معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقه اصفهان خبرهای مبنی بر بازگشایی آب زایندهرود در روز جمعه ۵ بهمن را تکذیب کرد و گفت درباره جاری کردن آب زایندهرود، جلسهای با کشاورزان برگزار خواهد شد.
حسن ساسانی، معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقه اصفهان پنجشنبه ۴ بهمن با بیان اینکه خبر بازگشایی آب زایندهرود صحت ندارد، گفت: «ما روز شنبه پیش رو، در همین ارتباط با کشاورزان جلسه برگزار میکنیم و چگونگی رهاسازی آب زایندهرود در این جلسه بررسی میشود.»
بهگفته او تصمیم نهایی برای بازگشایی آب زایندهرود برعهده کارگروه سازگاری با کمآبی استان اصفهان است.
حسن ساسانی افزود: «قطعیت بازگشایی سد زایندهرود توسط وزارت نیرو تأیید شده است اما زمان و چگونگی بازگشایی آن برعهده استان است.»
مسئله بحران آب و خشکی زایندهرود از مسائل مهم استان اصفهان است و اعتراضات گسترده کشاورزان این استان را در سالهای اخیر برانگیخته است.
کشاورزان اصفهانی بارها در اعتراض به سیاستهای انتقال آب زایندهرود از این استان به استانهای دیگر مانند یزد، تجمعهای اعتراضی دامنهداری را برگزار کردهاند.
سهم کلی حقآبه کشاورزان شرق اصفهان از زایندهرود حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب عنوان شده، اما این میزان در سالهای اخیر اختصاص نیافته است و با وجود جریان یافتن زایندهرود در مقطعی از سال گذشته، تنها حدود ۴۰ درصد از ۱۰۰ هزار هکتار زمینهای کشاورزی شرق اصفهان، زیر کشت رفت.
کاظم محمدی، نماینده کشاورزان شهرستان اصفهان، پیش از این گفته بود: «مسئولان استان دلیل کمآبی برای کشاورزی در شرق اصفهان را خشکسالیهای چند سال اخیر عنوان میکنند، اما کشاورزان معتقدند برداشتهای غیرمجاز در مناطق بالادست رودخانه زایندهرود و در استان چهارمحال و بختیاری، توسعه صنعت در استانهای اصفهان و یزد و توسعه فضای سبز، دست به دست هم داده تا کشاورزی در شرق اصفهان رو به نابودی برود».
حسن ساسانی حجم کنونی ذخیره آب در سد زایندهرود را ۱۸۶ میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: «براساس آمار بارشها، در ایستگاه شاخص حوضه زایندهرود ۹۷۲ میلیمتر بارندگی به ثبت رسیده است.»
محسن علیزاده، استاندار سابق اصفهان ۷ آذرماه سال جاری گفته بود که ناراحتی کشاورزان از این است که حقآبهشان چه شده است، اما مشکل دیگرشان این است که حداقل آب را هم ندارند.
مهرعلیزاده افزوده بود بر اساس پروژههای هفتگانه زایندهرود ۹ ماه دیگر آب جاری همیشگی باید در این رودخانه جاری شود.
در دو ماه اخیر کشاورزان اصفهانی در اعتراض به دریافت نکردن حقآبه خود بارها تجمع کردند. در تجمع ۱۲ دی نیروهای امنیتی تلاش کردند با شلیک گاز اشکآور و حمله به معترضان آنها را پراکنده کنند.
اعتراض کشاورزان اصفهانی به انتقال آب زایندهرود در سالهای گذشته نیز جریان داشته است، از جمله در سال ۹۱ گروهی از کشاورزان شرق اصفهان اقدام به شکستن لولههای انتقال آب کرده بودند که منجر به درگیری آنها با نیروی انتظامی و مجروح شدن شماری از آنها شد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی تازه خود هشدار داده و گفته است که بخش زیادی از جمعیت شهرها و روستاها تنش آبی را در منابع آب شرب احساس میکنند و این وضعیت تا ۳ سال دیگر بسیار شدیدتر میشود. این مرکز در گزارش خود به پیامدی اجتماعی بحران آب اشاره کرده و گفته است که تنشهای آبی ممکن است «به سرعت به صورت نارضایتیهای اجتماعی نمود پیدا کند و به چالشی امنیتی تبدیل شود».
بیشتر بخوانید: