حسن روحانی و دونالد ترامپ برای شرکت در هفتاد و سومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل وارد نیویورک شده‌اند. رئیس جمهور آمریکا برای سومین بار در تاریخ، ریاست دوره‌ای شورای امنیت را به عهده دارد.

حسن روحانی و دونالد ترامپ، رئیسان جمهور ایران و آمریکا

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت حسن روحانی وارد نیویورک شد. رئیس جمهوری اسلامی در سفر به مقر سازمان ملل با تعدادی از سران کشورهای حاضر در مجمع عمومی، دبیرکل سازمان ملل و نیز برخی روسای سازمان‌های بین‌المللی دیدار و گفت‌وگو خواهد داشت.روحانی قبل از آنکه تهران را به مقصد نیویورک ترک کند، گفته بود  هدفش از شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، «پشیمان کردن» آمریکا از مخالفت با ایران است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هم وارد نیویورک شده است. اولین اقدام ترامپ بعد از ورود به نیویورک دونالد ترامپ دیدار و گفت‌وگو با شینزو ابه، نخست‌وزیر ژاپن بود.

چهارشنبه ۲۶ سپتامبر/۲ مهر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ریاست اجلاس شورای امنیت را به عهده می‌گیرد. موضوع این اجلاس اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی است اما ایران هم در کانون توجه قرار دارد.

از میان اعضای دائمی شورای امنیت، هر ماه یک کشور ریاست دوره‌ای این نهاد سازمان ملل را به عهده می‌گیرد. در این دوره تصادفاً قرعه به نام آمریکا افتاده است. نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل در جمع خبرنگاران گفته است:

«اطمینان دارم که این دفعه یکی از پرمخاطب‌ترین نشست‌‌های شورای امنیت در طول تاریخ برگزار خواهد شد.»

خبرگزاری رویترز گزارش داده که با این‌حال قرار نیست یک برنامه سرگرم‌‌کننده برگزار شود. به جز چین و روسیه که یک وزیر آن‌ها را نمایندگی می‌کند، رهبران بلندپایه سایر کشورهای عضو در سطح ریاست جمهوری یا نخست‌وزیری در جلسه شورای امنیت حضور دارند.  یک دیپلمات بلندپایه سازمان ملل که نامش افشا نشده به خبرگزاری رویترز گفته است:

«حتی آن‌هایی هم که با ترامپ میانه خوبی ندارند، در مجامع عمومی هنگام رویارویی با رئیس جمهور آمریکا، رفتار متفاوتی در پیش می‌گیرند.»

شورای امنیت سازمان ملل که در سال ۱۹۴۵ تأسیس شد، برای صیانت از صلح و امنیت جهانی می‌تواند تحریم‌های اقتصادی یا حمله نظامی به یک کشور را تصویب کند. این سومین بار است که رئیس جمهور آمریکا ریاست شورای امنیت را به عهده می‌گیرد. باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۴ ریاست شورای امنیت را با موضوع منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای و منع گسترش تروریسم جهانی به عهده گرفت. نیکی هیلی گفته است که قرار نیست اعضای شورای امنیت تحت ریاست ترامپ قطع‌نامه‌ای را به تصویب برسانند:

«ما می‌خواهیم ایران این رادرک کند که جهان نظاره‌گر است. این مهم‌ترین دلیل برگزاری این اجلاس است.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگو با بی بی سی جهانی درباره موضوع اجلاس شورای امنیت با ریاست ترامپ گفته است:

«ایران قطعاً موضوع بحث خواهد بود. [اما] نشست درباره مجموعه گسترده‌تر موضوعات منع اشاعه است، اما جهان باید بداند که وقتی بحث خطر اشاعه مطرح است، ایران پیشتاز است. آن‌ها همچنان پیشتاز حمایت دولتی از تروریسم هستند و به برنامه‌هایی که مدت‌هاست جهان را تهدید می‌کند، ادامه می‌دهند. رئیس‌جمهور مصمم است که آن‌ها را عقب براند و این نشست که او ریاستش را بر عهده خواهد داشت، بر اطمینان از این متمرکز خواهد بود که منع اشاعه در صدر دستور کار جهان باشد.»

پمپئو شامگاه گذشته در گفت‌وگو با مجری برنامه «فاکس‌نیوز ساندی»، درباره دیدار احتمالی ترامپ با روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت:

«اگر قرار باشد گفت‌وگوی سازنده‌ای با ایران صورت گیرد، رئیس‌جمهور خوشحال خواهد شد که آن را انجام دهد. ایشان علاقمند به این مذاکره هستند.»

وزیر خارجه آمریکا در این گفت‌وگو به این موضوع هم اشاره کرد که در نظر دولت آمریکا علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی «صحنه‌گردان» است. بنابراین، ترامپ به مذاکره با خامنه‌ای هم بی‌تمایل نیست.

به گزارش رویترز، رئیس جمهور آمریکا از روی نوشته جلسه شورای امنیت را اداره می‌کند. ابتدا بیانیه‌ای قرائت می‌کند و سپس به مدت دو ساعت سایر اعضا نظرات خود را بیان می‌کنند.

روسیه که از حق وتو برخوردار است، مانع از محکومیت ایران به اتهام ارسال سلاح برای حوثی‌های یمن شده بود.  واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل درباره ریاست ادواری ترامپ بر شورای امنیت با لبخندی بر لب به خبرنگاران گفته است:

«بسیار مشتاقم. گمان نمی‌کنم دسیسه و توطئه‌ای در کار باشد.»

بیشتر بخوانید: