مذاکرات هیأت‌های سیاسی ایران و افغانستان درباره کشتار کارجویان افغانستانی در مرز با ایران بدون نتیجه به پایان رسید.

حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان و محسن بهاروند، معاون حقوقی وزیر خارجه ایران در کابل. ادامه مذاکرات درباره کشتار هریرود به بعد موکول شد. (عکس: هشت صبح افغانستان)

محسن بهاروند، معاون حقوقی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران و سید رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه و نماینده مرزبانی ایران صبح سه‌شنبه ۶ خرداد / ۲۶ مه برای گفت‌وگو و رایزنی درباره کشتار هریرود به کابل سفر کرده بودند.  در این نشست دو طرف به هیچ نتیجه‌ای نرسیدند و قرار بر این شد که بعد از عید فطر در سطح سیاسی و دیپلماتیک هیات‌ها در این‌باره گفت وگو کنند.

شماری از مهاجران افغانستانی  ۱۲ اردیبهشت سال جاری‌ پس از ورود به خاک ایران در رودخانه هریرود غرق شدند. شواهدی که مقام‌های محلی و دولتی در افغانستان به دست آورده‌اند حاکی از آن است که مرزبانان ایرانی این مهاجران را دستگیر، شکنجه و سپس به سمت رودخانه هریرود راندند که منجر به غرق شدن تعدادی از آنها شده است. فرمانده هنگ مرزی تایباد در ایران و همچنین سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران این خبر را تکذیب کرده بودند. به دستور رئیس جمهوری افغانستان برای بررسی این واقعه هیأت حقیقت‌یابی تشکیل شد و مسئولان مرزی ایران و افغانستان ۲۵ اردیبهشت در محل کشتار حاضر شدند و بعد از بررسی‌های میدانی جلسه مشترکی برگزار کردند.

هیأت ایرانی به سرپرستی محسن بهاروند و سید رسول موسوی صبح سه‌شنبه در گفت‌وگو با حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان نتایج تحقیقات میدانی در هریرود را به بحث گذاشتند.

به گزارش روزنامه «هشت صبح» افغانستان، حنیف اتمر در این جلسه یادآوری کرد که هدف از این تحقیقات «دریافت حقایق، رسیدگی قانونی به عاملان کشتار کارجویان افغانستانی و اتخاذ تدابیر لازم است تا در آینده از چنین حوادث ناگواری که ممکن بر روابط دو کشور تاثیرگذار باشد» جلوگیری شود.

وزارت خارجه افغانستان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد:

«دولت ایران متعهد شده است تا این حادثه را به صورت مشترک با هیأت افغانستان تا تامین عدالت بررسی و تعقیب کند.»

بر این اساس محسن بهاروند، معاون حقوقی وزیر خارجه ایران هم گفته است که اسناد و مدارک هیأت تحقیق افغانستان را دریافت کرده و از مجاری قانونی کشتار کارجویان افغانستانی را پیگیری می‌کند و اگر به نتیجه‌ای برسد دولت افغانستان را از آن آگاه می‌کند.

محمد حمید طهماسی، رئیس هیأت حقیقت‌یاب افغانستان اعلام کرده است که از مجموع ۴۶ تن از مهاجران افغانستانی که در مرز هریرود وارد ایران شده بودند، ۱۰ تن جان باخته‌اند، ۱۷ تن مفقود شده‌اند و ۱۹ تن دیگر نجات یافته‌اند. این پرسش همچنان بی‌پاسخ مانده است: اگر مرزبانان ایرانی در این کشتار دست نداشتند، این عده از کارگران مهاجران چگونه جان خود را از دست دادند؟

پیش از واقعه هریرود، عبدالقادر رحیمی، رئیس دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در هرات با اشاره به بدرفتاری مأموران مرزبانی ایران با مهاجران افغان اعلام کرده بود مصاحبه‌هایی که این کمیسیون با اتباع افغان انجام داده بیانگر این است که شماری از مهاجرانی که از ایران «رد مرز» می‌شوند، مورد توهین و ضرب و شتم نیروهای امنیتی ایران قرار می‌گیرند.

رودخانه هریرود حدود ۱۵۰ کیلومتر در مرز ایران و افغانستان امتداد دارد. هریرود تابستان‌ها خشک و محل عبور مهاجران و زمستان‌ها به‌ ویژه در ایامی که سدها باز شوند، پرآب و خروشان است. گفته می‌شود سالانه حدود ۵۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی از افغانستان به جست‌وجوی کار راهی ایران می‌شوند.

بیشتر بخوانید: