صندوق بینالمللی پول هشدار داد که کشورهای حوزه خلیج فارس ممکن است تا ۱۵ سال آینده به سبب تغییرات اقلیمی و همچنین به دلیل رقابتهای تازهای که در بازار نفت شکل گرفته است، ذخایر ارزی خود را به مصرف برسانند و ورشکسته شوند. صندوق بینالمللی پول از این کشورها خواست که صرفهجویی در پیش بگیرند.
بحرین در سال ۲۰۱۸ ناگزیر شد برای پرداخت بدهیهای خود از کشورهای حوزه خلیج فارس ۱۰ میلیارد دلار وام بگیرد. بدهی بحرین برابر است با ۹۵ درصد درآمد سرانه ملی این کشور.
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد عربستان سعودی و کویت نیر مانند عمان، قطر و امارات متحده عربی که همگی عضو شورای همکاری خلیج فارساند با بحرانهای مالی مواجهاند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس صندوق بینالمللی پول در گزارش خود نوشت:
«با توجه به بهبود روزافزون فنآوری که موجب صرفهجویی در مصرف انرژی شده و با توجه به استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی و همچنین به سبب تغییرات اقلیمی، انتظار میرود که تقاضای نفت خام در جهان کمتر از آنچه که پیشبینی میشد افزایش یابد و در مجموع در طی دو دهه آینده به تدریج تقاضای نفت خام در سراسر جهان حتی کاهش بیابد.»
صندوق بینالمللی پول در ادامه این گزارش یادآوری کرد:
«چنانچه این پیشبینیها به تحقق بپیوندند، اقتصاد بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت جهان، از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس دگرگون میشود.»
کشورهای حوزه خلیج فارس ۲۰ درصد از نفت مورد نیاز جهان را تأمین میکنند. افزایش تولید نفت خام در ایالات متحده بازار نفت را تحت تأثیر قرار داده است و با وجود آنکه هزینه استخراج نفت به ویژه در عربستان سعودی در مقایسه با سایر کشورها اندک است، این کشور را با مشکلات اقتصادی مواجه کرده است.
کشورهای حوزه خلیج فارس در فاصله بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۷ با درآمد سرشاری که از صدور نفت عایدشان میشد، اقتصاد خود را گسترش دادند. بعد از بهار عربی اما این روند مختل شد. در سال ۲۰۱۶ حتی قیمت نفت به هر بشکه ۳۰ دلار سقوط کرد. کشورهای حوزه خلیج فارس برای تأمین هزینههای خود به نفت ۱۲۰ دلاری در هر بشکه نیاز دارند. به سبب بحران کرونا قیمت نفت در بازارهای جهانی اکنون به ۵۰ دلار در هر بشکه رسیده است.
صندوق بینالمللی پول در گزارش خود پیشبینی کرده که بعد از عبور از بحران کرونا قیمت نفت روی ۵۵ دلار در هر بشکه ثابت بماند و به این ترتیب خطر ورشکستگی در یک بازه ۱۵ ساله به کشورهای حوزه خلیج فارس نزدیکتر میشود.
بیشتر بخوانید: