محمد رضا شجریان به دلیل تجاوز صدا و سیمای جمهوری اسلامی به آثار او به دادگاه شکایت برده بود. بعد از ۱۱۰ ماه که از این شکایت میگذرد، دادگاه شکایت شجریان را رد کرده و گفته که پخش آثار استاد آواز ایران از صدا و سیما سبب شهرت او شده. شهرام ناظری در واکنش به حکم دادگاه میگوید در شهر زور، زورگیری هم طبعاً رواج دارد. صدا و سیما شاید بتواند افرادی بیمایه را عَلَم کند ولی یک هنرمند متعالی نیازی به تبلیغات رسانه رهبر ندارد.
در اعتراضات سال ۸۸ صدا و سیمای جمهوری اسلامی سرودهایی را که شجریان در سالهای انقلاب خوانده بود، روی تصاویری مونتاژ و از شبکههای تلویزیونی پخش و چنین وانمود میکرد که شجریان با حرکت اعتراضی مردم مخالف است. شجریان به دلیل دستاندازی و تجاوز صدا و سیما به آثارش در همان سال ۸۸ به محاکم قضایی جمهوری اسلامی شکایت برده بود. روز گذشته دادگاه با این استدلال که پخش آثار شجریان از صدا و سیما باعث شهرت او شده، به نفع رسانه رهبر رأی داد.
محمد حسین آقاسی، وکیل شجریان به خبرگزاریهای داخلی گفته است:
«رأی صادره مغایر صریح قوانین است و قطعاً به این حکم اعتراض میکنیم زیرا معتقدیم حکم، با نادیده گرفتن محتویات پرونده و مستندات من به عنوان وکیل شاکی صادر شده است. بدون تردید اگر در مرحله تجدید نظر دقت کافی شود، این رأی باید نقض شود وگرنه پیام بدی برای صداوسیما دارد مبنی بر اینکه از این به بعد میتواند آثار هنرمندان را که برای تولیدشان وقت و هزینه صرف میکنند، بدون موافقت صاحب اثر پخش کند.»
در نخستین جلسه دادگاه که ۱۱ شهریور برگزار شد، محمد حسین آقاسی را تهدید به بازداشت کرده بودند.
شهرام ناظری، در واکنش به حکم دادگاه شجریان از «اجحاف» و «زورگیری» از هنرمندان سخن به میان آورده است:
« صدا و سیما همیشه این اجحاف را در حق هنرمندان انجام داده و این زورگویی و رفتار غیرعادلانه را نسبت به همه داشته است. الان ۴۰ سال است که آثار مرا پخش میکند و هیچ حق و حقوقی به من نداده، هیچ قراردادی نبسته و هیچ اجازهای هم نگرفته. شهرِ زور چگونه است؟ اینجا هم زورگیری است و غیر از این هم انتظاری نمیرود یعنی اگر بخواهند نگاهی صحیح، قانونمند و عادلانه داشته باشند، باعث تعجب است.»
ناظری در پاسخ به استدلال دادگاه با اشاره به موفقیت آلبوم «گل صدبرگ» که در سال ۱۳۶۰ به یادبود مولانا منتشر شد و با اقبال علاقمندان به موسیقی ملی ایران هم مواجه گشت، گفته است صدا و سیما ممکن است بتواند هنرمندی بیمایه را به شهرت برساند، اما در شناساندن آثار متعالی نقش مهمی ندارد.
شهرام ناظری از آمادگی خود برای شکایت از صدا و سیما به دلیل تجاوز به آثارش خبر داده اما در همان حال گفته است که اطمینان دارد این شکایتها به جایی نمیرسد.
وکیل محمد رضا شجریان هم بعد از برگزاری نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به شکایت موکلش گفته بود امیدی به دادرسی نیست.
بیشتر بخوانید: