انتخابات اسرائیل سهشنبه ۱۷ سپتامبر در حال برگزاری است. این انتخابات بیسابقه در حقیقت تکرار انتخابات ۹ آوریل (۲۰ فروردین) است، بنیامین نتانیاهو که پیروز انتخابات پیشین بود، موفق به تشکیل دولت ائتلافی نشد و مطابق قانون انتخابات جدیدی باید برگزار می شد. رای دهندگان اسرائیلی روز سه شنبه تصمیم میگیرند که آیا بنیامین نتانیاهو، نخست وزیرفعلی که با اتهام فساد مواجه است، بر سریر قدرت باقی بماند یا شخص دیگری سکان سیاست اسرائیل را در دست گیرد.
نتانیاهو طولانیترین دوران نخست وزیری را در تاریخ اسرائیل داشته و اکنون امید دارد تا برای چهارمین دور متوالی و پنج دور در مجموع در مقام نخست وزیری باقی بماند.
رقیب جدی نتانیاهو، بنی گانتس، رئیس ستاد سابق مشترک ارتش اسرائیل و رهبر حزب آبی و سفید است. گانتس ژنرالی محبوب و سیاستمداری تازه وارد است. گانتس خواهان صلح با فلسطینیها در شرایطی است که منافع امنیتی اسرائیل تامین شود. او تلویحاً گفته است که اعطای اراضی به فلسطینیها موافق است اما از پاسخ به سوالهای مربوط به کشور فلسطینی طفره رفته است. گانتس وعده داده با فساد در دولت مبارزه کند.
چهرهای که نتانیاهو سعی دارد از خود ارائه دهد، دولتمردی است که به شکل منحصر بفردی شایسته هدایت کشور در شرایطی پرچالش است. گانتس در مقابل سعی دارد تا از نتانیاهو چهره ای تفرقه افکن ، پرحاشیه و بد نام به تصویر کشد و خود را جایگزینی آرام و متنفذ و صادق نشان دهد.
متحدان نتانیاهو به طور سنتی احزاب ملیگرا و یهودی فوق مذهبی هستند که اینک هم اکثریت پارلمان را در اختیار دارند.
اما آویگدور لیبرمن، متحد پیشین که اکنون تبدیل به رقیبی شده است ماه فروردین حاضر به پیوستن به ائتلاف جدی دنشد. لیبرمن رهبر حزب اسرائیل خانه ما، یک حزب راست افراطی است که سیاست تعویض شهرهای عرب در اسرائیل را در ازای مناطقی در کرانه باختری که شهرکهای یهودی نشین در آن ساخته شده در زمان تشکیل کشور فلسطینی دنبال میکند.
روز سه شنبه و پس از انداختن رای خود در صندوق لیبرمن وعده خود را برای کمک به ایجاد ائتلاف میان حزب لیکود (حزب نتانیاهو) و حزب آبی و سفید (حزب گانتس) بار دیگر تکرار کرد و گفت دورسومی از انتخابات در کار نخواهد بود و احزاب باید که با آنچه حاصل از نتیجه انتخابات است کنار بیایند.
اما از دیگر موارد سرنوشتساز برای نتانیاهو نتیجه انتخابات در مورد احزاب کوچکتر و اقلیت است.
۱۲۰ کرسی کنست (پارلمان اسرائیل) به جناحهای برنده در انتخابات اختصاص مییابد. جناحها دستکم باید ۳,۲۵ دهم درصد آرا (معادل چهار کرسی) را کسب کنند تا واجد شرایط ورود به کنست شوند. این حد نصاب نسبتاً پایین تعداد آرا باعث میشود تا حتی احزاب کوچک هم بتوانند در نظام سیاسی اسرائیل جایی داشته باشند. احزاب بزرگتر معمولاً بر روی حمایت احزاب کوچکتر برای تشکیل ائتلاف حاکم حساب میکنند.
آنچه نتانیاهو بشدت نیاز دارد این است که ائتلاف ملی گرایان و یهودیان افراطی در پارلمان دستکم ۶۱ کرسی را از آن خود کنند، در آن صورت انتظار میرود که پارلمان قانونی را از تصویب بگذراند و و به نتانیاهو که با اتهامات فساد روبروست مصونیت قضایی اعطا کند.
دادستان اسرائیل توصیه کرده تا در زمینه سه مورد جداگانه فساد نخست وزیر اسرائیل اتهام وارد شود. جلسه استماع در این مورد که مدتهاست به تعویق افتاده قرار است ماه آینده برگزار شود.
نتانیاهو برای این دور از انتخابات بسیار تلاش کرده تا با تبلیغهای تلویزیونی فراوان طرفدارانش را برای حضور در پای صندوقهای رای بسیج کند. نتانیاهو طرفدارانش را از رقبای چپ ترسانده و گفته است که اگر یک دولت چپ در اسرائیل بر سر کار آید امنیت کشور به خطر خواهد افتاد. او همچنین مخالفانش را متهم کرده که با همدستی با سیاستمداران عرب برای ربودن نتیجه انتخابات تلاش میکنند.
نتانیاهو در روزهای آخر پیش از انتخابات وعده داد که بخشهایی از کرانه باختری و تمام شهرکهای یهودینشین را ضمیمه خاک اسرائیل میکنند.
این وعده انتخاباتی نتانیاهو با محکومیتهای بینالمللی همراه بود.
نتانیاهو در هفتههای اخیر انتقادها از جمهوری اسلامی را نیز افزایش داده و به شبهنظامیان تحت حمایت تهران در عراق و سوریه و لبنان حمله کرده است.
شعبههای رایگیری ساعت ۷ صبح سه شنبه به وقت محلی باز شد و انتظار میرود پس از ساعت ۱۰ شب و با بسته شدن حوزههای رایگیری نتایج اولیه انتخابات منتشر شود. نتیجه رسمی و قطعی احتمالا صبح روز چهارشنبه اعلام میشود.