در پی درگیری‌های خونین در جنوب عراق، آیت‌الله علی سیستانی مرجع تقلید شیعیان عراق با صدور بیانیه‌ای خواهان تشکیل جلسه پارلمان و تجدید نظر در حمایت از دولت عادل عبدالمهدی شد. حیدر العبادی و عمار حکیم با صدور بیانیه‌هایی از درخواست سیستانی حمایت کردند.

اعتراضات در عراق (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
اعتراضات در عراق (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

به‌دنبال حمله به کنسولگری ایران در نجف از صبح پنج‌شنبه ۲۸ نوامبر/ ۷ آذر در این شهر، ناصریه و بغداد دست‌کم ۴۵ تن کشته و صدها نفر زخمی شدند. در پی این کشتار، سید احمد الصافی، نماینده آیت‌الله علی سیستانی، جمعه ۸ آذر / ۲۹ نوامبر در خطبه‌های نماز جمعه کربلا بیانیه جدید این مرجع دینی شیعه در عراق را خواند.

سیستانی ضمن بیان این‌که خون معترضان «حرمت» دارد و کشتار مجاز نیست، از معترضان خواست تا صف خود را از «اغتشاشگران» جدا کنند. او گفت:

«[معترضان] نباید اجازه دهند تظاهرات مسالمت‌آمیز به حملات به اموال مردم تبدیل شود و باید صفوف خود را از اغتشاشگران جدا کنند».

این مرجع دینی شیعه همچنین بر «ضرورت رعایت حرمت اموال عمومی و خصوصی و عدم تعرض افراد نفوذی به این اموال» تأکید کرد و افزود:

«دشمنان و ایادی آن‌ها برای تحقق اهداف شوم خود در گسترش آشوب و اغتشاش و کشاندن کشور به جنگ داخلی و بازگشت به عصر سیاه دیکتاتوری برنامه ریخته‌اند و باید همه برای گرفتن فرصت از آن‌ها همکاری کنند.»

در اعتراضات عراق که از یکم اکتبر سال جاری با درخواست مقابله با فساد اقتصادی و بهبود وضع معیشتی و وضع اشتغال و در اعتراض به خدمات دولتی ناکافی آغاز شده تا پیش از آغاز کشتار در جنوب عراق، دست‌کم ۳۲۰ نفر کشته و هزاران نفر مجروح شده‌ بودند. معترضان خواهان تغییر نظام سیاسی عراق از پارلمانی به ریاستی و پایان سهمیه‌بندی مشاغل پردرآمد برای احزاب سیاسی‌‌اند. چهارشنبه ۲۸ نوامبر/ ۷ آذر  معترضان ساختمان کنسولگری ایران در نجف و برخی از اسناد موجود در کنسولگری را به آتش کشیدند و آرم و نشان جمهوری اسلامی را هم جاکن کردند.

آیت‌الله سیستانی از پارلمان عراق خواست تا باید با تصویب قوانین انتخاباتی و اجرای انتخابات آزاد نگذارد که کشور «به چرخه خشونت و آشوب و ویرانی کشیده شود». او روش مناسب را حرکت «در چارچوب قانون اساسی» دانست.

حیدر العبادی، نخست‌وزیر سابق عراق و رئیس ائتلاف نصر، پس از انتشار بیاینه سیستانی خواستار تشکیل جلسه فوق‌العاده پارلمان در روز شنبه (۳۰ نوامبر) با هدف سلب اعتماد از دولت و تشکیل دولت مستقل جدید شد. عمار حکیم رئیس اسبق مجلس اعلای اسلامی عراق و رئیس فعلی جریان حکمت ملی عراق نیز با صدور بیانیه‌ای خواهان تشکیل جلسه پارلمان شد.

روز گذشته، پنج‌شنبه ۷ آذر / ۲۸ نوامبر گروهی از فرماندهان حشد الشعبی از مقتدی صدر، رهبر ائتلاف سائرون خواسته بودند که از معترضان فاصله بگیرد. فرماندهان حشد الشعبی در این بیانیه مشترک اعلام کرده بودند که تشیع در جنوب عراق در خطر است و دست هر کسی را که قصد تعرض به مرجع شیعیان عراق داشته باشد قطع می‌کنند.

مقتدی صدر نیز در پاسخ اعلام کرد عدم استعفای عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق به معنای «پایان عراق» خواهد بود. صدر امر و نهی به معترضان و طرفداران خود را رد کرد و گفت آن‌چه اتفاق می‌افتد بر اساس اراده مردم است که از او و از همه بزرگ‌تر و قوی‌تر است.

بیشتر بخوانید: