در پی رأی پارلمان عراق به خروج نیروهای آمریکایی از خاک این کشور اکنون بهنظر میرسد مقامهای عراقی تلاش میکنند تا اوضاع را در این زمینه کمی آرام کنند. بخشی از نظامیان حضور آمریکا را نیاز میدانند و برخی میخواهند عملیات نظامی بدون آنها انجام شود.
آسوشیتدپرس در یک گزارش تفصیلی به موضوع خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق و رویکرد مقامهای عراقی با آن پرداخته است.
این گزارش در مقطعی منتشر شده است که موج درخواست خروج آمریکا از سوی گروههای سیاسی عراق بهویژه شیعیان این کشور در پی ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس توسط نیروهای آمریکایی در ۳ ژانویه / ۱۳ دی، کمابیش فروکش کرده است.
اکنون نغمههایی از مخالفت در میان نظامیان عراقی شنیده میشود.
آسوشیتدپرس بهنقل از یک ژنرال عراقی مستقر در غرب این کشور که نخواست نامش فاش شود نوشت: «برای ما حضور آمریکا مانند شبکه برق در یک خانه است. اگر چراغ خاموش باشد، همه جا تاریک میشود.»
پارلمان عراق ۱۵ دی / ۵ ژانویه با تصویب طرحی از آمریکا و تمام نیروهای خارجی که بخشی از اتحاد ضد داعش هستند خواست تا عراق را ترک کنند. این طرح در غیاب نمایندگان کرد و سنی تصویب شد. مقامهای اقلیم کردستان عراق با این طرح مخالفند و حضور آمریکا در عراق را ضروری میدانند.
تجهیزات و فنآوریهای نظامی و همچنین هواپیماهای آمریکایی برای کمک به ارتش عراق بهمنظور مقابله با تهدیدات داعش که تلاش میکند بار دیگر در شمال و غرب عراق قدرت بگیرد از اهمیت برخوردار است. چشمانداز از دست دادن این کمکها یکی از دلایلی است که موجب شده سیاستمداران عراقی خواسته خود مبنی بر خروج فوری نیروهای آمریکایی را کمی مسکوت بگذارند. مقامهای ارشد نظامی عراق با عقبنشینی مخالف هستند.
نیروهای آمریکایی پس از این رویدادها مجبور شدند عملیات مشترک با ارتش عراق علیه داعش را متوقف کنند، توقفی که به مدت سه هفته ادامه یافت. در همین حال، نیروهای آمریکایی پایگاههای خود را در برابر حملات تلافیجویانه احتمالی ایران یا شبهنظامیان شیعه عراقی تقویت کردند، مانند ایجاد برج جدید و سنگرهای بتنی در پایگاهی که بهتازگی خبرنگاران آسوشیتدپرس در شمال اربیل اقلیم کردستان از آن بازدید کردند.
حدود ۵ هزار و ۲۰۰ سرباز آمریکایی در پایگاههای نظامی عراق برای مقابله با داعش مستقر هستند که بخشی از نیروهای بینالمللی ائتلاف ضد داعش را تشکیل میدهند. دولت عراق در سال ۲۰۱۴ از آنها خواست تا در عراق حضور یابند.
اما از آن زمان ، مقامهای غربی میگویند مقامهای عراقی هیچ تدبیر مشخصی برای تسریع در برنامه بازگشت ندارند.
یکی از مسئولان آمریکایی هم که نخواست نامش فاش شود گفت: «تقریباً همه رهبران احزاب سیاسی شیعه پشت درهای بسته و در جلسات خصوصی رویکردی بسیار قابل تأملتر در مورد چگونگی برخورد با این مسائل دارند و تمایل از طرف آنها برای برقراری رابطه و مشارکت ائتلاف [ضد داعش] وجود دارد و آن را برای عراق ضروری میدانند.»
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر فعلی عراقی در جلسه کابینه گفت که دولت بعدی تصمیم پارلمان را مورد بررسی قرار خواهد داد. محمد علوی، نخستوزیر برگزیده بعدی که وزیر سابق ارتباطات است سیاست خود را در اینباره اعلام نکرده است.
از سوی دیگر، آسوشیتدپرس بهنقل از سه مقام عراقی که نخواستند نامشان فاش شود نوشته است که دولت بغداد به ارتش این کشور اعلام کرده است که هیچ کمکی را از سوی ائتلاف بینالمللی ضد داعش بهرهبری رهبری آمریکا نپذیرند و همکاری با نیروهای آمریکا را به حداقل برسند.
یکی دیگر از مقامهای اطلاعات نظامی عراق نیز گفته است: «تاکنون ما از آمریکاییها درخواست کمک نکردهایم. ما به تواناییهای خود برای پیگرد افراد داعش متکی هستیم. حضور آمریکاییها در عملیات مشترک، فقط جنبه ظاهری دارد.»
یکی دیگر از فرماندهان واحد مبارزه با تروریسم در استان غربی الانبار عراق نیز در اینباره گفت برخی آموزش نیروهای آمریکایی به نیروهای نظامی عراقی ادامه دارد اما «در زمینه عملیات نظامی و انجام عملیات، هیچگونه حمایتی وجود ندارد».
براساس گزارش آسوشیتدپرس، به دیپلماتهای غربی گفته شده که عراق کمیتهای را برای بررسی مسئله حضور نیروهای آمریکایی در عراق تشکیل داده است، اما دو مقام عراقی گفتند که هیچ مرجع رسمی از طرف عبدالمهدی وجود ندارد که چنین کمیتهای ایجاد کند. جیمز جفری، فرستاده ویژه ائتلاف ضد داعش، در ۳ بهمن / ۲۳ ژانویه در واشنگتن درباره چنین کمیتهای گفت: «هیچگونه توافق واقعی صورت نگرفته است.»
واشنگتن در پاسخ به درخواستهای بغداد برای آغاز خروج نیروهای خود با امتناع آشکار، تهدید به تحریمهایی که میتواند اقتصاد عراق را فلج کند، کرده است.
آسوشیتدپرس نوشته است به نظر میرسد به جای اینکه دولت عراق بهطور مستقیم برای خروج نیروهای آمریکا فشار وارد کند، بیسروصدا از این موضوع فاصله میگیرد. گرچه ایالات متحده اعلام كرده كه عمليات مشترک عليه داعش از سر گرفته شده است اما موضع عراق نامشخص است.
بیشتر بخوانید:
راهپیمایی دانشجویان و مردم #بصره در اعتراض به حمله مسلحانه جریان صدر به مردم #نجف
⭕️ پنجشنبه ۱۷ بهمن ماه، #دانشجویان و مردم بصره در اعتراض به کشتار مردم شهر نجف توسط کلاه آبی های وابسته به جریان صدر و دخالت جمهوری اسلامی در رویدادهای داخلی عراق دست به راهپیمایی زدند. دانشجویان و مردم بصره کشتار دیشب نجف را که ۷ کشته و دهها زخمی به دنبال داشت را محکوم کردند.
راهپیمایی دانشجویان و مردم #بصره در اعتراض به حمله مسلحانه جریان صدر به مردم #نجف / 06 February 2020
دانشجویان معترض عراقی خطاب به هواداران مقتدی صدر که طی روزهای اخیر چادرهای محل استقرار معترضان را به آتش کشیدند:
شما چادرها را نمی سوزانید بلکه شعلهی انقلاب را زیاد می کنید!
#عراق_ینتفض #العراق_يثور
عراق ینتفض / 06 February 2020
حازم الحلفی” از فرماندهان شبه نظامیان صدر در مرکز بصره کشته شد
◾️ اخبار منتشره حاکی از آن است که، حازم الحلفی از فرماندهان شبه نظامیان مقتدی صدر موسوم به «سرایا السلام» وابسته به رژیم ایران، توسط افراد ناشناس در شهر بصره کشته شده است. در جریان درگیریهای دیشب در نجف ۷ نفر کشته شدند و امروز شماری از شهرهای عراق از جمله بغداد شاهد حضور پر شمار مردم معترض علیه جریان صدر و جمهوری اسلامی بود.
حازم الحلفی" از فرماندهان شبه نظامیان صدر در مرکز بصره کشته شد / 06 February 2020
#سرخط : در شب گذشته، نیروهای کلاه آبی وابسته به مقتدی صدر به چادرهای گروههای معترضان در نجفْ حمله کردند. پس از این حمله، ۷ نفر در نجف کشته شدند. بنا به گفتهی پزشکان، همهی کشتهشدگان نجف با گلولهی در سر یا سینه جان خود را از دست دادند.
در بصره و میدان تحریر بغداد نیز قیامکنندگان عراقی در محکومیت حملهی این نیروها به تظاهرکنندگان نجف به خیابان آمدند. در این میان، کمیتهی هماهنگی تظاهرات انقلاب اکتبر به برپایی یک تظاهرات بزرگ علیه سیاستهای دولت وقت، فراخوان داد.
#عراق_ینتفض
عراق ینتفض / 06 February 2020
یه نگاهی به انقلابهایی بنداز که تو دنیا رخ میده! مطبوعاتِ مهم دنیا از نوشتن کلمهی انقلاب طفره میرن. باید یه شاخه گل، یا یه چیز قشنگی کنارش بذارن تا قابلِ نوشتن بشه. مینویسن” بهار عربی” یا مثلا “انقلابِ میخکها”، “انقلاب مخملی” و از این قبیل.
آلن بدیو| دومین محاکمهی سقراط
طفره رفتن مطبوعات از کلمهی انقلاب / 06 February 2020
اعتراضها در #عراق همچنان ادامه دارد.
▪️امروز معترضان عراقی به رغم سرکوب خونین دیشب که توسط شبهنظامیان وابسته به صدر انجام شد در خیابانها حضور یافتند و به صدر پاسخ کوبندهای دادند.
▪️معترضان در #کربلا با شعار «بالروح بالدم نفدیک یا عراق» همچنان در خیابانها حضور دارند.
▪️دیشب در پی حمله طرفداران مقتدی صدر و نیروهای وابسته به #ایران ۱۰ تن از معترضان کشته شدند.
اعتراضها در #عراق همچنان ادامه دارد / 06 February 2020
برگزاری مراسم گرامیداشت یاد معترضان جانباخته عراقی در شهر #حله.
▪️دیشب در حمله نیروهای وابسته به #ایران و طرفداران مقتدی صدر به معترضان عراقی ۱۱ معترض جانباختند.
▪️علاوی نخستوزیر جدید عراق با انتقاد از این کارها اعلام کرده است اگر اوضاع بدین صورت ادامه پیدا کند نمیتواند در پستش باقی بماند.
برگزاری مراسم گرامیداشت یاد معترضان جانباخته عراقی در شهر #حله / 07 February 2020