه کرد. سعد حریری فرزند رفیق حریری گفت: «مشخص شد که عاملان ترور به حزبالله لبنان وابسته بودند. فکر میکنند عدالت درباره آنها اجرا نمیشوند و آنها از نظر قانونی مصوناند. من اما تکرار میکنم: تا وقتی که مجازات اعمال نشود ما آرام نمیگیریم.»
دادگاه بینالمللی لاهه سهشنبه ۲۸ مرداد / ۱۸ اوت، سلیم جمیل عیاش ۵۶ ساله معروف به ابوسلیم، از اعضای حزبالله لبنان را بهطور غیابی به دلیل نقشی که در بمبگذاری بیروت و بهویژه در هماهنگی ارتباطات آن داشت و در جریان آن ۲۲ نفر از جمله رفیق حریری را کُشت، محکوم کرد.
دیوید ری، قاضی دادگاه گفت:
«دادگاه بدوی آقای عیاش را بدون تردید بهعنوان عامل قتل عمد رفیق حریری گناهکار میداند.»
جلسه دادگاه برای تعیین حکم عیاش بعداً برگزار خواهد شد. از آنجا که دادگاهِ تحت حمایت سازمان ملل مجازات اعدام ندارد، حداکثر مجازات برای عیاش حبس ابد میتواند باشد.
رفیق حریری در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ به همراه ۲۱ نفر دیگر در انفجاری در بیروت پایتخت لبنان کشته شد. مواد منفجره هنگام عبور خودروی حامل او در نزدیکی هتل سنت جورج بیروت منفجر شد. در میان کشتهشدگان شماری از محافظان حریری و باسل فلیحان وزیر پیشین اقتصاد نیز بودند.
دادگاه این ترور شش سال به درازا کشید. با این حال پس از شنیدن سخنان نزدیک به ۳۰۰ شاهد و بررسی بیش از سه هزار مدرک و سند، دادگاه اعلام کرد که مدارک کافی برای محکومیت سه متهم دیگر به نامهای حسین حسن عنیسی (با نامهای مستعار حسن حبیب مهری و حسن عیسی)، مصطفی امین بدرالدین و اسد حسن صبرا وجود ندارد. این سه نیز همگی از اعضای حزبالله لبنان هستند.
اتهامات علیه مصطفی امین بدرالدین، از فرماندهان ارشد نظامی حزبالله، پس از کشته شدن او در سال ۲۰۱۶ در سوریه کنار گذاشته شد. دادگاه گفته است نمیتواند اثبات کند که بدرالدین مغز متفکر این ترور است.
قضات همچنین گفتهاند که هیچ مدرکی دال بر ارتباط مستقیم حکومت سوریه و رهبری حزبالله لبنان با ترور رفیق حریری وجود ندارد.
به گزارش رویترز برخی از شهروندان لبنانی از جمله عدهای از قربانیان در حادثه ترور نخستوزیر اسبق که ۱۵ سال در انتظار دادخواهی بودند به رأی دادگاه بینالمللی معترضاند. سعد حریری، فرزند رفیق حریری و همچنین نخستوزیر سابق لبنان در جلسه دادرسی لاهه حضور داشت. همزمان با اعلام رأی دادگاه عدهای از طرفداران رفیق حریری بر سر مزار او گرد آمده بودند و در انتظار بودند که سعد حریری نظر خود را درباره رأی دادگاه بینالمللی اعلام کند. حریری گفت:
«برای نخستین بار در تاریخ لبنان با سوءقصدهای مکرر سیاسی لبنانیها با حقیقت یک قتل آشنا شدند.»
حریری در ادامه سخنان خود گفت:
«اهمیت این لحظه تاریخی حامل پیامی برای آمران و عاملان این جنایت است. دوران تبهکاری برای دستیابی به اهداف سیاسی به سر آمده است.»
حزبالله لبنان، متحد رژیم سوریه و ایران، هرگونه مسئولیت در قتل حریری را رد كرده و گفته كه این دادگاه ویژه لبنان را كه پس از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ایجاد شده است، بهرسمیت نمیشناسد. حریری با اشاره به حزبالله لبنان گفت:
«لبنانیها باید نگران باشند. حزبالله اکنون بیش از هر زمان دیگری در حکومت لبنان نفوذ دارد.»
حریری سپس گفت:
«اکنون خانواده در انتظار اجرای عدالت است و عدالت بدون توجه به مدت طولانی دادگاه اجرا خواهد شد.»
از آنجا که حزبالله هیچ یک از متهمان را به دادگاه تحویل نداده بود آنها بهصورت غیابی محاکمه شدند. وکلای متهمان میتوانند درخواست تجدیدنظر در حکم صادرشده را بكنند.
میشل عون، رئیس جمهوری و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان با یک صدا خواهان وحدت در کشور شدند. سعد حریری گفت:
«ما به همگان میگوییم هیچ کس نمیتواند از ما انتظار داشته باشد که هزینه بیشتری بپردازیم. این حزبالله لبنان است که حالا باید هزینه بدهد. مشخص شد که عاملان ترور به حزبالله لبنان وابسته بودند. فکر میکنند عدالت درباره آنها اجرا نمیشوند و آنها از نظر قانونی مصوناند. من اما تکرار میکنم: تا وقتی که مجازات اعمال نشود ما آرام نمیگیریم.»
دادگاه لاهه با محوریت نقش چهار عضو حزبالله در بمبگذاری فوریه ۲۰۰۵ شکل گرفت. دادستان پرونده خود را عمدتاً براساس دادههای تلفنهای همراه متهمان برای برنامهریزی و اجرای بمبگذاری تنظیم کرده بود.
سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان هفته گذشته در سخنانی بر بیگناهی متهمان تأکید کرده و گفته بود: «در نظر ما این دادگاه هرگز برگزار نشده است.» او نسبت به استفاده سیاسی از رأی دادگاه بینالمللی علیه حزبالله لبنان هشدار داد.
دادگاه بینالمللی به دلیل انفجار اخیر در بندر بیروت با تأخیر برگزار شد.
بیشتر بخوانید:
کوه موش زایید!
این همه سال تحقیق و بررسی و بازسازی صحنهء ترور و میلیونها میلیون دلار خرج کردن, آخر کار فقط یکنفر مقصر اصلی است.
تمامی دیگر افراد متهم نیز, “من نبودم دسم بود, تقصیر آستینم بود!”
رای این دادگاه مرا به یاد رای قاضی های ج.ا. در مورد قتلهای زنجیره ای انداخت, که همگی میگفتند سعید امامی خودش مستقل آدم کشته و هیچ ربطی به وزارت اطلاعات ج.ا. نداشته است.
حالا اینجا هم فقط یک نفر بوده که خودش اول و آخر و “مغز متفکر” و طراح جریان بوده, بقیه هم فقط تماشایش میکرده اند.
مصطفی امین بدرالدین معروف به “ذوالفقار” هم که تخصصش مواد منفجره و دقیقا عملیاتی مانند ترور حریری بوده, در این ماجرا فقط “راهنمایی” می کرد.
حزب الله نیز یک سازمان نظامی با رهبری عمودی بالا به پایین نیست و نصر الله در حین تمامی این عملیات فقط زرشک میمیکده است!
“دادگاه” از این مسخره تر پیدا نتوان کرد.
نقی / 19 August 2020