بر اساس گزارش منابع موثق «زمانه» زندانیان اعتصابی کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» سهشنبه ۱۵ آبان/ ۵ نوامبر در ۲۴ زندان ایران دست به اعتصاب غذا زدند. در حالی که حکومت جمهوری اسلامی همچنان با اعمال مجازات مرگ جان محکومان را میگیرد، زندانیان سیاسی و غیرسیاسی برای چهلویکمین هفته متوالی در زندانهای اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، زندان قزلحصار (واحد ۳ و ۴)، زندان مرکزی کرج، زندان تهران بزرگ، زندان خرمآباد، زندان نظام شیراز، زندان اسدآباد اصفهان، زندان بم، زندان مشهد، زندان رشت (بند زنان و مردان)، زندان قائمشهر، زندان اردبیل، زندان تبریز، زندان ارومیه، زندان سلماس، زندان خوی، زندان نقده، زندان سقز، زندان بانه، زندان مریوان، زندان کامیاران، زندان اراک، زندان شیبان اهواز و زندان کهنوج علیه مجازات اعدام اعتصاب غذا کردند.
در بیانیه کارزار آمده است:
با توجه به اینکه سرعت ماشین کشتار روز به روز در حال افزایش و فزونی است، ضروری است که تمام فعالان در حوزههای مختلف جهت توقف و لغو حکم اعدام در ایران مخالفتشان را بسیار رساتر از قبل فریاد کنند و عاملان و آمران ماشین اعدام و کشتار را در برابر وجدانهای بیدار افشا نموده و آنان را نسبت عمل جنایتکارانه خود پاسخگو و محاکمه نمایند. این خواسته ممکن نخواهد بود جز با مقاومت و عمل جمعی مردم آزاده و تمامی فعالان سیاسی، حقوق بشری، صنفی ، مدنی و … که توقف اقدام برایشان امری ضروری و مهم است.
زندانیان اعتصابی ضمن اشاره به اعدام دستکم ۱۶۶ نفر از زندانیان در فاصله ۱۰ مهر تا ۱۰ آبان که بالاترین تعداد اعدام گزارششده در یک ماه و طی دو دهه گذشته در ایران است، به اعدام ۲۳ تن تنها در هفته گذشته، از جمله اعدام ناشی از روند دادرسی مبهم و ناعادلانه آروین قهرمانی در زندان دیزلآباد کرمانشاه اعتراض کردند و نسبت به احتمال صدور حکم اعدام برای هشت مرد جوان بازداشتشده در اعتراضات ۱۴۰۱ که در پرونده موسوم به پرونده اکباتان محاکمه شدهاند، هشدار دادند.
بیانیه کارزار همچنین بار دیگر تأکید کرد که حکم اعدام عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی و سلیمان شهبخش، چهار زندانی بلوچ عضو کارزار که حکمشان در دیوان عالی تأیید و به شعبه یکم اجرای احکام دادسرای ناحیه ۳۳ ارجاع شده، هر لحظه ممکن است اجرا شود.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
در عینحال دستگاه قضایی حکومت ایران بدون توجه به اعتراضهای داخلی و خارجی به تشدید صدور و اجرای احکام اعدام و استفاده از مجازات مرگ برای سرکوب مخالفان و اقلیتهای مذهبی و قومیتی، زندانیان محکوم را دسته دسته به کام مرگ میفرستد.
اعدام دستکم هفت مرد زندانی در سه روز گذشته
طبق آخرین گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، و سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ، مأموران زندان روز یکشنبه یک زندانی را در زندان همدان، بامداد دوشنبه سه زندانی را در زندانهای کهنوج و عادلآباد شیراز و سحرگاه امروز سهشنبه سه زندانی را در زندان یزد با چوبه دار اعدام کردند.
طبق این گزارش زندانی اعدامشده در زندان همدان داریوش سعیدی ۳۲ ساله و اهل همدان بوده که از پنج سال پیش به اتهام قتل در یک نزاع دستهجمعی بازداشت و از سوی مرجع قضایی به اعدام محکوم شده بود. او در یک پرونده دیگر نیز به اتهام قتل یکی از زندانیان در جریان یک درگیری، به اعدام محکوم شده بود.
منصور رستاخیز، به اتهام قتل و علی رضا جمشیدی اهل شیراز به اتهام مربوط به مواد مخدر در زندان عادلآباد اعدام شده و محمدرضا ستوده اهل فسا با اتهام مرتبط با مواد مخدر در زندان کهنوج اعدام شده است.
از سه زندانی اعدام شده در یزد هم تنها هویت محسن نژادی مقدم ۳۰ ساله، فرزند حسین، متأهل، پدر دو فرزند، اهل و ساکن شهرستان ریگان احراز شده است. طبق گزارش رسانه حالوش، او سال ۱۴۰۰ بابت اتهام مرتبط با جرائم مواد مخدر در یزد بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شده بود. این زندانی به همراه دو زندانی دیگر، روز یکشنبه جهت اجرای حکم اعدام به سلولهای انفرادی زندان یزد منتقل شده بودند.
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در ماه اکتبر سال جاری میلادی، دستکم ۱۶۶ نفر را در ایران اعدام کرده است. این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه، از زمان ثبت اعدامها توسط این نهاد حقوق بشری در سال ۲۰۰۷ میلادی است. بر مبنای این گزارش، ۱۳ شهروند افغانستانی، شش زن و یک شهروند ایرانی-آلمانی در بین اعدامشدگان این ماه بودند. همچنین اتهام ۸۰ تن از اعدامشدگان «قتل عمد» بوده و ۶۴ تن با اتهامهای مربوط به مواد مخدر و ۱۲ تن با اتهام «محاربه» و یا «افساد فی الارض» اعدام شدهاند. این گزارش همچنین میافزاید که در ماه گذشته میلادی یک زندانی با وجود اختلالات روانی و سابقه بستری بودن در بیمارستان اعصاب و روان اعدام شده است.
از میان ۱۶۶ نفر از اعدامشدگان حکم دو نفر در ملاء عام به اجرا درآمده است. بر اساس تحقیقات سازمان حقوق بشر ایران، در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴، دستکم ۶۵۱ تن در زندانهای مختلف ایران اعدام شدند. سازمان حقوق بشر ایران در گزارش منتشر شده بار دیگر نسبت به افزایش اعدامهای جمهوریاسلامی ایران در سایه تهدید جنگ بین ایران و اسرائیل در ماههای پیشرو هشدار داده و خواهان توجه ویژه جامعه جهانی، رسانهها و نهادهای مدنی به گسترش بیسابقه اعدامها در ایران شده است.
دستگاه قضایی ایران روز سهشنبه اعلام کرد که جمشید شارمهد، زندانی سیاسی دوتابعیتی ایران-آلمانی که در ماه اکتبر اعدام شد، پیش از اعدام فوت کرده بود. این درحالیست که دادستانی تهران دوشنبه ۷ آبان با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که جمشید شارمهد بامداد دوشنبه «پس از طی روال قانونی و تأیید نهایی رأی دادگاه در دیوان عالی کشور» اعدام شده است و این اقدام را «وعده الهی» نامید و گفت «این وعده قطعی است».
جمشید شارمهد، متولد ۱۳۳۴، مسئول گروه تندر معروف به «انجمن پادشاهی ایران» بود. او مرداد سال ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات متحده عربی در دبی توسط مأموران امنیتی جمهوری اسلامی ربوده و از طریق عمان به ایران منتقل شد. دادگاه انقلاب در اسفندماه ۱۴۰۱ این زندانی سیاسی را به اتهام «افساد فیالارض از طریق طراحی و هدایت اقدامات تروریستی» به اعدام محکوم کرد.
قوه قضائیه ایران همچنین روز سهشنبه از صدور حکم اعدام برای سه متهم به دستداشتن در ترور محسن فخریزاده، مدیر تحقیقات و نوآوری وزارت دفاع خبر داد که سال ۱۳۹۹ ترور شد.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
حکومت ایران همچنان بهرغم اعتراضها صدور و اجرای حکم اعدام را افزایش میدهد. به تأیید نهادهای حقوق بشری جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته از این مجازات برای سرکوب و انتقامجویی از معترضان و مخالفان خود استفاده کرده است.
متن کامل بیانیه چهل و یکمین هفته «سهشنبههای نه به اعدام»
چهل و یکمین هفته از کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۲۴ زندان مختلف
هشدار درباره متهمان پرونده اکباتان پشت درهای بسته
در حکومت اعدامی سرکوب و اعدام کماکان در حال افزایش است و متاسفانه این رویکرد ضد انسانی علیه شهروندان و زندانیان مثل همیشه به عنوان یک رویه ادامه دارد.
در ماه گذشته میلادی برابر با ۱۰ مهر تا ۱۰ آبان، دستکم ۱۶۶ نفر اعدام شدند و این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه و طی دو دهه گذشته در ایران است. از هفته گذشته تاکنون نیز دستکم ۲۳ تن حلق آویز شده اند، که یکی از این اعدامشدهها یک زندانی هموطن یهودی به اسم آروین قهرمانی در زندان دیزل آباد کرمانشاه بود که در روند دادرسی بسیار مبهم و ناعادلانه محکوم به اعدام شده بود. روز گذشته نیز شاهد محاکمه ۸ تن از جوانان بازداشت شده اعتراضات ۱۴۰۱ موسوم به پرونده اکباتان در پشت درهای بسته بودیم که با توجه به اتهامات سنگین وارده به آنها بیم آن میرود در معرض حکم اعدام قرار گیرند. کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» اکنون در هفته چهل و یکم در ۲۴ زندان مختلف کشور گسترش پیدا کرده و هموطنان در داخل و خارج از کشور در هفتههای اخیر در حمایت از کارزار تجمعهای مختلفی داشتهاند و این نشان از عزم راسخ مردم ایران در لغو حکم غیر انسانی «اعدام» است. خاطر نشان میشود همانطور که در گزارش هفته پیش آمده بود ۴ تن از هموطنان بلوچ به نامهای عیدو شهبخش، عبدالغنی شهبخش، عبدالرحیم قنبرزهی و سلیمان شهبخش، از اعضای کارزار، حکم اعدامشان در دیوان عالی تأیید و به شعبه یکم اجرای احکام دادسرای ناحیه ۳۳ ارجاع شدهاست و هر لحظه ممکن است حکمشان اجرا و به چوبه دار سپرده شوند. با توجه به اینکه سرعت ماشین کشتار روز به روز در حال افزایش و فزونی است، ضروری است که تمام فعالان در حوزههای مختلف جهت توقف و لغو حکم اعدام در ایران مخالفتشان را بسیار رساتر از قبل فریاد کنند و عاملان و آمران ماشین اعدام و کشتار را در برابر وجدانهای بیدار افشا نموده و آنان را نسبت عمل جنایتکارانه خود پاسخگو و محاکمه نمایند. این خواسته ممکن نخواهد بود جز با مقاومت و عمل جمعی مردم آزاده و تمامی فعالان سیاسی، حقوق بشری، صنفی، مدنی و … که توقف اعدام برایشان امری ضروری و مهم است. کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در هفته چهل و یکم روز سهشنبه ۱۵ آبان در ۲۴ زندان مختلف در اعتصاب خواهند بود. این زندانها شامل زندانهای زیر است:
زندان اوین (بند زنان ،بند ۴و ۸)، زندان قزلحصار(واحد ۳و ۴)، زندان مرکزی کرج، زندان تهران بزرگ، زندان اراک، زندان خرم آباد، زندان اسد آباد اصفهان، زندان شیبان اهواز ، زندان نظام شیراز، زندان بم، زندان کهنوج، زندان مشهد، زندان قائمشهر، زندان رشت (بند مردان و زنان )، زندان اردبیل، زندان تبریز، زندان ارومیه، زندان سلماس، زندان خوی، زندان نقده، زندان سقز، زندان بانه، زندان مریوان و زندان کامیاران
#کارزار_سهشنبههای_نه_به_اعدام
سهشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳