کردهای شمال سوریه اعلام کرده‌اند همکاری با اسد را به عنوان یک گزینه بررسی می‌کنند. ترامپ با دفاع از روابط واشنگتن با آنکارا، همکاری کردها را ستود. در همان حال معاون رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد این کشور بر سر اجرای طرح‌های خود در سوریه زیر بار تهدید نخواهد رفت.

تصویری از تجمع روز سه‌شنبه (۱۶ مهر) نیروهای مدافع خلق ارتش دموکراتیک سوریه جلوی دفتر سازمان ملل در شهر قامشلی در اعتراض به عملیات ترکیه

 دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا سه‌شنبه ۸ اکتبر/۱۶ مهر با انتشار پیام‌هایی در توییتر در دفاع از تصمیم خود برای جابجایی نیروهای آمریکا از خط مرزی شمال سوریه و در دفاع از روابط واشنگتن با آنکارا نوشت:

«بسیاری به نفع خودشان فراموش کرده‌اند که ترکیه یک متحد تجاری بزرگ برای ایالات متحده آمریکا به‌شمار می‌رود. رابطه با ترکیه بسیار راحت بوده و نباید فراموش کرد که آن‌ها یکی از اعضای مهم ناتو هستند».

ترامپ همچنین دوباره تکرار کرد جابجایی نیروهای آمریکا از شمال سوریه به معنی تنها گذاشتن کردهای این کشور نیست:

«ما شاید در فرایند خروج از سوریه باشیم اما به هیچ وجه کردها را رها نکرده‌ایم – کسانی که افرادی خاص و جنگجویانی خارق‌العاده هستند. روابط ما با ترکیه که شریک تجاری و هم‌پیمان ناتویمان است هم خیلی خوب بوده. ترکیه خودش هم تعداد زیادی جمعیت کرد دارد و کاملا این را متوجه است که ما فقط ۵۰ نظامی در آن بخش از سوریه (شمال سوریه) داشتیم و دیگر در آن منطقه نیستند اما هرگونه درگیری غیر ضروری ترکیه (علیه نیروهای آمریکایی در سوریه) برای اقتصادشان مرگبار خواهد بود. ما داریم به کُردها از نظر مالی و تسلیحاتی کمک می‌کنیم.»

ساعتی قبل از انتشار پیام‌های ترامپ، فواد اوکتای، معاون رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرد ترکیه بر سر اجرای طرح‌های خود در سوریه زیر بار تهدید نخواهد رفت. اظهارات اکتای در پاسخ به پیام رئیس جمهوری آمریکا صورت گرفت که شامگاه گذشته ترکیه را تهدید کرد اگر در سوریه پا را فراتر از حد بگذارد، اقتصاد ترکیه را ویران خواهد کرد. اکتای گفت:

«آن‌جایی که به امنیت ترکیه مربوط می‌شود، ما مسیر خودمان را تعیین می‌کنیم اما حدودمان را نیز حفظ خواهیم کرد. ترکیه مصمم به جنگیدن با نیروهای کرد در مرزهای خود با سوریه است و بر قصد خود برای ساخت منطقه‌ امن برای پناهجویان پافشاری می‌کند.»

تنش کنونی در مرزهای سوریه و ترکیه به بیانیه کاخ سفید و اعلام تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر عقب‌نشینی از شمال سوریه و عدم مقابله با عملیات ترکیه برای ایجاد منطقه امن باز می‌گردد. رئیس جمهوری آمریکا عقب نشینی این کشور را بخشی از وعده خود برای خروج از «جنگ بی‌پایان» در خاورمیانه خواند. با این وجود جمهوری‌خواهان و دیگر احزاب آمریکا او را به‌خاطر قربانی‌کردن متحدان آمریکا و تضعیف اعتماد عمومی به این کشور و باورپذیر بودن قول‌های سیاستمداران آمریکایی مورد انتقاد قرار داده‌اند.

ترکیه نیروهای مدافع خلق (ی پ گ)، شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک سوریه (ی پ د) را تروریستی خوانده و در سال‌های اخیر دوبار در  ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ علیه آن‌ها حملاتی را صورت داده است. آنکارا پیشتر نیز اعلام کرده بود که می‌خواهد در طول مرز خود با سوریه منطقه امنی به عمق ۳۰ کیلومتر ایجاد کند و پناهجویان سوری را که هم‌اکنون در ترکیه ساکن‌اند به این منطقه منتقل کند.

نیروهای دموکراتیک سوریه متشکل از کردها و عرب‌های سوری که تاکنون با آمریکا در مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) همکاری کرده‌اند، عقب‌نشینی آمریکا از شمال سوریه را پشت کردن آمریکایی‌ها به خود ارزیابی می‌کنند.

در این میان مقامات جمهوری اسلامی و اقلیم کردستان نیز به تنش موجود واکنش نشان دادند.

آغوش باز دولت اسد برای ارتش دموکراتیک سوریه

همزمان در دمشق فیصل مقداد، معاون وزیر خارجه دولت بشار اسد از نیروهای کرد این کشور که به گفته او ظاهرا متحدان آمریکایی آن‌ها را به‌حال خود رها کرده‌اند، خواست به دولت او بپیوندند. اظهارات مقداد اولین واکنش به بیانیه کاخ سفید و احتمال وقوع حمله ترکیه به نیروهای کرد بود.

فیصل مقداد در مصاحبه با روزنامه الوطن که به دولت اسد نزدیک است، گفت:

 «میهن همه پسران خود را با آغوش باز می‌پذیرد و دمشق تمام مشکلات سوری‌ها را به روشی مثبت و به‌دور از خشونت حل خواهد کرد. به آن‌ها بگویید حالا که همه‌چیز خود را از دست داده‌اند، نباید یکدیگر را از دست بدهند».

مقداد درباره حمله احتمالی ترکیه نیز گفت: دولت سوریه «از همه اراضی این کشور دفاع خواهد کرد و هیچ اشغالی را در خاک این کشور نمی‌پذیرد».

 کردهای سوریه هم‌پیمانی با اسد را بررسی می‌کنند

بیانیه ترامپ باعث خشم نیروهای کرد شد. عقب‌نشینی آمریکا ممکن است پس از ۹ سال جنگ در سوریه به خاتمه استقلال این نیروها منجر شود. نیروهای ارتش دموکراتیک سوریه در بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند که در مقابل حمله ترکیه از خود و از مردمشان دفاع خواهند کرد. مسئله‌ای که احتمال وقوع یک جنگ جدید در این منطقه را بالا می‌برد.

ژنرال مظلوم کوبانی عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه روز سه‌شنبه به شبکه خبری ان‌بی‌سی گفت:  «تصمیم ترامپ به از دست رفتن جان سربازانی منجر خواهد شد که پا به پای آمریکایی‌ها علیه نیروهای داعش جنگیدند». ژنرال عبدی همچنین گفت اکنون به مسئله‌ای فکر می‌کند که تا چندسال پیش به هیچ عنوان برای آن‌ها مطرح نبوده است: شراکت با دولت بشار اسد برای جنگ با نیروهای ترکیه. عبدی اعلام کرد:

«این یکی از گزینه‌های روی میز ماست».

 فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه که وظیفه نظارت بر هزاران اسیر داعشی به آن‌ها سپرده شده است همچنین اعلام کرد: دیده‌بانی از زندان‌ها و زندانیان داعش در سوریه اکنون به‌عنوان «اولویت دوم» نیروهای کرد درآمده است زیرا که آمریکا راه را برای حمله ترکیه به آن‌ها باز کرده است و کردها برای دفاع از خود و همزمان مقابله با این «مشکل بزرگ» (حفاظت از زندان‌ها) بدون کمک مانده‌اند.

زندانیان مذکور که براساس گزارش‌ها تعداد آن‌ها به ۱۲ هزار نفر می‌رسد زمان حملات آمریکا علیه شورشیان داعش در منطقه به اسارت درآمده‌اند. براساس اظهارات مظلوم و مقامات آمریکا از این تعداد ۲هزار نفر را جنگجویان خارجی تشکیل می‌دهند و بقیه عراقی و سوری هستند.

به گفته مظلوم عبدی نیروهایی که به حفاظت از این زندان‌ها گماشته شده بودند اکنون به سوی مرزهای ترکیه رفته‌اند تا خود را برای مبارزه با نیروهای ترکیه آماده کنند:

 «خانواده‌های همه آن‌ها در مناطق مرزی ساکن‌اند. آن‌ها چاره‌ای جز دفاع از خانواده‌های خود ندارند».

بیشتر بخوانید: