پالایشگاه‌های هند می‌خواهند خرید نفت خود از ایران را در ماه‌های سپتامبر و اکتبر به تقریباً نیمی از واردات خود از ایران کاهش دهند.

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

رویترز جمعه ۱۴ سپتامبر / ۲۳ شهریور در گزارش ویژه‌ای نوشته است که پس از آن‌که خرید نفت ایران توسط هند در ماه‌های آوریل و اوت آن‌طور که پیش‌بینی می‌شد کاهش یافت، در ماه‌ جاری و ماه آینده دست‌کم به ۱۲ میلیون بشکه خواهد رسید.

آمریکا ۱۸ اردیبهشت / ۲۱ آوریل سال جاری از توافق هسته‌ای (برجام) خارج شد و سپس دور اول تحریم‌های خود علیه جمهوری اسلامی را از ۱۵ مرداد/ ۶ اوت آغاز کرد. دور دوم تحریم‌های آمریکا که بیشتر تحریم‌های نفتی را شامل می‌شود از ۵ نوامبر / ۱۴ آبان به‌ اجرا در خواهد آمد. آمریکا کشورهای دیگر از جمله هند را تحت فشار قرار داده تا واردات نفت خود از ایران را تا تاریخ تحریم‌های دوم متوقف کنند.

براساس داده‌های به دست آمده از منابع تجاری توسط رویترز، هند در ماه‌های آوریل و اوت حدود ۶۵۸ هزار بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده و کاهش در نظرگرفته‌شده برای ماه‌های سپتامبر و اکتبر ۴۵ درصد خواهد بود که حدود ۳۶۰ هزار تا ۳۷۰ هزار بشکه در روز خواهد شد.

پالایشگاه‌های نفت هند پیش از این شرکت ملی نفت ایران را در جریان بارگیری واردات نفت خود در ماه اکتبر قرار داده‌اند.

شرکت نفت هند بزرگترین پالایشگاه این کشور می‌خواهد در هر ماه سپتامبر و اکتبر شش میلیون بشکه دریافت کند در حالی‌که شرکت پتروشیمی مانگالور در نظر دارد که ۳ میلیون بشکه برای هر دو ماه بارگذاری کند.

هند دومین مشتری بزرگ نفت ایران پس از چین است. این کشور تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را به‌رسمیت نمی‌شناسد، اما برای دهلی نو مصون ماندن از جرایم نظام مالی آمریکا ضروری است.

وزیر نفت هند در ماه ژوئن (تیر) به پالایشگاه‌های هند ابلاغ کرده بود که از ماه نوامبر سال جاری خود را برای کاهش چشمگیر نفت از ایران و حتی قطع معاملات نفتی با جمهوری اسلامی آماده کنند.

به‌گفته آمریتا سِن، کارشناس شرکت «انرژی آسپِکت»، «برخی پالایشگاه‌های هند پیش از این قراردادهای نفتی خود با ایران را پایان داده یا بخش بزرگی از میزان نفتی را که در قرارداد ذکر شده بود وارد کرده‌اند تا در صورت نیاز خرید نفت از جمهوری اسلامی را تا پیش از دور دوم تحریم‌ها قطع کنند».

مارک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته در دهلی نو اعلام کرد که برای برخی از خریداران نفت ایران مانند هند، معافیت از تحریم‌ها در نظر گرفته شده، اما آن‌ها باید در نهایت خرید نفت از ایران را متوقف کنند.

هند با کاهش ارزش روپیه، پول ملی خود، و همچنین گرانی بنزین و سوخت مواجه است و نمی‌خواهد‌ واردات نفت از ایران را متوقف نکند. ایران نیز به همین دلیل با تقبل انتقال نفت و بیمه حمل و نقل آن ـ آن هم تقریباً رایگان ـ  تلاش می‌کند که صادرات نفت خود به هند را حفظ کند.

منابع دولتی به رویترز گفته‌اند مقامات هندی در ملاقات هفته گذشته خود با وزیر خارجه و وزیر دفاع آمریکا موضع خود را به‌روشنی بیان کرده‌اند و با آمریکا در تماس خواهند ماند تا بتوانند معافیت از تحریم‌ها را به‌دست آورند.

یکی از مسئولان دولتی هند که نامش منتشر نشده به رویترز گفته است: «ما رابطه ویژه‌ای با آمریکا و ایران داریم، و باید ببینیم که چگونه می‌توانیم همه این مسائل و منافع پالایشگاه‌ها و مصرف‌کنندگان را متعادل کنیم.»

با این حال این منابع گفته‌اند که اگر واشنگتن رویکرد سرسختانه‌ای در پیش گیرد برای هند گزینه‌ای جز پایان دادن به واردات نفت از ایران نمی‌ماند.

بیشتر بخوانید: