فعالان سياسی در سوريه ادعای وزير امور خارجه اين کشور را مبنی بر خروج نيروهای نظامی از شهرها رد کردند.

آسوشيتدپرس به نقل از فعالان سوری گزارش داده ‌است که نه تنها نيروهای ارتش شهرها را ترک نمی‌کنند، بلکه نيروهای ديگری نيز به آن‌ها افزوده می‌شوند. آنها همچنين از ادامه حملات ارتش به شهرهای مختلف و بازداشت‌ گسترده معترضان خبر می‌دهند.

صبح امروز، سه‌شنبه ۲۲ فروردين‌ماه (دهم آوريل)، وليد معلم وزير امور خارجه سوريه در کنفرانس خبری مشترکی با همتای روسی خود، سرگئی لاوروف در مسکو اظهار داشت که رژيم سوريه قرارداد پايان جنگ را پذيرفته ‌است.

او همچنين گفت: “هم‌اکنون نيروها و واحدهای نظامی، شهرهای مختلف سوريه را ترک می‌کنند.”
اما شاهدان می‌گويند که هيچ نشانه‌ای از آتش‌بس يا خروج نيروهای نظامی از شهرها و مناطق مسکونی به چشم نمی‌خورد.

وليد معلم وزير امور خارجه سوريه: هم‌اکنون نيروها و واحدهای نظامی، شهرهای مختلف سوريه را ترک می‌کنند

به گفته فادی الياسين، يکی از فعالان سوری که در ادلب حضور دارد، نيروهای نظامی با بالگرد به شمال ادلب و ناحيه مرکزی استان حما بازگشته‌اند در حالی که نيروهای مخالف را زير آتش سنگين اسلحه‌های خود قرار داده‌اند.

او می‌گويد: “چيزی حدود ۵۰ ماشين نظامی به شهر کفر زيتا در استان حما وارد شده‌ است. نيروهای ارتش، ساکنان اين مناطق را بازداشت می‌کنند. آن‌ها چهار خانه را در روستای اريحا در ادلب به آتش کشيده‌اند.”

ديده‌بان حقوق بشر سوريه که در بريتانيا مستقر است، گزارش می‌دهد که نيروهای ارتش شهرک ماره در شمال غربی سوريه و دو محله در شهر حمص را نيز زير آتش گرفته‌اند.

به جز اين‌ها، حملاتی در دو دهکده جنوبی سوريه گزارش شده‌است.

يکی از ساکنان شهر دوما می‌گويد که در روزهای اخير تانک‌ها در خيابان‌ها جولان می‌دهند.

واکنش فرانسه و روسيه به تحولات سوريه

بر مبنای طرح صلح کوفی عنان، سفير ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب که مورد توافق دولت بشار اسد قرار گرفت، انتظار می‌رفت که ارتش سوريه تا امروز شهرها و روستاها را ترک کند و در برابر، مخالفان نيز جنگ را به پايان برسانند، اما رويدادهای اين چند روز اخير در سوريه بيشتر نشانه‌ای از تمايل به ادامه جنگ است تا صلح و آتش‌بس و همين نيز انتقادها را نسبت به دوگانگی رفتار و عمل دولت سوريه افزايش می‌دهد.

بر همين اساس والرو برنارد، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه ادعای دولت سوريه را مبنی بر پذيرش طرح صلح کوفی عنان رد کرد و آن را “دروغی آشکار” خواند.

حتی روسيه نيز که متحد اصلی بشار اسد به‌شمار می‌رود، به‌نظر می‌رسد که منتقد شرايط موجود شده‌ است طوری که وزير امور خارجه روسيه خواهان تلاش‌های بيشتر برای اجرای طرح صلح شد.

سرگئی لاوروف امروز در کنفرانس خبری مشترک با وزير امور خارجه سوريه گفت: “ما معتقديم که آن‌ها [سوريه] می‌توانستند برای اجرای اين طرح تلاش‌های بيشتری بکنند و مصمم باشند.”

بسياری از تحليل‌گران طرح کوفی عنان را آخرين راه حل ديپلماتيک به‌منظور پايان دادن به بحران سياسی سوريه می‌دانند که در صورت شکست آن، کشور احتمالأ به ورطه يک جنگ داخلی تمام عيار کشيده می‌شود.