کوفی عنان، سفير ويژه سازمان ملل متحد در امور سوريه در طرح جديد خود برای پايان دادن به بحران سياسی در اين کشور پيشنهاد تشکيل يک دولت موقت با حضور همه طرفهای درگير میدهد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از ديپلماتها گزارش داد، در طرح جديد کوفی عنان قيد شده است مقاماتی که حضورشان در دولت موقت میتواند روند انتقال قدرت را به مخاطره اندازد و يا تلاشها را برای برقراری صلح و آشتی ضايع کند، از حضور در آن منع خواهند شد.
اين طرح در حالی ارائه میشود که مأموران سازمان ملل متحد روز گذشته، ۲۷ ژوئن (هفت تير) گزارشی از وضعيت سوريه منتشر کردند که بيان میکرد خشونتها در اين کشور از زمان اجرای طرح صلح در ماه آوريل تاکنون شدت بيشتری يافته است.
به گفته يکی از ديپلماتهای سازمان ملل متحد، قدرتهای بزرگ، مانند ايالات متحده آمريکا، بريتانيا، فرانسه و روسيه که متحد اصلی بشار اسد، رئيس جمهور سوريه محسوب میشود، به طور کلی از اين طرح حمايت میکنند.
هيلاری کلينتون: ما فکر میکنيم اين طرح متضمن تمام بنيانهای لازم برای هر انتقال سياسی در سوريه است
يکی ديگر از ديپلماتهای سازمان ملل متحد گفت: “اگرچه طرح عنان میگويد که اسد احتمالا [از حضور در دولت موقت] منع میشود اما برخی از چهرههای اپوزيسيون نيز در آن حضور نخواهند داشت.”
او افزود: “اگر روسيه اين طرح را بپذيرد نشانه جديدی از آن خواهد بود که اين کشور آماده است که بشار اسد قدرت را ترک کند.”
اما ويتالی چورکين، سفير روسيه در سازمان ملل متحد اظهار داشت، هيچ تضمينی نيست که طرح عنان در ژنو مورد موافقت قرار بگيرد.
او با اشاره به کنفرانس روز ۳۰ ژوئن در ژنو که درباره سوريه برگزار میشود به خبرنگاران گفت: “آنچه کوفی عنان پيشنهاد میدهد مبنای بحث و گفتوگوی وزرای [حاضر در نشست ژنو] خواهد بود.”
در نشست ژنو که به ابتکار کوفی عنان برگزار میشود وزرای امور خارجه قدرتهای جهانی و کشورهای ترکيه، قطر، کويت و عراق حضور خواهند داشت. ايران و عربستان سعودی اما به اين نشست دعوت نشدهاند.
در اين نشست طرح جديد کوفی عنان برای پايان دادن به خشونتها در سوريه ارائه میشود.
هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا روز گذشته (چهارشنبه) دراينباره گفت که او به طور مرتب با کوفی عنان در رابطه با طرح او تماس داشته است.
او افزود: “ما فکر میکنيم اين طرح متضمن تمام بنيانهای لازم برای هر انتقال سياسی در سوريه است که میتواند به نتيجهای صلحآميز و دموکراتيک منجر شود و در عين حال بازتابی از خواستههای مردم سوريه باشد.”
اما آشکار است که دولت سوريه موافق اين طرح نخواهد بود. بشار اسد سهشنبه شب (۲۶ ژوئن) اعلام کرد که کشور در شرايط جنگی است و به اعضای کابينه جديد سوريه گفت: “وقتی ما در جنگ هستيم، تمام سياستها بايد در جهت پيروزی در جنگ تنظيم شده باشد.”
در جريان قيام ۱۶ ماهه مردم سوريه دستکم ۱۴ هزار تن کشته شدهاند.