سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی با صدور حکمهایی تغییرات گستردهای را در دولت عربستان انجام داد و از جمله وزیر خارجه را برکنار کرد. ریاض چند ماه گذشته تحت فشار شدید بینالمللی قرار داشت. این تغییرات احتمالاً دامنه نفوذ محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را کاهش خواهند داد.
به گزارش خبرگزاری «العربیه»، وابسته به حکومت سعودی، ملک سلمان دو حکم سلطنتی صادر کرده است؛ یکی برای تغییر اعضای کابینه دولت به ریاست خودش و یکی برای اصلاح ساختار «شورای امور سیاسی و امنیتی»، یکی از دو زیرمجموعه کابینه دولت که بن سلمان ریاست آن را برعهده دارد.
این شورا ۲۰۱۵ با فرمان ملک سلمان جایگزین شورای امنیت ملی شد و ریاستش را ولیعهد وقت، محمد بن نایف برعهده داشت. دیگر زیرمجموعه کابینه «شورای امور اقتصادی و توسعه» است که ریاست آن را نیز بن سلمان در دست دارد.
۹ وزیر در شورای امور سیاسی و امنیتی عضو هستند؛ از جمله وزیر دفاع، وزیر امور خارجه، وزیر گارد ملی، وزیر اطلاعات کل، ریاست اداره امنیت عمومی.
شورای امور سیاسی و امنیتی نقش اصلی را در هدایت مداخله نظامی در یمن و عملیات موسوم به «طوفان قاطعیت» علیه شبهنظامیان شیعه حوثی تحت حمایت ایران بر عهده داشته است.
ملک سلمان وزیر امور خارجه را تغییر داد و ابراهیم العساف جایگزین عادل الجبیر شد. الجبیر اکنون وزیر مشاور در امور خارجه است.
العساف وزیر دارایی پیشین عربستان بود و در ماجرای بازداشت شاهزادهها و ثروتمندان سعودی به دستور بن سلمان در هتل ریتز کارلتون، او نیز در میان بازداشتشدگان بود. العساف عضو خانواده سلطنتی نیست.
وزیر گارد ملی نیز تغییر کرد. متعب الثانی بن عبدالله جای خود را به عبدالله بن بندر بن عبدالعزیز داد. ترکی الشبانه به وزارت اطلاعرسانی رسید و حامد الشیخ نیز به عنوان وزیر آموزش منصوب شد.
ملک سلمان همچنین مساعد بن العیبان را به سمت مشاور امنیت ملی عربستان برگزید.
ترکی بن طلال، برادر ناتنی ولید بن طلال که در جریان کارزار ضدفساد در هتل ریتز کارلتون زندانی بود، جایگزین فیصل بن خالد به عنوان امیر منطقه عسیر شد.
سلطان بن سلمان از ریاست کمیسیون گردشگری و میراث ملی عربستان برکنار شد و به ریاست سازمان فضایی رسید. او نخستین فضانورد عرب و مسلمان و دومین پسر ملک سلمان است.
بدر بن سلطان، امیر منطقه الجوف نیز جای خود را به فیصل بن نواف داد. محمد بن نواف سفیر ریاض در بریتانیا هم از سمتش برکنار شد.
ریاست اداره امنیت عمومی عربستان نیز به خالد بن قرار الحربی، فرمانده نیروهای ویژه ضدتروریسم رسید.
عربستان در ماههای اخیر به چندین دلیل مورد انتقاد جامعه بینالملل قرار داشت: قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد در کنسولگری سعودی در استانبول که به گفته آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا به دستور بن سلمان صورت گرفته بود؛ مداخله در یمن و کشتار غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان در حملات هوایی و مشارکت در بروز بزرگترین بحران انسانی اکنون جهان؛ بازداشتهای گسترده و سرکوب مخالفان و منتقدان در داخل.
حکومت سعودی در داخل نیز با مشکل اقتصادی و افزایش بیکاری مواجه است.
ملک سلمان سهشنبه ۱۸ دسامبر / ۲۷ آذر در یک سخنرانی تلویزیونی گفته بود: «ما مصمم به انجام اصلاحات اقتصادی، دستیابی به نظم مالی، بهبود شفافیت و توانمندسازی بخش خصوصی هستیم.»