ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه برای نخستین بار بعد از ۱۲ سال برای دیدار و گفت‌وگو با پادشاه و ولیعهد عربستان وارد ریاض شد. گفت‌وگو درباره خاورمیانه با تأکید ویژه بر سوریه و روابط عربستان و ایران و همچنین سیاست‌های نفتی روسیه و عربستان به عنوان دو تولیدکننده بزرگ نفتی عضو اوپک و غیر اوپک در دستور کار قرار دارد.

دوشنبه ۱۴ اکتبر/ ۲۲ مهر: استقبال گرم ملک سلمان، پادشاه عربستان از ولادیمیر پوتینف رئیس جمهوری روسیه

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس دوشنبه ۱۴ اکتبر/ ۲۲ مهر ملک سلمان پادشاه عربستان در بدو ورود به ریاض با تشریفات کامل رسمی به استقبال پوتین شتافت و او را برای گفت‌وگو و رایزنی درباره موضوعات خاورمیانه و همچنین سیاست‌هایی در زمینه انرژی با خود به کاخ یمامه برد.

از سال ۲۰۰۷ تاکنون این اولین سفر رئیس جمهوری روسیه به ریاض است. در این مدت بهار عربی و همکاری روسیه با ایران در جنگ داخلی سوریه اتفاق افتاده است. پوتین پیش از ورود به ریاض در گفت‌وگو با اسکای نیوز درباره چشم‌انداز همکاری روسیه با عربستان در بحران سوریه گفت:

«همانطور که همگان می‌دانند ما با ایران و ترکیه همکاری تنگاتنگی در سوریه داریم. اما فکر می‌کنم بدون عربستان سعودی دستیابی به راهکار سیاسی در سوریه محال است. به همین دلیل مایلم با پادشاه عربستان و همینطور با ولیعهد در این‌باره گفت‌وگو کنم.»

۲۳ شهریور انصارالله یمن با حمله به تأسیسات نفتی بقیق و میدان نفتی خریص تولید بیش از نیمی از نفت خام عربستان متوقف شد. حوثی‌های یمن مسئولیت این حمله را پذیرفته‌اند. با این‌حال ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی و سه قدرت اروپایی اعلام کرده‌اند که ایران در این حمله دست داشته است. پوتین درباره حمله به تأسیسات نفتی عربستان گفت:

«چنین حملاتی به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رسد. چیزی هم عاید طراحان و عاملان آن نمی‌شود. چرا؟ [به این دلیل که] که هر کس بازار نفت را هدف قرار دهد، شکست می‌خورد.»

پوتین در ادامه این گفت‌وگو مشارکت ایران در حمله به تأسیسات نفتی عربستان را رد کرد. رئیس جمهوری روسیه گفت:

«روسیه هرگز با کشوری به قیمت دشمنی با کشوری دیگر دوست نمی‌شود.»

پوتین سپس در ادامه سخنانش با شناسایی ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای گفت.

«برای برداشتن هر گام مثبتی ابتدا باید این موضوع را به رسمیت بشناسیم که شرکای ما هم علائقی دارند.»

ولادیمیر پوتین در پایان این گفت‌وگو با اشاره به توافق هسته‌ای ایران خواهان حل اختلافات ایران با اسرائیل و ایالات متحده آمریکا شد.

علاوه بر موضوعات خاورمیانه، سیاست‌های نفتی روسیه و عربستان نیز بر قیمت نفت تأثیر می‌گذارد. کشورهای تولیدکننده نفت در سال ۲۰۱۷ تولید خود را به میزان یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت در روز کاهش دادند. از این میان ۸۰۰ هزار بشکه سهم کشورهای عضو اوپک و باقی‌مانده سهم کشورهای غیر اوپک از جمله روسیه بود.

همزمان با سفر پوتین به ریاض، ترکی الفیصل، رییس سابق سازمان اطلاعات عربستان در مصاحبه با شبکه خبری «سی ان ان» از آمادگی عربستان برای گفت‌وگو با ایران درباره خلیج فارس و کل منطقه خاورمیانه خبر داد.

پایگاه خبری میدل ایست آی به نقل از منابعی که در اختیار دارد گزارش داده است که طحنون بن زائد مشاور امنیت ملی امارات به همراه برادر کوچک‌تر ولیعهد ابوظبی در سفری محرمامه با هدف کاهش تنش در روابط ایران و امارات متحده عربی، دو روز است که در تهران اقامت دارد. این سفر همزمان با تلاش‌های عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان برای میانجیگری بین تهران و ریاض اتفاق می‌افتد. این خبر را شبکه الجزیره نیز تأیید کرده است.

بیشتر بخوانید: