جمعی از هنرمندان و فعالان مدنی ایرانی، شامل سینماگران، نقاشان و روزنامه‌نگاران، با انتشار نامه‌ای به دور تازه تحریم‌های آمریکا علیه ایران اعتراض کرده‌اند. آنها می‌گویند مردم ایران تاوان این تحریم‌ها را خواهند داد.

در نامه‌ای که خطاب به «مردم جهان» و با عنوان «در برابر تحریم با ما هم‌صدا شوید» منتشر شده، آمده که نتیجه‌ اعمال تحریم‌ها دستیابی به حقوق شهروندی و حقوق بشر، بهره‌مندی از مواهب آزادی و بهبود شرایط زندگی برای ملت ایران نخواهد بود و  ملت ایران، تنها تاوان این تحریم‌ها را خواهد داد.

آنها نوشته‌اند: «سیاست‌گذاران دیر یا زود می‌روند، اما فجایع حاصل از عملکرد غلط آن‌ها جهانی را می‌سازد که ما و شما و فرزندان‌مان در تاریخِ پیشِ رو، دست به گریبانِ کابوسِ آن خواهیم بود.»

اصغر فرهادی، رخشان بنی‌اعتماد، خسرو سینایی، بهمن فرمان‌آرا و کیانوش عیاری، حسین علیزاده، کیهان کلهر، لیلی گلستان، پری صابری، محمد شمس لنگرودی، فرح اصولی، ابراهیم حقیقی، فریده غیرت و بهمن کشاورز، مینا اکبری، مژگان جمشیدی و پوریا عالمی از جمله کسانی هستند که این نامه را امضا کرده‌اند.

علاوه بر این نامه کارزاری هم با عنوان «همصدایی علیه تحریم‌ها» راه افتاده که از سوی همین هنرمندان اداره می‌شود.

در حالی که عده‌ای از کابران شبکه‌های اجتماعی از کمپین این هنرمندان حمایت کرده‌اند، گروهی دیگر معتقدند که این هنرمندان برای نشان دادن صدق ادعای خود در حمایت از مردم ایران باید پیش از این، حکومت جمهوری اسلامی را به عنوان ناقض حقوق شهروندان و عامل قرار گرفتن آنها در معرض تحریم‌های شدید، خطاب قرار می‌دادند.

یکی از عمده‌ترین موضوعات محل اعتراض هنرمندان به تحریم‌ها، مشکلاتی است که این تحریم‌ها برای واردات دارو، اقلام پزشکی و غذایی ایجاد می‌کند.

مقامات آمریکایی تاکید می‌کنند که تحریم‌های آنها شامل دارو و اقلام پزشکی نمی‌شود اما مقامات ایران می‌گویند بانک‌هایی که در خرید دارو نقش داشته‌اند نیز مشمول تحریم‌ها شده‌اند.

در تازه‌ترین واکنش‌ها، وزیر امور خارجه ایران در توییتر خود خطاب به وزیر خارجه آمریکا نوشته است: «پومپئو، ایران را بابت تحریم‌های نامشروع ایالات متحده مقصر می‌داند. این تحریم‌ها مانع دست‌رسی ایرانیان به خدمات مالی برای غذا و داروست.»

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا گفته بود که دارو و اقلام پزشکی، مشمول تحریم‌ها نمی‌شوند.

از اردیبهشت امسال که مرحله نخست تحریم‌های امریکا آغاز شد و جهش دلار را سرعت بخشید، اقلام دارویی در ایران کمیاب و گران شد. تهیه دارو، به ویژه برای بیماران خاص و آن گروهی که به داروهای خارجی نیاز داشتند، از تابستان امسال دشوارتر شده و قیمت دارو نیز گران‌تر شده است.

دور دوم تحریم‌های آمریکا از بامداد دوشنبه ۵ نوامبر / ۱۴ آبان به اجرا گذاشته شد. ۵۰ بانک ایرانی و بسیاری از زیرمجموعه‌های آن‌ها و همچنین بیش از ۷۰۰ فرد، شرکت و نهاد در زمینه‌های هوایی و کشتیرانی هدف تحریم‌‌ها قرار گرفتند. نام شرکت هواپیمایی ایران‌ایر و بیش از ۶۵ هواپیمای آن با جزئیات مشخصات آن‌ها نیز در فهرست تحریم‌ها قرار دارند. همچنین شماری از مؤسسات مالی و سرمایه‌گذاری نیز در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند.