عادل الجبیر، وزیر مشاور دولت  عربستان سعودی در امور خارجه اعلام کرد ریاض به‌دنبال جنگ در منطقه نیست. او جمهوری اسلامی را به ایجاد تنش در خاورمیانه متهم کرد و گفت؛ اگر طرف مقابل جنگ را انتخاب کند، پادشاهی سعودی از خود دفاع خواهد کرد. کارشناسان می‌گویند وضعیت کنونی منطقه نیازمند دیپلماسی است و رهبران ایران و عربستان باید به صورت مستقیم مذاکره کنند.

ویرانه‌های شهر صعده یمن- جنگ یمن از سوی بسیاری به عنوان جنگ نیابتی میان ایران و عربستان خوانده می‌شود که این کشور را با فاجعه انسانی روبه‌رو کرده.

در میان نگرانی‌ها از افزایش تنش بین ایران و آمریکا، وزیر مشاور در امورخارجه عربستان می‌گوید؛ این کشور مایل نیست درگیر جنگ با ایران شود. به گزارش شبکه خبری اسکای‌نیوز، عادل الجبیر یکشنبه ۲۹ اردیبهشت/۱۹ مه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: «عربستان سعودی خواهان جنگ در منطقه نیست و آن را دنبال نمی‌کند، اما اگر طرف دیگر جنگ را انتخاب کند، پادشاهی سعودی با تمام قدرت و قاطعیت واکنش نشان می‌دهد و از خود و منافعش دفاع می‌کند». او جمهوری اسلامی را به «ستیزه‌جویی» علیه عربستان متهم کرد و گفت: «اقدامات نظام ایران و عوامل تهاجمی آن در منطقه» باعث تنش شد، اما عربستان خواهان «امنیت» در منطقه است.

الجبیر در مورد انفجار در نفت‌کش‌های عربستان در بندر فجیره امارات و حمله پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان، حمله به تأسیسات نفتی سعودی را به جنبش انصارالله نسبت داد و مدعی شد که ایران از این گروه «حمایت تسلیحاتی می‌کند». او درباره حادثه فجیره هم گفت که تحقیقات در این مورد در جریان است و فعلا نمی‌خواهد در مورد نتیجه این تحقیقات اظهار نظر کند.

ایران نیز اعلام کرده که مایل به جنگ نیست. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران شنبه ۲۸ اردیبهشت پیش از ترک پکن گفت که جنگی درنخواهد گرفت: ‌«نه ما خواهان جنگ هستیم و نه کسی این تصور یا توهم را دارد که بتواند در منطقه با ایران مقابله کند».

در همین رابطه سید حسین موسویان، عضو اسبق گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران و متخصص امور خاورمیانه در دانشگاه پرینستون و عبدالعزیز صفر، رئیس مرکز مطالعات خلیج‌فارس در عربستان با انتشار یک مقاله مشترک در نیویورک تایمز خواهان گفتگوی رهبران ایران و عربستان شدند.

آن‌ها اعلام کردند بر اساس روابط حسنه هر دو کشور با عراق، پایان جنگ در سوریه، تصمیم در مورد خاتمه جنگ و فاجعه انسانی در یمن و روی‌ کار آمدن  دولت جدید لبنان، «شرایط برای گفتگوی مستقیم ازطریق کانالهای باز بین دو دولت و ملت فراهم شده است».

در این مقاله آمده: «ما به عنوان دو شهروند و کهنه سرباز سیاست خارجی دو کشور ایران و عربستان، بعد از چند دهه روابط منجمد بین دو کشور، معتقدیم زمان استقرار یک صلح پایدار در منطقه فرا رسیده است و وضعیت بحرانهای تاریخی منطقه به نقطه‌ای رسیده که نیازمند و مستعد دیپلماسی است».

ایالات متحده آمریکا در روزهای اخیر از افزایش نیروهای نظامی در خاورمیانه برای مقابله با «تهدید» ایران خبر داده است. این مسئله و به‌دنبال آن انفجار در کشتی‌های تجاری در بندر فجیره امارات و حمله به تاسیسات نفتی عربستان باعث افزایش تنش و ایجاد نگرانی از حمله نظامی آمریکا به ایران شده. ایران می‌گوید آمریکا با تکیه بر «گزارش‌های تقلبی» به‌دنبال جنگ است.

بیشتر بخوانید:

در همین زمینه: