نروژ که ریاست دوره‌ای سازمان ویژه هماهنگی کمک‌های مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین را بر عهده دارد،  از اسرائیل خواست که از الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری صرف‌نظر کند.   

نابلس، کرانه باختری (عکس: shutterstock)

الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به خاک اسرائیل در طرح صلح کاخ سفید موسوم به «معامله قرن» پیش‌بینی شده است. بر این اساس اسرائیل در ازای دریافت امتیازهایی فراتر از تعهدات قبلی فلسطین و قطعنامه‌های شورای امنیت و همچنین الحاق بخش‌هایی از مناطق اشغال‌شده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطینی موافقت می‌کند اما نه می‌پذیرد که اورشلیم پایتخت کشور مستقل فلسطین باشد و نه بازگشت میلیون‌ها آواره به کشورشان را قبول می‌کند.

«کمیته ارتباط موقت» (AHLC) سه‌شنبه ۲ ژوئن/۱۳ خرداد برای بررسی پیامدهای الحاق کراته باختری به ریاست نروژ نشستی برگزار کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز اینه اریکسون سوئرید، وزیر خارجه نروژ بعد از این نشست به خبرگزاری رویترز گفت:

«هرگونه اقدام یک‌جانبه برای [الحاق کرانه باختری] برای فرآیند صلح زیان‌آور است و  آشکارا قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند.»

نروژ از حامیان توافق ۱۹۹۳ و ۱۹۹۵ بود که بر اساس آن اختیاراتی برای تشکیلات خودگردان فلسطین در سرزمین‌های اشغالی در نظر گرفته شد. این کشور هدایت مذاکرات صلح بر اساس راه‌حال دو کشوری را هم در دست گرفته است.

سوئرید در مصاحبه با خبرنگار رویترز گفت که روز گذشته با گبی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل درباره ضرورت از سرگیری مذاکرات مستقیم با فلسطینی‌ها و خودداری از اقدامات یک‌جانبه گفت‌وگو کرده است.

نشست AHLC  از حامیان مالی درخواست کرد تا به تعهدات مالی خود در قبال تشکیلات خودگردان متعهد باشند و از آژانس کمک‌رسانی به فلسطینیان در سازمان ملل خواست تا به مقابله با شیوع کروناویروس کمک کند.

بر اساس گزارش رویترز، مقام‌های بهداشت کرانه باختری تا روز گذشته، ۳۸۸ مورد ابتلای قطعی به کووید ۱۹ را  شناسایی کرده‌اند. در باریکه غزه ۶۱ مورد ابتلا به این بیماری شناسایی شده است.

اسرائیل قصد دارد با حمایت‌های دولت ترامپ، ۳۰ درصد از کرانه باختری را به قلمرو خود ملحق  کند. 

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل با تأکید بر اینکه شهرک‌سازی‌های اسرائیل اقدامی غیر‌قانونی است نسبت به الحاق مناطقی از کرانه باختری به خاک اسرائیل هشدار داده و این اقدام را نابوده کننده راه حل صلح دانسته بود. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده است که کشورهای اتحادیه اروپا حاکمیت اسرائیل بر سرزمین‌های اشغالی در کرانه باختری را به رسمیت نمی‌شناسند.

بیشتر بخوانید: