دولت لبنان به‌دنبال ادامه سقوط ارزش پول ملی و تظاهرات اعتراضی، در دو نوبت جلسه فوق‌العاده برگزار کرد. در حالی‌که احتمال می‌رفت رئیس بانک مرکزی برکنار شود او به مسئولیت خود ادامه داد. رئیس پارلمان از توافق بر سر کاهش نرخ دلار به کمتر از ۴هزار لیره خبر داد. اعتراضات همچنان ادامه دارد.

اعتراضات مردمی در لبنان ـ عکس از شاتر استاک

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از یک شب تظاهرات اعتراضی علیه بی‌عملی مقام‌های دولتی لبنان در برابر فروپاشی اقتصادی و سقوط ارزش لیره این کشور، هیئت دولت با حضور میشل عون، رئیس جمهوری لبنان دو بار در روز جمعه ۲۳ خرداد / ۱۲ ژوئن جلسه فوق‌العاده‌ برگزار کرد.

سقوط تدریجی لیره لبنان با انفجار تورم همراه بوده  و تعطیلی مشاغل در دوران کرونا و اخراج‌های دسته‌جمعی و بیکاری، این بحران را تشدید کرده است.

روز جمعه نرخ خرید دلار آمریکا در بازار ارز لبنان دست‌کم ۳۸۹۰ لیره و نرخ فروش آن ۳۹۴۰ لیره بود در حالی‌که در بازار سیاه، هر دلار آمریکا ۵۶۰۰ لیره معامله شد.

مشکلات اقتصادی قدمت چندین ساله در لبنان دارد و یکی از عوامل اعتراضات بی‌سابقه در این کشور بود که در اکتبر سال ۲۰۱۹ آغاز شد و به مبارزه با طبقه سیاسی حاکم و فساد فرارویید.

شب گذشته لبنانی‌ها دوباره به خیابان‌ها رفتند و در اعتراض به سقوط ارزش پول ملی لاستیک‌ آتش زدند و جاده‌ها را مسدود کردند. آن‌ها علیه ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی و دولت حسن دیاب و عدم توانایی آن‌ها در جلوگیری از این وضعیت شعار سر دادند.

بیروت پایتخت لبنان صحنه درگیری میان نیروهای امنیتی و معترضان بود و در طرابلس بر اثر این درگیری‌ها ۸ نفر زخمی شدند. معترضان روز جمعه نیز چندین بزرگراه را بستند و همزمان با برگزاری جلسه فوق‌العاده هیئت دولت همچنان در خیابان‌ها بودند.

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان پس از جلسه هیئت دولت اعلام کرد که بر سر کاهش نرخ دلار به کمتر از ۴هزار لیره توافق شد.

در این جلسه که ریاض سلامه نیز شرکت داشت، گفته شد که به‌منظور دستیابی به این هدف بانک مرکزی مقادیر زیادی دلار به بازار تزریق کند.

همچنین دولت به وزیر دادگستری دستور داد كه از دادستان كل بخواهد عاملان «شایعات كمبود دلار در بازار محلی» را تحت پیگرد قانونی قرار دهد. یک کمیته بحران از سوی وزارت دارایی تشکیل شد تا بر شرایط مالی و ارزی و اجرای تصمیمات نظارت کند. رئیس بانک مرکزی نیز تحت نظارت این کمیته قرار خواهد گرفت و باید گزارشی تفصیلی درباره آخرین تحولات به نخست‌وزیر ارائه کند.

دولت اعلام کرده است که تزریق دلار به بازار برای مقابله با اوضاع کنونی کافی نیست و کنترل معاملات غیرقانونی ارز و همچنین مبارزه با قاچاق نیز باید ادامه یابد.

پیش از این احتمال می‌رفت که ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی برکنار شود و گفته می‌شد که حزب‌الله لبنان درصدد برکناری اوست. ماری کلود نجم، وزیر دادگستری لبنان نیز در جلسه هیئت دولت او را مسئول سقوط ارزش پول ملی دانست اما نبیه بری بعد از نشست هیئت دولت درباره برکناری سلامه گفت: «ما به همگان نیاز داریم و از هیچ طرفی اعلام بی‌نیازی نمی‌کنیم.»

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان در سخنانی در جلسه فوق‌العاده دولت، سقوط قابل توجه ارزش لیره را «بدون هیچ توجیهی» خواند و انتشار شایعات در این‌باره را با هدف «کشاندن مردم به خیابان‌ها» دانست.

براساس آخرین خبرها، تظاهرات اعتراضی جدید حوالی ساعت ۶ بعد از ظهر در مرکز شهر بیروت و در جاده کمربندی آن آغاز و در چندین مسیر پایتخت ترافیک ایجاد شد.

مقام‌های لبنانی در حال مذاکره با صندوق بین‌المللی پول برای دریافت کمک‌های مالی هستند اما این کمک مشروط به تصویب اصلاحاتی است که مدت‌ها از سوی مقام‌ها نادیده گرفته شده است.

بحران اقتصادی کنونی در لبنان جدی‌ترین بحران از زمان جنگ داخلی این کشور در سال‌های ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ است. براساس اعلام وزارت دارایی لبنان، بیش از ۳۵ درصد جمعیت شاغل بیکار شده‌اند و بیش از ۴۵ درصد مردم زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: