شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران هنوز درباره نحوه برگزاری مهمترین رویداد فرهنگی در عرضه نشر ایران به تصمیم نرسیده است. رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران میگوید اگر قرار است نمایشگاه کتاب به شکل مجازی برگزار شود نباید به اسم یک صنف و به کام چند نفر باشد.
هومان حسنپور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران چهارشنبه ۲۵ تیر/۱۵ ژوئيه در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در مخالفت با برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به شکل آنلاین گفت:
«نخست اینکه شرایط بهداشتی کشور نسبت به گذشته خیلی تغییر کرده است و در هر حال باید این تصمیم گرفته شود که نمایشگاه کتاب برگزار بشود یا نشود. اما هر رویدادی هم که بخواهد به صورت مجازی برگزار بشود، نمایشگاه بینالمللی کتاب سیوسوم نخواهد بود، چون هیچکدام از کاربردها و عملیاتهایی که در نمایشگاه حضوری بود، در این رویداد مجازی قابل دسترسی نخواهد بود.»
هومان حسنپور دو ماه پیش درباره برگزاری نمایشگاه کتاب آنلاین به ایسنا گفته بود که اگر توانستند المپیک را اینترنتی برگزار کنند، میتوانند نمایشگاه کتاب را هم به طورعادلانه اینترنتی برگزار کنند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در ادامه همچنین گفته که به سبب همهگیری ویروس کرونا در ایران عملاً برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به شکل فیزیکی میسر نیست، اما به گفته او:
«اگر روزی به این نتیجه برسیم که نمایشگاه باید به صورت مجازی برگزار شود، حتما باید تمام ملاحظاتی که از روز اول مطرح کردیم برای ایجاد عدالت در قسمت فروشگاهی رعایت شود. اگر بخواهیم این اتفاق بیفتد، باید این دغدغهها برطرف شود و به این نتیجه برسند که دیگر چارهای به جز برگزاری مجازی وجود ندارد.»
به نقل از گزارشی از روزنامه جام جم وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی، چند روز پیش آزاده نظر بلند، معاون کتاب و فرهنگ موسسه فراگیر معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خبر داده است که رایزنیها و مطالعاتی برای برگزاری نمایشگاه آنلاین انجام شده و با شرکتهای متعددی به این منظور مذاکره شده است. به گفته نظربلند:
«نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران قرار نیست فقط موقعیت فروش کتاب را ایجاد کند. برگزاری نشست ها و حتی مکانسازی برای نمایش تبلیغات نیز در نمایشگاه مجازی درنظر گرفته شده؛ بنابراین نمایشگاه مجازی شامل همه بخشهای نمایشگاه و جامع الشرایط است».
معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مرحله بررسی زیر ساختی، نرم افزاری و فناوری این طرح است تا از میان پلتفرمها و بهترین روشهای موجود، یکی را انتخاب کند و گویا این بررسیها احتمالا در نیمه دوم سال ۹۹ به نتیجه خواهد رسید.
ناشران در وضعیت دشواری بهسر میبرند و نگران هستند که برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب کارآمد نباشد. یکی از استدلالها این است که درگاههای پرداختی و زیرساختهای اینترنتی برای یک نمایشگاه بزرگ آنلاین در حال حاضر فراهم نیست.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران معتقد است که باید سیستمهایی را طراحی کرد که اگر نمایشگاه مجازی برگزار شد، اجحافی به هیچ یک از ناشران نشود. به این معنی که فقط یک تعداد معدود بتوانند از این فرصت استفاده کنند.
در همین زمینه: