سخنگوی وزارت امور خارجه ایران خبرهای منتشر شده در رسانهها درباره سفر قریبالوقوع نخستوزیر ژاپن به تهران را تکذیب اما تاکید کرد که این سفر در زمان مناسب انجام خواهد شد.
عباس موسوی احتمال سفر شینزو آبه به ایران در آینده نزدیک را دور از واقعیت خواند.
خبرگزاری رویترز به نقل از تلویزیون ملی ژاپن خبر داده بود که نخست وزیر این کشور اواسط ماه ژوئن به ایران سفر میکند: اولین سفر اینچنینی در طول چهار دهه گذشته در شرایطی که نگرانیهای بینالمللی در مورد افزایش تنش میان ایران و ایالات متحده آمریکا بالا گرفته است.
پس از انقلاب ایران هیچ نخستوزیری از ژاپن به ایران سفر نکرده است. خبر سفر آبه به تهران یک هفته پس از دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران از ژاپن منتشر شد. دیداری که در شرایط پرتنش میان تهران و واشنگتن انجام شد.
رد احتمال سفر قریبالوقوع نخست وزیر ژاپن به تهران از سوی مقامهای ایرانی اما همزمان شده است با ادعای یک مقام ارشد ارتش آمریکا درباره «نقش مستقیم» سپاه پاسداران در حمله ۲۲ اردیبهشت به چهار نفتکش در بندر فجیره.
عباس موسوی اما تأیید کرده است که نخستوزیر ژاپن در پاسخ به دعوت حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران گفته است که این سفر در زمان مناسب انجام خواهد شد:
«ایران و ژاپن از یک روابط تاریخی و دوستانه برخوردارند و همواره میان مقامات دو کشور گفتوگو و تبادل نظر وجود داشته است که نمونه بارز آن دیدار سران دو کشور در نشستهای بینالمللی و سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به ژاپن است. در همین راستا آقای دکتر روحانی از آقای شینزو آبه از قبل برای سفر به تهران دعوت به عمل آوردهاند که ایشان هم در پاسخ گفتهاند در زمان مناسب این سفر انجام خواهد شد. لذا برخی مطالب و گمانه زنیهای منتشر شده دور از واقعیت است و اعتبار ندارد.»
با وجود این اظهارات به نظر میرسد فشارهای سیاسی و تحریمهای آمریکا علیه ایران بر روابط میان توکیو و تهران تاثیرگذار بوده است. ژاپن تا پیش از این تحریمها از خریداران اصلی نفت ایران در دهههای قبل بود اما حالا نفت ایران را نمیخرد.
در سفر ظریف به ژاپن اما تارو کونو، وزیر امور خارجه ژاپن از تعهد این کشور به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) سخن گفته و تاکید کرده بود ژاپن علاقهمند است اقدامات دیپلمات خود را برای کاهش تنش در منطقه ادامه دهد.
- در همین زمینه