بنا بر آمار منتشرشده در ١٢ماه سال گذشته دو ميليون و ۸۰۰ هزار نفر از جمعيت فعال ايران به‌عنوان بيکار شناخته شده‌اند.

خبرگزاری مهر امروز سه‌شنبه پنجم دی‌ماه گزارش داد، در ١٢ماه سال گذشته ۶. ١٢ درصد از مجموع ٢٢ ميليون و ٧۶٨ هزار و ٢٣۵ تن از جمعيت فعال ١۵ تا ۶۴ ساله ساکن در ايران بيکار بوده‌اند.

همچنين٣ /١٢ درصد از ٢٣ ميليون و ٣٨٧ هزار و ۶٣٣ تن جمعيت فعال ١٠ ساله و بيشتر ايرانی نيز بيکار بودند.

از اين تعداد، ميزان بيکاری زنان دو برابر مردان بوده است به‌طوری‌ که نرخ بيکاری در بين مردان ۵. ١٠ درصد و در بين زنان ٩ / ٢٠ درصد بوده است.

نرخ بيکاری شهرنشينان ايرانی در سال گذشته ٧ /١٣درصد و بيکاری روستائيان نيز در نقاط روستايی ٩. ٨ درصد بوده است.

از مجموع ميزان بيکاری ياد شده در سال ١٣٩٠ بالاترين نرخ بيکاری مربوط به گروه سنی ٢٠ تا ٢۴ ساله با ٢. ٢٨ درصد بوده است.

در سال ١٣٩٠ بالاترين نرخ بيکاری مربوط به گروه سنی ٢٠ تا ٢۴ ساله با ٢. ٢٨ درصد و بيکاری زنان دو برابر مردان بوده است

همچنين در سال گذشته ۶/ ٣۴ درصد از مجموع بيکاران سال گذشته بيش از ١٩ ماه بيکار بوده‌اند.

بنا بر اين آمار، سال گذشته در بين استان‌های ايران دو استان البرز با ٣. ١٩ و لرستان با  ٢. ١٩ بالاترين نرخ بيکاری را داشته‌اند.

بر پايه آمارهای مرکز آمار ايران، در پاييز سال گذشته بالاترين نرخ بيکاری مربوط به استان کرمانشاه با ٢٠ درصد بوده است.

بر اساس نتايج به‌دست آمده، ٩ درصد از شاغلان ـ ٩/٩ از مردان و ۴/ ۴ از زنان ايرانی ـ دارای اشتغال ناقص بوده‌اند.

پيش از اين، مردادماه سال جاری بررسی مرکز آمار ايران پيرامون نرخ بيکاری جمعيت ١۵ساله و بيشتر ايران نشان داده بود که ۹. ۱۲ درصد از جمعيت فعال گروه سنی برابر با سه ميليون و ١۴۶هزار و ٩٢ نفر در بهار سال جاری بيکار بوده‌اند. همچنين نرخ بيکاری در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستايی بيشتر بوده است.

حميد حاج‌اسماعيلی، مشاور کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگری ايران، سال گذشته  با بيان اين که “آمار دولتی در رابطه با نرخ بيکاری متناقض با واقعيت است” گفته بود: “مرکز آمار ايران افرادی که دو روز در هفته فعاليت می‌کنند را شاغل محسوب می‌کند اين در حالی است که به علت پايين بودن ميانگين حقوقی افراد قادر به تأمين معيشت خود نيستند.”

وی نرخ ثابت بيکاری در کشور را دو ميليون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرده و افزوده بود: “در حال حاضر افراد با ۴۴ ساعت کار درهفته قادر به تأمين معيشت خانوار نيستند.”

حاج‌اسماعيلی نرخ بيکاری در ايران را بيش از ۱۴ درصد دانسته و تاکيد کرده بود که بيش از ۳.۵ ميليون نفر در بازار کار ايران بيکار هستند. به گفته او نرخ بيکاری فارغ‌التحصيلان در کشور بيش از ۲۰ درصد و نرخ بيکاری زنان کارجو بيش از ۵۰ درصد است.

در حالی که بهمن ماه سال ۱۳۸۹ محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور ايران نرخ بيکاری را ۱۰ درصد اعلام کرده بود، عبدالرضا شيخ الاسلامی، وزير کار، تعاون و رفاه اجتماعی تيرماه سال جاری پيرامون آخرين وضعيت اشتغال و حمايت از کار در مجلس گفته بود: “در سال ١٣٨٩ نرخ بيکاری ۵ ,١٣ درصد اعلام شد که اين عدد خوبی نيست و درسال ١٣٩٠ هم نرخ بيکاری ٣,١٢ بود که اين نشان می‌دهد که جهت‌گيری ما،‌ جهتگيری درستی بود.”

دولت احمدی‌نژاد، در سال‌های گذشته از اعلام دقيق آمار بيکاران در ايران خودداری کرده است. همچنين به گفته مسئولان دولتی در سال گذشته يک ميليون و ۶۰۰ هزار شغل ايجاد شده است اما اين آمارها هيچ‌گاه از سوی نمايندگان مجلس پذيرفته نشده است.